Bugetul UE 2021-2027: ce proiecte ar putea propune Iașul spre finanțare

Reflector

Actualul exercițiu financiar european, 2014-2020, se apropie de final. Deja s-au închis majoritatea liniilor de finanțare, la fel și ultimele apeluri de proiecte. Viitorul buget european aferent perioadei 2021-2027 nu este încă bătut în cuie, dar se cunoaște direcția generală și se cunosc principalele priorități investiționale. Direcția generală este aceeași ca și până acum: coeziunea dintre statele europene, respectiv reducerea diferențelor existente în gradul de dezvoltare a acestora. Priorități majore sunt cinci, și pe fiecare am putea propune un proiect pentru Iași.

Informatizarea administrației
Prima prioritate este reprezentată de cercetare și inovare. Aici intră adaptarea tehnologiilor avansate, sprijinirea digitalizării IMM-urilor și tranziția spre industria inteligentă. Pe această prioritate, numărul și tipul proiectelor finanțabile este practic nelimitat. De exemplu, aici se pot obține bani pentru parcul industrial pe care municipalitatea anunță de vreo 7 ani că îl va amenaja pe platforma industrială Fortus. Proiectul unui parc industrial destinat IMM-urilor din domeniul tehnologiilor de vârf și IT-iștilor va obține 100% finanțarea necesară. Tot în această prioritate se poate înscrie și informatizarea activității Primăriei, astfel încât să dispară cozile de la ghișee, iar oamenii să nu fie chemați iar și iar la registratură pentru a mai depune un act.

Reducerea poluării
Europa verde, ecologică, este a doua prioritate și, din nou, o prioritate în care poate intra aproape orice se referă la combaterea poluării și a schimbărilor climatice. Construirea șoselei de centură de pe Drumul Hoților se încadrează perfect: construirea ei ar avea ca rezultat și reducerea poluării din oraș, ca urmare a creșterii gradului de mobilitate urbană. Dezvoltarea infrastructurii verzi, deci proiectele de amenajare de parcuri și spații verzi clasice sau neconvenționale e un alt domeniu finanțabil fără probleme. Vă trece prin cap refacerea hidroizolației și plantarea de gazon și arbuști pe terase, pentru ca ieșenii să aibă unde ieși seara fără a părăsi blocul? Scrieți proiectul, pentru că finanțarea este garantată.

Infrastructură de tot felul
Europa conectată reprezintă a treia mare prioritate a viitorului exercițiu financiar comunitar. Aici se știe deja că României îi vor reveni 30,6 miliarde euro, sumă mai mult decât suficientă pentru construirea autostrăzii Iași – Târgu Mureș, dar nu numai a ei. Includerea în proiect a construirii podului rutier de la Ungheni și deci conectarea autostrăzii la rețeaua rutieră din fosta Uniune Sovietică ar fi un atu suplimentar pentru obținerea finanțării. Tot în cadrul acestei priorități ar putea fi realizată zona cargo a Aeroportului, care să permită tranzitul de marfă sau centrul intermodal de la Holboca, care să reunească modalitățile de transport marfă existente, aeriană, feroviară și rutieră. Tot o conectare a Europei este și cea informatică, deci instalarea unei rețele de internet în bandă largă la nivel județean ar fi și ea finanțabilă.

Pilon european al drepturilor sociale
Europa socială este a patra prioritate, prin care se dorește implementarea așa-numitului Pilon european al drepturilor sociale. E vorba de proiecte care vizează îmbunătățirea accesului la piața muncii, educația și formarea profesională, dar și integrarea comunităților marginalizate. Construirea centrului social din strada Cicoarei, modernizarea infrastructurii stradale din zonă, construirea de locuințe sociale în locul maghernițelor din lunca Bahluiului reprezintă un proiect viabil care ar soluționa o problemă gravă a unei comunități incluse neoficial în municipiu.

Turism și patrimoniu cultural
Ultima prioritate este Europa apropiată de cetățenii ei. În cadrul acestei priorități sunt vizate investiții în turism și în patrimoniul cultural, ca și investiții pentru regenerarea urbană și securizarea spațiilor publice. Din nou, vorbim de o paletă largă de proiecte posibile. Dintre multele idei lansate și lăsate baltă ar putea fi realizate relansarea stațiunii de la Strunga, punerea în valoare a apelor minerale din Grădina Botanică și de la Breazu, extinderea rețelei de camere video din spațiile publice, dotarea poliției locale sau restaurarea unor monumente emblematice ale Iașului.

Mai multe responsabilități
Iar lucrul care ni se pare cel mai important este că autoritățile locale nu se vor mai putea plânge că nu au reușit să facă proiectul din cauza nu știm cărui mocofan de la București. Alocarea fondurilor europene în următorii șapte ani se va face mult mai personalizat pe regiuni. Acestea, iar nu autoritățile centrale, vor fi principalele responsabile de nuanțarea criteriilor de alocare a banilor și de gestionarea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *