Parcările, lecția aspră primită de la Cluj

Metropola

La Iași, ca de fapt în fiecare mare oraș din România, locuitorii se plâng de criza locurilor de parcare. Fie ele de reședință sau pentru zonele centrale. Cauzele crizei sunt multiple, nu mai insistăm pe ele. Însă sunt administrații din țară care încearcă să creeze noi locuri de parcare. Spre exemplu, Primăria Cluj a realizat în ultimii ani mai multe astfel de parcări supraterane și subterane, desfășurate pe mai multe niveluri. Cea mai recentă investiție este parcarea ce va fi dată în folosință peste câteva zile, parking Negoiu, situat într-unul din cele mai aglomerate cartiere din Cluj. Parcarea are o capacitate de 376 locuri și va fi destinată celor care locuiesc în zonă care vor putea închiria locurile contracost.

Și pe acoperiș
Acesta este, însă, doar cel mai recent exemplu. La Cluj, mai sunt și alte astfel de obiective finalizate în ultimii ani. Spre exemplu, parcarea din piața Lucian Blaga are 382 locuri, are 6 niveluri deasupra solului, și poate fi închiriată și la oră, dar și pe lună. Tariful pe an este de 210 lei, adică echivalentul a 17,5 lei lunar. Dar Clujul are astfel de parcări și în cartiere, nu doar în Centru. Astfel, în Mănăștur, este una pe strada Primăverii și una pe strada Mehedinți. În cazul ambelor, abonamentul este de 110 lei pe an/persoane fizice, adică un fleac de 9 lei pe lună. Cei ce închiriază un loc pe terasă (adică pe acoperiș, nu în interior) au de plătit doar 65 lei/an, echivalentul a 5,4 lei pe lună.

\"\"Tarife diferențiate
În Mărăști este o altă parcare, cu tarife similare, la fel și în Gheorgheni unde a fost ridicat un parking cu o capacitate de 356 de locuri de parcare. În toate cazurile prezentate, tarifele pentru persoanele juridice sunt de 840 lei/an pentru un loc de parcare în interior și de 225 lei/an în cazul în care locul este situat pe terasa construcției. Pe Calea Dorobanților și în piața Mihai Viteazu mai sunt alte două parkinguri cu 250, respectiv 425 locuri de parcare. În primul caz, ora de parcare costă 1 leu sau 300 de lei/abonament lunar, în timp ce în al doilea caz ora de staționare a unei mașini este tarifată cu 3 lei, iar abonamentul lunar e 400 de lei. Fiecare dintre aceste parkinguri a însemnat o investiție a Primăriei cuprinsă între 2 și 4 milioane de euro, în funcție de mărimea construcției și de complexitatea lucrării.

Sistem inteligent
Pentru 7 dintre parcările din zona centrală al căror număr se ridică la peste 1.600 de locuri există și o aplicație de mobil. Aceasta oferă, în timp real, numărul de locuri disponibil la fiecare în parte. Peste 10.000 de persoane au descărcat deja această aplicație. Prin intermediul aplicației, Primăria poate trimite notificări către cei care au instalat-o, astfel încât ei să fie anunţati imediat despre unele evenimente care îi interesează (se poate transmite dacă o parcare este cu intrare liberă într-o zi sau dacă este închisă ori dacă este un blocaj, un accident într-o anumită zonă).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *