Propunere – experiment: sens unic pe inelul Podu Roș – Sf. Lazăr – A. Panu – Moldova – Palat – Podu Roș

Reflector

Românul are o vorbă: să pui omul potrivit la locul potrivit. Dacă te doare măseaua, nu te duci la cardiolog. Dacă ți s-a stricat televizorul, nu apelezi la nea Gică, instalatorul. Da, știm, ceea ce spunem acum ține de natura evidenței. Totuși, foarte des avem ocazia să auzim dând verdicte diverși părerologi de serviciu și prea rar specialiștii din domeniul respectiv. Iar încă și mai rar aceștia ajung efectiv „la butoane”. De câți ani ne blestemăm zilele în traficul ieșean? De câte ori ați auzit în intervalul ăsta pe vreun specialist să vină cu propuneri de soluții și, mai ales, să fie și aplicate? Ei bine, cam despre asta vom vorbi și noi azi.

Eșuat
Acum vreo 10 ani, municipalitatea noastră a apelat la o firmă de consultanță pentru elaborarea unui studiu privind traficul auto. Studiu cu tot cu soluții, evident. Oamenii au numărat mașinile, s-au uitat unde se adună mai multe la diverse ore, au stat o vreme cu picioarele în apă rece și cu punga de gheață în cap și au venit cu CD-ul cu soluții. Pentru prima și ultima oară, ele au fost și aplicate. În esență, era vorba de introducerea de sensuri unice pe zeci de străzi din municipiu, în ideea că traficul se va fluidiza. S-au montat indicatoarele necesare, s-au scos polițiștii rutieri la stradă și… a început scandalul, când șoferii au constatat că pe unde știau ei că au voie să meargă înainte, trebuie să întoarcă. Experimentul a durat doar câteva ore, sensurile unice fiind desființate unul după altul, pe măsură ce străzile se blocau. Nu s-a revenit niciodată asupra proiectului respectiv. După noi, a fost pur și simplu o problemă imensă de comunicare. Municipalitatea a făcut public planul final, cu hărți și explicații, doar cu vreo două-trei zile înainte de aplicarea lui. Majoritatea șoferilor habar n-au avut că li se pregătește ceva și au mers pe traseele lor obișnuite.

Străzi de „mahala”
Totuși, în urma experimentului de acum un deceniu, au mai rămas câteva sensuri unice, împrăștiate prin centrul Iașului. Cum ar fi, de exemplu, cele de pe străzile Vasile Alecsandri și Vasile Stroescu, care leagă Cuza Vodă de Independenței. În fond, străzile sunt cele care sunt. Cândva au fost ulițe de mahala, așa că în Iașul zilelor noastre nu e nimic mai firesc decât să vezi pe câte o stradă îngustă cu trotuare minuscule mașini parcate pe ambele părți, iar pe mijloc, unde a mai rămas cumva o bandă liberă, încercând să se strecoare doi șoferi venind din sens contrar. Cele mai multe străzi nu pot fi lățite decât demolând blocurile din apropiere sau tăind toți copacii care încă mai respire printre norii de gaze de eșapament.

Modelul Brașov
Soluția? Păi, hai să dăm cuvântul unui oficial al Primăriei: „Sunt străzi înguste cu sens dublu de mers, dar din această cauză se circulă cu viteză redusă, se frânează mult, ceea ce duce la creșterea poluării. În vederea introducerii unor inele interioare cu sensuri unice sunt vizate mai multe zone unde este posibilă o astfel de optimizare a circulației, respectiv în zone din Astra, Florilor, Craiter, Tractorul și Bartolomeu”. A, e vorba de Primăria Brașov, am uitat să vă precizăm, iar cuvintele îi aparțin purtătorului de vorbe al instituției, Sorin Toarcea. Soluția inelelor interioare, formate din străzi cu sens unic este exact soluția aplicată la Brașov pentru a fluidiza traficul. Și le-a mers. N-au inventat ei roata, desigur. Au preluat și ei ideea de la alte orașe europene cu aceeași problemă: orașe vechi, medievale, cu străzi înguste și imposibil de lărgit.

