Paleologu, cap de afiş la Naţionalul ieşean. Lansare pentru scrutinul prezidenţial

Râs cu plâns

Eruditul profesor Theodor Paleologu este primul aspirant la funcţia de preşedinte al României care şi-a lansat anul acesta candidatura la Iaşi. Pentru că îşi revendică o anumită dimensiune intelectuală, candidatul PMP a ales ca evenimentul să aibă loc la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, spaţiu care în ultima vreme este tot mai des folosit pentru întruniri politice. De la festivitate nu au lipsit deputatul Petru Movilă, şeful filialei judeţene a PMP, şi nici Alin Aivănoaei, preşedinte pe municipiu al partidului băsescian. Cum era de aşteptat, cei doi l-au aşteptat pe Theodor Paleologu cu emoţie, impresionaţi de cv-ul academic al acestuia. Iar dacă tot vorbim de teatrul politic, să citim despre ceea ce s-a întâmplat în culisele Naţionalului ieşean. (pamflet)

O magazie de costume a Teatrului Naţional din Iaşi. La o masă, cu bărbia sprijinită în mâini, Petru Movilă priveşte îngândurat un afiş cu Chiriţa în provinţie.

De după un paravan, apare brusc Alin Aivănoaei, costumat în arlechin. Movilă tresare, speriat de arătare.

Petru Movilă: – Ptiu, ce m-ai speriat! Stai şi tu cuminte, nu te mai comporta ca un copil. Ce ţi-a venit să te îmbraci ca un clovn?

Alin Aivănoaei: – N-am fost în viaţa mea în culisele unui teatru. Şi apoi, îţi spun un secret: îmi place să mă deghizez. În consilier judeţean, în director, în om politic. Ce zici, îţi place costumul meu de Hamlet?

Petru Movilă: – Nu e Hamlet, e bufonul regelui.

Alin Aivănoaei: – Aha… adevărul e că mă miram şi eu de ce îmi vine ca turnat. Dar tu de ce eşti aşa cătrănit?

Petru Movilă: – Cum să nu fiu, dacă după – amiază avem evenimentul ăsta cu Paleologu? Trebuie să mă ocup de toate, de organizare, de invitaţi, de bufetul suedez. Plus că tipul ăsta e intelectual, e din ăla fiţos, şcolit pe la Oxford sau Sorbona, naiba ştie pe unde! Înţelegi, nu e ca Băsescu, să-l scoţi la un whiskey mic pe peronul gării.

Aivănoaei se aşază lângă Movilă, căzând şi el pe gânduri.

Alin Aivănoaei: – Ehei, da… Dacă era dom’ preşedinte, stăteam şi noi mai relaxaţi.

Petru Movilă: – Îţi dai seama, pe ăsta trebuie să-l iei de la aeroport direct cu citate, cu Enciclopedia Britanică, chestii, socoteli…

Alin Aivănoaei: – Ei, prea te stresezi, Petrică. Păi, dacă nici tu nu mai ştii să vorbeşti cu oamenii… e drept, cu ăia din Ţibana te descurci, da’ cu Paleologu ăsta…

Petru Movilă: – Plus că şi-a lăsat barbă din aia finuţă, de paşoptist, de conţopist interbelic, de… Uff, ce mai, mă complexează ceva de speriat!

Alin Aivănoaei (privindu-şi costumul): – Am o idee! Ca să te îmbărbătezi, ce-ar fi dacă te-ai costuma într-un erou neînfricat? Un cavaler teuton, un Ştefan cel Mare, ceva, ca să-ţi revină puterea şi spiritul de luptător?

Petru Movilă: – Crezi că funcţionează? Bun, şi ce personaj să aleg?

Aivănoaei se scarpină în vârful capului.

Alin Aivănoaei: – Hm, nu prea mă pricep la chestii din astea istorice. Poate să te îmbraci în fantoma lui Barbăneagră? Sau marinarul ăla ciung care sperie copiii…ăla de joacă în Peter Pan…

Petru Movilă: – Căpitanul Hook!

Alin Aivănoaei: – Aşa. Dar ai putea să fii şi Popey Marinarul. Înţelegi unde vreau să bat, da?

Petru Movilă: – Doar nu vrei să mă întrupez în însuşi Traian Băsescu? Nu, nu pot să mă substitui marelui nostru cârmaci! Cum crezi că aş putea cuteza să-i iau din vigoarea sa?

Alin Aivănoaei: – Ai dreptate, nu ne putem atinge nici măcar aşa, virtual, de aura sa învingătoare.

Movilă se ridică încruntat de pe scaun.

Petru Movilă: – Pentru această propunere neghioabă, te deleg să ai grijă de Paleologu pe toată durata vizitei la Iaşi!

Alin Aivănoaei: – Aoleu, orice, dar numai asta, nu!

Petru Movilă: – Ordinele nu se discută! Hai, fuguţa la Aeroport.

Terminalul Aeroportului Internaţional din Iaşi. Rătăcit prin sala de aşteptare, Aivănoaei îl reperează pe Theodor Paleologu în mulţimea de pasageri.

Alin Aivănoaei: – Bine aţi venit la Iaşi, domnule academician Alexandru Paleologu!

Theodor Paleologu: – Scuze, dar taică-meu nu a putut veni la Iaşi. În schimb, eu mi-am făcut ceva timp pentru o scurtă lansare prezidenţială. Dumneata cine eşti?

Alin Aivănoaei: – Aivănoaei Alin, şef pe municipiu la PMP. Permiteţi-mi să fac o aserţiune: aveţi o barbă demnă de Biblioteca Congresului American.

Theodor Paleologu: – Merci, dragă domnule. Dar hai să mergem la Teatru, parcă acolo avem treabă, nu?

Alin Aivănoaei: – Desigur, ne vom deplasa cu celeritate spre această Mecca a culturii, sălaş al… (scoate discret o hârtiuţă din buzunar de pe care citeşte) Thaliei, izvor de…

Theodor Paleologu: – Nu te supăra, aş bea o bere rece. Toată ziua mi-a fost o sete grozavă!

Alin Aivănoaei: – O bere? Cum aşa? Vă invit mai degrabă să sorbim din elixirul lui… ăăă… ăsta, cum îi zice… ăla care mergea cu butoiul prin piaţă…

Theodor Paleologu: – Dyonisos. Ăla cu butoiul era Diogene. Zău, chiar nu se poate bea o bere în Iaşul ăsta?

Aceeaşi zi, mai pe după amiază. Movilă îl sună pe Aivănoaei.

Petru Movilă: – Unde eşti, măi? Sala e plină, lumea îl aşteaptă pe domnul Paleologu!

Alin Aivănoaei: – Ave, Petrică! Ce să facem, la o bere scurtă cu domnu’ preşedinte. Ne facem olecuţă de curaj pentru lansare. Suntem deja la al treilea tur de alegeri. Theo, hai vino să te pup, să-ţi meargă campania ca berea asta! Unsă, domnu’ academician! Tre’ să închid acu’, Petrică, mă sună Băsescu pe linia ailaltă. A mirosit el ceva, pezevenghiul!

Paleologu (foto sus, stânga): Petrică, ai avut o idee genială. Aşa e, mai bine ţinem minutul de reculegere înainte de campanie, decât la aflarea rezultatelor primului tur de alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *