Vestea bună: vin 32 tramvaie + 44 autobuze. Vestea proastă: 16 vagoane abia peste un an. Partea și mai proastă: restul, la mila Domnului

Reflector

Acum 10 ani, când municipalitatea a demarat programul de înlocuire a căii de rulare a tramvaielor din oraș, au existat voci care au atras atenția că degeaba avem șine noi, dacă mergem tot cu harabale din anii ’60, nu se va observa nicio îmbunățire a confortului. Replica primarului de atunci a fost că nu se pot face toate lucrurile deodată, un tramvai nou costă vreo 2 milioane de euro, iar șinele vechi ar face țăndări tramvaiele noi în câțiva ani. Între timp, s-a intrat în faza finală a schimbării șinelor, iar poluarea a accelerat planurile Primăriei de îmbunătățire a transportului electric. De vreun an se vorbește de cumpărarea de autobuze electrice și tramvaie noi. Se vorbește, dar încă nu le vedem pe trasee. Ce se întâmplă? Cum a rămas cu noile achiziții?

32 tramvaie + 44 autobuze
Povestea e lungă, dar noi vom încerca să o scurtăm. Există trei programe distincte de cumpărare a mijloacelor de transport, cu autori diferiți. Două aparțin Ministerului Dezvoltării. Unul vizează cumpărarea a 316 autobuze electrice cu stațiile de încărcare necesare, 78 de tramvaie și 40 de troleibuze pentru mai multe orașe din țară. Al doilea proiect guvernamental presupune cumpărarea a 131 de autobuze electrice adaptate pentru a circula în condiții de relief deluros. În cadrul primului proiect, Iașul urmează să primească 16 tramvaie și 24 de autobuze electrice. Prin al doilea, alte 20 de autobuze. Deci, 16 tramvaie și 44 de autobuze „guvernamentale”, care ar urma să fie plătite cu bani europeni. A, și 44 de stații de încărcare lentă și 13 de încărcare rapidă. Tot cu fonduri europene se derulează și al treilea program, cel al municipalității. Acesta e ceva mai complex. Al treilea program de achiziții, cel municipal, constă în trei proiecte distincte, dar de același tip. Practic sunt trei proiecte care prevăd fiecare schimbarea unui tronson de șine și cumpărarea câtorva tramvaie. În total, 16 tramvaie.

Prima, anulată
Licitațiile Primăriei pentru lucrările de schimbare a șinelor s-au desfășurat în regulă. Au venit niște firme, ofertele acestora au fost analizate, s-au semnat contractele, iar pe Țuțora chiar au început lucrările. Licitația pentru cumpărarea celor 16 tramvaie a decurs altfel. O mică paranteză. Industria tramvaielor este altfel decât cea a autobuzelor. Tramvaiele sunt mai complexe și pot fi utilizate doar în anumite orașe. Cele mai multe orașe folosesc autobuze. Ca urmare, producătorii de tramvaie nu se apucă de treabă decât în baza unor contracte ferme, iar numărul tramvaielor pe care îl pot livra este limitat. Or, licitația Primăriei, lansată în aprilie, se desfășura în paralel cu cea a MDRAP. Aceasta avea avantajul că era urmată de un contract mult mai „gras” decât cel al primăriei ieșene. Ca urmare, la licitația organizată la Iași nu a venit nimeni, nici măcar după ce termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit. Licitația a fost anulată în iunie, iar unii au început să cânte prohodul modernizării transportului în comun ieșean.

Marfă de la turci
Dar țineți minte că am spus că achiziționarea tramvaielor a fost inclusă în proiecte care vizau și schimbarea șinelor. Ăsta a fost norocul nostru. Proiectele cu finanțare europeană nu pot fi făcute parțial. Sau le termini cap-coadă sau dai toți banii înapoi. Ca să nu dea înapoi și banii primiți pentru șine, municipalitatea ieșeană era obligată să cumpere și tramvaiele. Așa că licitația a fost reluată, la ea participând o firmă poloneză, PESA și una turcească, Bozankaya. Au câștigat turcii, care au cerut pentru cele 16 tramvaie 140,9 milioane de lei. Fără TVA. Polonezii au fost ceva mai scump. Deci, cu 16 tramvaie ne-am rezolvat, dar asta nu înseamnă că le vom vedea mâine pe trasee. Primul tramvai ar urma să ajungă la Iași abia la sfârșitul lui 2020 sau începutul anului 2021.

Licitații în decembrie
Cum de au venit două firme la o licitație la care inițial nu venise nimeni? Probabil din cauza celeilalte licitații, cele guvernamentale. Acestea au fost lansate în ianuarie, ofertele urmând să fie deschise pe 2 iulie. MDRAP a anunțat inițial prelungirea termenului până pe 15 iulie. Fără explicații. Pe urmă, termenul a fost prelungit din nou. Ultimul termen este 2 decembrie. Polonezii de la PESA voiau să ofere tramvaie și Guvernului, dar s-au plictisit să aștepte, așa că au venit și la Iași. Au pierdut aici, dar asta e altă discuție. Cert e că la ora actuală ne putem baza doar pe cele 16 tramvaie cumpărate de Primărie. Cele „guvernamentale” vor veni poate, cândva. Asta, dacă nu cumva licitația va fi anulată, iar banii pierduți. Ce să facem, așteptăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *