Ipoteză de lucru: mutarea șinei de tramvai de pe Cuza Vodă pe Independenței. Pro și contra

Reflector

Știm cu toții că dacă există un punct comun tuturor politicienilor, indiferent de culoarea politică, vârstă sau CV, acesta este talentul de a promite. Orice, oricui, oricând. Unii au un talent de-a dreptul deosebit de a prelua din zbor plângerea omului și de a o transforma instantaneu într-un proiect așa de bine închegat, încât ai crede că politicianul ăla studiază subiectul de când era în liceu. De aici și sutele și miile de promisiuni lansate în fiecare campanie electorală sau chiar în afara lor și uitate la fel de instantaneu cum au fost enunțate. Și de unele chiar e păcat, pentru că nu sunt chiar idei proaste. Azi vom vorbi de o astfel de idee, lansată doar ca un răspuns ad-hoc la o întrebare incomodă, dar care chiar ar merita oleacă de atenție din partea edililor noștri.

Tot Centrul – pietonal
S-a vorbit într-o astfel de campanie despre transformarea întregului centru vechi al orașului într-o zonă pietonală. Asta însemna în esență dispariția mașinilor de pe bulevardul Ștefan cel Mare, de pe Cuza Vodă și străduțele adiacente acesteia. Firește, s-a găsit un ziarist care să întrebe „bun, frumos, dar ce facem cu tramvaiele?”. De aici au urmat bâlbâielile, dovadă că vorba fusese zisă doar ca să mai treacă timpul, nu pentru că ar fi fost rezultatul unui raționament sau începutul unui proiect. Ba că tramvaiele rămân pe Cuza Vodă, dar în rest va fi „exclusiv” pietonal, ba că ele vor fi mutate pe Independenței. Hai să ne jucăm deci de-a „ce-ar fi dacă”.

Puțin la noi
Orice oraș european care se pretinde a fi destinație turistică are o zonă centrală rezervată exclusiv pietonilor. O largă arie în care nu se intră decât pe jos sau cu bicicleta. Mai nou, și cu trotineta electrică sau monociclul, dar ideea e aceeași. În Iași, unde se încearcă de ani de zile să se împace și capra pietonală și varza automobilistică, această zonă înseamnă doar 200 de metri de piatră cubică pe Ștefan cel Mare, între Anastasie Panu și I.C. Brătianu. Timid, s-a început în ultimul timp ca, în weekend, zona să fie extinsă nițel. Or, asta numai centru vechi pietonal nu se cheamă.

Extindere pe 20 de hectare
Am avut ocazia să ne plimbăm pe pietonalele unor orașe europene precum Bruxelles, Amsterdam ori Rotterdam, ca să dăm doar trei exemple recente. De fiecare dată, am umblat vreo două ore, fără a trece de două ori prin același loc. La noi, termini pietonalul în 15 minute, oricât de încet ai merge. Iar seara, în timpul verii, n-ai loc de plimbăreți, pentru că oricine vrea să iasă la promenadă cu familia. Iar să te oprești, aproape că nu ai unde. Două terase pe tot pietonalul încă vreo câteva prin preajma acestuia. Serios? Extinderea pietonalului astfel încât să cuprindă și Cuza Vodă și zona adiacentă ar însemna vreo 20 de hectare de spațiu suplimentar. Loc de plimbare, terase, magazine cu profil turistic și tot așa. Adică bani pentru oraș și relaxare pentru locuitori.

Ce ar presupune mutarea șinei
Dar ce-ar presupune mutarea tramvaielor pe Independenței? Planul nu e chiar nou. S-a discutat și în perioada comunistă, din motivul evident că circulația tramvaielor afectează clădirile vechi de pe Cuza Vodă și aglomerează o stradă oricum îngustă. Nu s-a mai pus în practică, pentru că în anii ’80 sistemul întreg se chinuia să supraviețuiască, gâfâind din fundul plămânilor. Nu mai erau bani de investiții neproductive direct și nici de investiții, în general. Dar ideea rămâne valabilă, chiar dacă cifrele de trafic sunt azi de 10 ori mai mari decât acum 30 de ani. Bulevardul Independenței are șase benzi și trotuare generoase pe ambele părți. Prea generoase, am spune noi. Sunt doar trotuare de trafic pietonal curent, nu de promenadă. De câte ori v-ați scos prietena sau soția la o plimbare pe Independenței, pentru a înghiți smogul din centrul orașului? Și apoi, unde să oprești, măcar pentru o cafea? Numeri pe degetele unei singure mâini localurile existente, și-ți mai și rămân degete. Dacă mai tai o bandă din trotuare ca să faci loc tramvaielor, pietonii nu vor fi deranjați în niciun fel.

1% din buget
Deci, problemă de spațiu nu e. Atunci, poate costă prea mult? Da, așa de mult, de nu și-ar permite o așa investiție o comună precum Cucuteniul sau Gropnița… E drept, n-au tramvai, că bani ar putea găsi. Au acolo proiecte mai ample derulate în comună. Să calculăm puțin. Din Târgu Cucu până la Fundație sunt 2 km de drum drept. Un kilometru de șină de tramvai costă cam 1,2 – 1,3 milioane euro. Cel puțin, atât plătește Primăria pentru lucrările aflate deja în curs. Deci, 2 km de șină ar fi vreo 13 milioane lei. Adică 1% din bugetul anual al municipiului. Pe scurt, o investiție realizabilă ușor, într-un singur an și tehnic și financiar.

Refacerea clădirilor
E drept, e o investiție care ar trebui combinată cu alta: punerea în valoare a spațiului pietonal astfel eliberat pe Cuza Vodă. Aici ar apărea, firește, în secunda imediat următoare, terase, baruri și cafenele private, magazine de tot soiul și alte asemenea. În privința asta, nu ne facem griji. Dar parcă ar fi oleacă nu știm cum să mergi la o cafea, temându-te că-ți poate pica oricând o bucată de tencuială în cap. Știm cu toții starea jalnică în care se află majoritatea clădirilor de pe Cuza Vodă.

Exemplul Botoșani
În această privință, răspunsul e simplu, într-un singur cuvânt: „Botoșani”. Nu avem nimic altceva de făcut decât să-i rugăm pe vecinii noștri nordici să ne trimită pe mail proiectul lor de reabilitare a Centrului Vechi, realizat de mai bine de 10 ani. Ca suprafață e cam dublu față de zona de care vorbim. Cu 7-8 milioane euro, în bună parte bani europeni, l-au renovat cap-coadă. Au băgat piatră cubică pe spațiile pietonale, dar piatră serioasă, nu ca a noastră, de-ți rupi picioarele în ea, au reabilitat rețelele de utilități, au amenajat trei parcări, au dotat zona cu mobilier urban și au renovat toate fațadele caselor ce dau spre pietonal. Cum arată casa pe dinăuntru, e problema proprietarilor. Pe exterior să arate bine. Simplu și eficient. Pe scurt, pe total, cu vreo 10 – 12 milioane euro s-ar putea muta șina pe Independenței și reface fațadele clădirilor de pe Cuza Vodă.

Obstacole
Două lucruri ar putea fi contra: pe de o parte aglomerarea traficului de pe Independenței. Neajunsul poate fi depășit dacă se îngustează trotuarele existente, iar cele două linii vor fi puse la bordură și nu pe centrul străzii. În acest caz ar rămâne o singură problemă: faptul că ar trebui tăiată câteva zeci de arbori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *