Bârfe colorate, de cititori adorate. Gânduri de mărire politică

Haz de necaz

Aia cu unificarea dreptei, candidat comun la locale pentru jilțul de la Roznovanu, sigur ați auzit-o. Acum, cică ar fi o mișcare similară și pe stângă. Iar cel ce vrea să fie unificatorul e don Bazil, fostul gheneral, care-i Pro Bonta. Deci, don gheneral nu vrea să fie el însuși cantindat la Primărie din partea propriului partid, ci chiar din partea tuturor partidelor de stânga. Hm, ce să spunem, extrem de ambițios și temerar gheneralul nostru. Doar că ce zice ’mnealui e doar un vis. Adicătelea, stânga, ca și dreapta, s-ar putea uni la un moment dat, dar este extrem de puțin probabil ca această unificare să aibă loc sub comanda sa. El crede că e ca-n armată unde, în ranița oricărui soldat s-ar putea afla bastonul de mareșal. În politică e mai complicat.

Nici copiii de grădiniță nu cred asta: Ultima îmbârligătură în politichia de Bahlui. Circulă un zvon, o bârfă, cum că șerifii de la București i-ar fi cerut lui don Costello, el lidero din Podu ăl Roș, să catindeze la Primăria municipiului reședință de giudeț. Don Costello cică s-ar fi făcut roșu, verde, albastru la față. Din două motive, că pe municipiu electoratul e mai pretențios și nu prea-l halește și, pe de altă parte, el și-ar fi făcut cărțile pentru președinția județului. Ca să nu-și mai facă griji, îi spunem noi cum stă treaba: don Costello, nu-ți fă planuri, oriunde ai candida uninominal, adică cu numele lui matale pe buletinul de vot, va fi extrem de greu să câștigi. Salvarea-ți vine tot la toamnă, la deputăție, un nume pe lista de partid.

Vicele e pe felie, partidul îl trage în jos: Răducu, vicele de la Roznovanu, se află într-o situație ingrată. Deși e perceput ca meseriaș, ca om cu experiență în administrația locală, are dezavantajul de-a fi într-un partiduleț, acum intrat la apă, la alde ăștia ai lui Moliceanu. Adică, vicele are proiecte, se implică în chestiuni cotidiene, dar și pe termen lung, însă n-are partidul care să-i potențeze rezultatele. Răducu se implică în descongestionarea traficului, desenează pasaje, inversează sensuri unice pe malurile Bahluiului, vede corect problemele din urbanism. E perceput ca un tehnocrat muncitor, cu modele de bună practică nemțești. E greu de spus acum ce rezultat îi va aduce joaca electorală din vară. Stăm pe fază, îi urmărim traseul și apoi comentăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *