Daţi un leu pentru muzeu. Stratulat şi Ichim, în căutare de sponsori pentru Centenar

Caterincă de Bahlui

Organizarea manifestărilor legate de marcarea Centenarului Marii Uniri oferă o pâine bună de mâncat pentru elita culturală a Iaşului. Pentru un pot de şase milioane de lei pus la bătaie de Guvern, o grămadă de personaje din sfera culturii s-au trezit la viaţă, descoperindu-şi misiunea sacră de a celebra orice, atâta vreme cât fondurile sunt generoase. Printre vârfurile academice care vor avea multă treabă pe 23 şi 24 noiembrie anul acesta, când la Iaşi vor avea loc şedinţele festive ale Parlamentului şi Guvernului, se regăsesc şi directoarele de muzeu Aurica Ichim (Muzeul Unirii) şi Lăcrămioara Stratulat (Complexul Muzeal Naţional Moldova), între care a avut loc un dialog pe care-l redăm mai jos.

Aurica Ichim: Lăcrămioara, mai avem fix o lună şi vom avea oaspeţi de seamă, Guvernul şi Parlamentul României! Sunt atât de emoţionată, mai ales că multe dintre oficialităţi sunt adevărate piese de muzeu!
Lăcrămioara Stratulat: Vai, Aurica, cât eşti de ironică! Dar, pe de altă parte, recunosc că mulți par exponate de valoare. Am putea profita de prezenţa lor şi să le facem un mulaj din ceară pentru viitoarea filială a Muzeului Madam Tussaud.

Important e că avem fonduri suficiente pe mână. Oare n-am putea face un Centenar în fiecare an? Tare bine ar fi! La urma urmei, ce e suta în ziua de azi? Dacă ne punem mintea, putem găsi în fiecare an câte ceva de aniversat.
Bineînţeles că fiecare an e important în felul său. La urma urmei, pentru asta suntem muzeografe renumite, să săpăm în trecut şi să descoperim tot ce e mai valoros pentru istoria Iaşului. Aici, te-am cam întrecut, trebuie să recunoşti. Eu locuiesc într-un palat recondiţionat cu 20 de milioane de euro. Dar, la urma urmei, sunt şefa ta, e firesc să fie aşa.

Mda, ai noroc de palatul ăla, dar să ştii că esenţele tari se ţin în sticluţe mici. Aşa minor cum este Muzeul Unirii, e mai vioi decât altă unitate muzeală.
Serios? Ia zi, câte baluri ai făcut la tine şi câte am făcut eu, la Palat?

Ce contează asta? Dar ia zi, câte aventuri a avut Cuza în Muzeul Unirii? Pe vremea aia nici nu exista Palatul!
Ok, se pare că la mondenităţi retro şi actuale stăm foarte bine. Eu zic să ne bucurăm de acest Centenar, să drămuim bănuţii ăştia, aşa puţini cum sunt ei. Iar dacă tot e vorba de Centenar, să avem grijă de buget şi să cheltuim tot, până la ultima centimă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.