Soluția pentru Podu Roș
Și tocmai o astfel de soluție a propus pentru Iași, recent, și unul dintre specialiștii de care aminteam mai sus, drumar cu experiență, fost șef la o instituție de profil. Fiind fost șef, are timp liber. Așa că s-a așezat în fața hărții Iașului cu o cutie de creioane colorate și o stacană de cafea. Nu s-a apucat să revoluționeze traficul în tot municipiul, ci a căutat pur și simplu o soluție pentru a descongestiona Podu Roș, de departe cea mai criminală intersecție din oraș, locul unde înghit calmante cu pumnul în fiecare zi, ieșenii veniți din Bucium sau Valea Adâncă. Omul nostru propune tocmai ce s-a făcut la Brașov, respectiv o serie de inele care să elibereze Podu Roș.

Inele ample
Un inel amplu, cu sens unic, care ar devia ar urma traseul Podu Roș – Belvedere – Selgros – Poitires – Pasaj Socola – bulevardul Socola – Podu Roș. Rezultă un fel de triunghi care aruncă o bună parte din traficul de pe șoseaua Nicolina spre Bucium, lăsând și benzile necesare celor care vor să iasă din oraș. Bun, dar atunci, mașinile care vin dinspre Valea Adâncă vor fi aruncate spre pasajul Socola, deja enorm de aglomerat în fiecare dimineață de mașinile care vin dinspre Bucium. Aparent, ar agrava situația de acolo. Doar aparent, pentru că mașinile ieșite de pe Socola ar trece fără probleme prin sensul giratoriu din Podu Roș, nemaitrebuind să-l împartă cu cele venite din CUG. În plus, un bulevard Socola cu sens unic i-ar dubla capacitatea de preluare a mașinilor. În privința traseelor de autobuz 43 sau 46, care trec prin intersecția de la Cotnari, traseul lor poate fi eventual regândit sau li se poate rezerva o bandă proprie, pe contrasens, separată fizic de ruta autovehiculelor. La fel se poate separa fizic și traseul tramvaielor pe șoseaua Nicolina. Tot pentru degrevarea intersecției din Podu Roș, mai poate fi gândit un inel, tot zona Nicolina. Se intră pe aleea Tudor Neculai pe la Belvedere, se merge spre PECO, Rond Vechi, capăt CUG.

Și mai simplu
Bun, dar ce facem cu cealaltă parte a intersecției Podu Roș, dinspre Palas, la fel de aglomerată? La fel de logic, un alt inel cu sens unic, atât de banal de realizat încât nu ne dăm seama de ce nu s-a gândit niciun expert din Comisia de Circulație la el. Pur și simplu, sens unic pe traseul Sf. Lazăr – A. Panu – Moldova – Palat – Podu Roș. Azi, marea problemă pe strada Palat este reprezentată de mașinile care vin dinspre A. Panu și vor să intre la Palas. Una două, celălalt sens este blocat de câte unul care trebuie să-l intersecteze. Inelul de care vorbeam ar elimina dintr-o mișcare acest impediment. Oriunde ai avea de mers, n-ai avea mult de ocolit. Apoi, în afară de Palas, nu există nicio destinație importantă pe acest traseu, care să incomodeze. După cum spuneam, de-a dreptul banal.

Teste la vară
Pentru Copou, altă zonă devenită nevralgică de când s-au construit sute de case în Rediu un inel similar s-ar putea realiza pe Sărărie și Lascăr Catargiu, care pe o bună distanță, au un traseu paralel. La fel, între Canta și Păcurari. De fapt, inelele cu sens unic sunt exact soluția pe care au aplicat-o brașovenii, la ei acasă. Au început cu un inel, iar treptat, pe parcursul câtorva ani, au mai adăugat câte unul, ajungând acum să aibă un trafic mai mult decât fluent într-un oraș la fel de aglomerat ca al nostru. Iar față de brașoveni, noi mai avem un avantaj: suntem oraș universitar. Cei 50.000 de studenți înseamnă vreo 20.000 de mașini suplimentare. Dar și 20.000 de mașini care dispar din trafic în timpul vacanțelor. Iar în vacanța de vară este și perioada concediilor, când alte mii de mașini părăsesc Iașul. Este perioada ideală pentru experimentări și pentru obișnuirea șoferilor cu schimbările din trafic. O perioadă de care brașovenii nu au dispus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *