Cronologia unui proiect care pare că nu se mai termină: șina de tramvai Tepro – Țuțora

Reflector

Conform oricărui manual de jurnalism, principalul rol al presei este de a arăta ce nu merge bine în societate, pentru ca cei abilitați să ia măsurile necesare pentru îndreptarea lucrurilor. Un fel de „să nu ziceți că nu v-am spus”. Aici intră și o componentă oarecum secundară: propunerea de soluții concrete. Firește, ideile lansate de presă pot fi și greșite, dar nu se știe niciodată de unde sare iepurele. În fond, când aveți o poblemă nasoală de rezolvat, vă invitați un prieten la o bere, pentru a discuta cu el. Mai știi, poate îi trece ceva util prin găoacea aia dintre umeri. Ca ziarist, te bucură să vezi că cel vizat își ia de-o seamă și drege ce era de dres. Iar dacă îți aplică taman ideea cu care ai venit, mai că-ți vine să-l pupi pe frunte. Ei bine, dragilor, în momentul ăsta ne pare rău că i-am dat gratuit dragii noastre Primării o idee faină mai demult. Dar poate o cloceau deja, deci nu e vina noastră. Pentru că, în orice caz, nu e de bine.

Extinderea, doar beneficii
Deci, vorba fostului prim-ministru Nicolae Văcăroiu, „Ce se-ntâmplă?”. Acum vreo 7 ani, a început să se vorbească prin Palatul Roznovanu de noi proiecte de reabilitare a liniilor de tramvai din municipiu. Lucru foarte lăudabil, de-altminteri. În dulcele stil autohton, au trecut ani buni până ca ideea să se transforme în ceva concret, dar s-a ajuns și la asta, în 2019. În toamna acelui an, s-au deschis patru șantiere noi, în cadrul unui proiect cu o valoare totală de 114 milioane lei. În bună măsură, era vorba de bani europeni, evident. Printre cele patru șantiere se afla și cel despre care vom vorbi azi, Tepro – Rond Țuțora. Lucrările erau preconizate a dura un an. În acel context entuziast, am venit și noi la un moment dat cu o idee pe care am împărtășit-o și domniilor voastre. Ziceam, ce-ar fi dacă s-ar prelungi tramvaiul până la Tomești, iar de acolo s-ar completa inelul până la Holboca? Pentru localnici ar fi ceva fantastic, iar pentru Iași, ca municipiu, numai beneficii. Nu ai decât de câștigat din înglobarea practic a încă două localități printr-un sistem de transport modern și unitar. Ei bine, de ideea asta ne pare rău acum.

Un proiect simplu
Și să vă spunem de ce. Lucrările pe tronsonul Tepro – Țuțora ar fi trebuit să fie gata în decurs de un an. În fond, nu era mare lucru. Se schimba șina deja existentă, iar la rond Țuțora se dublau liniile, cum e în rond Copou. Tot acolo urma să fie construită și o „stație de transfer modal”. Nu vă speriați, că nu e mare lucru. Era vorba doar de amenajarea zonei astfel încât odată coborât din mașina cu care ai venit din Tomești să poți lua tramvaiul spre oraș. Adică o mini-autogară, o platformă betonată, o parcare obișnuită, cu niște refugii acoperite.

Anunțată ca gata din 2020
În august 2020, Primăria anunța că treaba e ca și terminată, iar în octombrie se taie panglica. N-am crezut, pentru că ar fi însemnat ca proiectul să se termine fix când trebuia, iar chestii dintr-astea nu prea se întâmplă la noi. Într-adevăr, așa a și fost. În noiembrie, treaba încă nu era terminată, evident. De fapt, stadiul total al lucrărilor era de doar 63%. Se demolase tot ce era de demolat, iar infrastructura căii de rulare era terminată în proporție de 98%. Suprastructura însă, abia era la nivelul de 55%, ca și stația intermodală. Dar cât mai putea să dureze? La urma urmei, ce era mai greu se făcuse. Mai trebuia montată sârma, oleacă de beton și niște plastic. Mda, teoretic. Dar știți că teoria e bună, dar practica…

Lucrări suspendate
A venit iarna și nu s-a mai lucrat nimic, deși în principiu se pot monta stâlpi și trage sârma și pe viscol. Dacă se rupe un cablu și rămâneți pe întuneric în ianuarie, Delgaz e obligat să rezolve problema în 24-72 de ore și, de regulă, o și face. Dar, hai să zicem. Vine primăvara lui 2021 și… nimic. A, ba da! Primăria anunță că alocă o jumătate de milion de lei pentru realizarea studiilor de fezabilitate necesare viitoarei extinderi a tramvaielor spre Tomești și Holboca. Care e legătura? Păi, teoretic, niciuna. Lucrezi fizic la un proiect și le pregătești pe cele viitoare. E chiar recomandat să faci așa. Doar că instantaneu, lucrările la linia de tramvai practic au încetat. În toamna anului trecut, iar s-a anunțat reluarea circulației tramvaielor. Ca fiind o chestiune de zile. Evident, tot nu s-a întâmplat. Am intrat în 2022, au trecut și ianuarie și februarie, acuș e gata și martie și tot nimic. A, ba da. A reînceput lucrul la, chipurile, stația intermodală de lângă fosta Coca-Cola.

Ce facem, dragilor? Când revin tramvaiele în acea zonă? Anul acesta, la anul sau la anul și la mulți ani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *