Tot mai jos pe treptele politicii ieșene. Cernescu și Rânja, apusul unor romantici

Politică la patru ace

Cine își mai amintește de Traian Rânja, mare agitator de mase în perioada mitingurilor organizate în Piața Unirii pe orice temă, de la Ordonanța 13 până la Autostrada Iași – Târgu Mureș? Nemulțumit de orice formațiune politică la care încerca să prindă rădăcini, fostul deputat țărănist și-a făurit propriul partid, Forța Moldova, pe care l-a alipit apoi formațiunii Alternativa Dreaptă. Ei bine, săptămâna trecută, Traian Rânja și secundul său etern, Cristian Cernescu, au candidat pentru noi funcții în partid, de președinte și vicepreședinte, dar le-au pierdut pe amândouă. Mai multe despre această dispariție oficială din peisajul politic a celor două personaje am aflat din dialogul următor. (pamflet)

Cristian Cernescu: – Nea Traiane, cred că aici e punctul terminus al călătoriei noastre politice. Ți-am fost aproape, matale Don Quijote, eu un servil Sancho Panza, dar totul are o limită! Sunt tânăr, mă uit și eu în jur la ce se întâmplă. Iată, puștiul ăla de Cezar Baciu a ajuns viceprimar la nici 25 de ani. Eu ce fac? Aștept să fac păr alb?
Traian Rânja: – Cristi, îți mărturisesc că sunt mâhnit de vorbele tale care frizează ingratitudinea. Pesemne ești supărat că n-ai fost ales președinte al Alternativei Drepte. Și ce dacă? Ai mai pierdut nenumărate alte alegeri. Amintește-ți că la ultimul scrutin la Primăria Iași ai adunat voturi cam cât două scări de bloc. Asta e misiunea ta pe pământ! Să pierzi alegeri, de orice fel ar fi acestea. E un mic martiraj, împacă-te cu ideea.

Cristian Cernescu: – Și ce bine pornisem! Ah, dacă nu veneau alde Urtoi și compania care ne-au furat tema autostrăzii, eram acum în Parlament. Și cât ne-am mai cocoțat prin munți cu afișele și bannerele noastre! Matale urcai și pe Ceahlău, erai un Ștefan cel Mare al infrastructurii rutiere!
Traian Rânja: – Oho, ce vremuri! Urtoi nici nu știa să tragă o linie dreaptă când noi pictam traseul A8 pe frescele bisericilor din Moldova!

Cristian Cernescu: – Da, da, eram amândoi niște renascentiști ai studiilor de fezabilitate. Nea Traiane, ni s-a cam dus timpul nostru.
Traian Rânja: – Fie, pleacă! Du-te la alt partid, fiule risipitor!

Cristian Cernescu: – L-am și format deja. E partidul ABC. Partidul scărilor A, B și C de la blocul unde stau. Deocamdată, suntem puțini. Scopul nostru este ca, până la anul, să ajungem la scara F! Apoi, nimic nu ne va mai opri să dominăm cartierul. Nea Traiane, o să mai afli de mine de la avizierul asociației. Ținem aproape!

Cernescu (foto al doilea din dreapta, pamflet): Nea Traiane, nici un partid nu ne mai vrea în funcții de conducere. Tot ce mai pot face este să te conduc până acasă. Sau te oprești în Podu Roș, să faci o tablă cu pensionarii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *