Note şi bancnote la FEAA. Decanul, preocupat de buna deprindere a lecţiilor de viaţă economică

Caterincă de Bahlui

Conducerea Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor (FEAA), cea mai mare şi mai bogată instituţie de învăţământ superior din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a demarat o campanie mai puţin obişnuită pentru atragerea absolvenţilor de liceu. O caravană de recrutare a pornit deja prin zece oraşe şi 43 de licee din zona Moldovei pentru a atrage un număr sporit de studenţi în amfiteatrele adevăratei fabrici de economişti din Copou. Păstor peste 7.000 de tineri studioşi, decanul FEAA, prof. dr. Dinu Airinei a fost abordat deja de un june aspirant la o carieră de biznismen, negruzzistul Bănel Teşcherea, din discuţia purtată între cei doi remarcându-se câteva replici.

Dinu Airinei: Pofteşte, stimate elev, ai venit în legătură cu recrutarea de noi membri în clubul viitorilor oameni de succes ai României?
Bănel Teşcherea: Club? Dacă voiam un astfel de club eram deja înscris la juniorii FCSB. Eu am venit să vă studiez oferta, domnule decan, să văd dacă reuşiţi să mă convingeţi că meseria de economist mai e fezabilă în România.

Îmi place cum vorbeşti, tinere, deja ai folosit cuvântul magic fezabil”, cel care deschide multe uşi din mediul de afaceri. Ai dreptate, poate că ar trebui să facem un studiu de fezabilitate pentru a vedea dacă studiul economiei este fezabil.
Mi-ar plăcea să fiu inclus şi eu în acest program. Dar în afară de acest proiect interesant, de ce credeţi că ar trebui să aleg FEAA?

Păi tu nu vezi că tot ce ne înconjoară reprezintă o mare afacere? Ai văzut la televizor pe altcineva invitat decât analiştii politici şi economici? Întreaga ţară musteşte de oameni de afaceri. Îţi oferim şansa de a scrie pe cartea de vizită magica titulatură: CEO. Nu contează că eşti CEO la o brutărie sau la o multinaţională, normal!
Da, dar tata ar vrea să mă dea la o facultate ceva mai tehnică, la construcţii, de exemplu, să ridic blocuri, case.

Macarale râd în soare argintii, nu? Cunoaştem refrenul. Taică-tău e un comunist, aşa să-i zici! Banul, capitalul, ăştia mişcă lumea, nu roaba de ciment, bă, băiatule!
Însă mie mi-ar plăcea să mă fac IT-ist.

Eram sigur! Toată lumea e înnebunită cu IT-ul ăsta! Toţi vreţi să obţineţi banul doar printr-un simplu click. Habar n-aveţi ce înseamnă să foşnească o bancnotă în degete, să-i simţiţi pielea netedă. Am văzut şi prostiile alea cu bitcoinuri şi alte vrăjeli. Nu, tată, vino la noi, la FEAA, şi te voi învăţa cum să scoţi banul din piatră seacă. El Dorado e al doilea nostru nume!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *