Zbor deasupa unui cuib de cuci, remake la Iaşi

Satiră cu ștaif

Irina Margareta – Nistor, ambasadoarea Serilor Filmului Românesc, a mai găsit o oportunitate de a ieşi în lume cu un nou festival. De data aceasta, lucrurile par a fi ieşite din comun, distinsa traducătoare a casetelor video din anii ’80 propunându-le ieşenilor un Festival Internaţional de Psihanaliză şi Film. Ei, aşa e că aţi rămas mască? De festivaluri cinematografice e doldora România, dar de cele consacrate psihanalizei, canci! Respectiva manifestare datează din 2012, sub directoratul Irinei Margareta – Nistor, care a transplantat-o de la Londra la Bucureşti şi acum, iată, la Iaşi, a fost în perioada 12 – 14 iulie. Proiecţiile au fost urmate de discuţii şi sesiuni Q&A cu regizori, dar şi de analize, comentarii şi interpretări în cheie psy, cu psihologi, terapeuţi şi psihanalişti, s-a spus în descrierea evenimentului. Să vedem însă şi părerea unor cineaşti români. (pamflet)

Cristian Mungiu – Sărumâna, doamna Irina! Păcat că anul ăsta n-am prins prima ediţie a festivalului de psihanaliză şi film de la Iaşi, fiind obosit după deplasarea la Vaslui cu caravana cinematografică. Aş fi putut să vă povestesc nişte chestii de pe plaiurile vasluiene care sigur ar fi făcut deliciul terapeuţilor invitaţi, mai cu seamă cei specializaţi în dezalcoolizare. Oricum, să ştiţi că şi eu încep să am unele probleme psy, în sensul că nu mai ştiu ce premiu să iau! După ce am câştigat trei Palme d’Or – uri, pentru cel mai bun film, regie şi scenariu, la ce bun să mai fac filme?

Florin Piersic – Dragă Irina, dacă ştiam de festivalul ăsta pentru şturlubatici, veneam şi eu la Iaşi! Tare mult mi-ar fi plăcut să susţin nişte conferinţe cu şi despre lunateci. După şapte ore de vorbit neîntrerupt, îţi garantez că-i puneam cu botul pe labe. De plictiseală, le-ar fi ieşit toţi gărgăunii din cap şi ar fi fugit unde vedeau cu ochii.

Andrei Giurgia – Felicitări, naşa! Bună ideea cu festivalul ăsta, se potriveşte perfect cu dimensiunea academică a Iaşului. Ce tot atâtea filme de duzină? Publicul trebuie să treacă la nivelul următor, să i se lumineze mintea cu ultimele noutăţi din psihiatrie! Cu această ocazie, dacă tot vorbim de psihanaliză, vom monta nişte canapele în sala de la Cinema Ateneu. Păi, ori facem şedinţe de sondare a adâncurilor subconştientului, ori ne ţinem tot de vrăjeli hollywoodiene! Eventual, poate facem şi nişte demonstraţii de hipnoză, să-i facem pe fraieri să dea şi bani pentru a intra la festival. În fine, pe invitaţi îi cazăm la Socola, da? Ca să ştiu să-i trec ca parteneri pe afişul evenimentului!

Irina Margareta Nistor (foto, pamflet): Mă gândeam să facem festivalul ăsta de psihanaliză într-unul din pavilioanele de la Socola. Aş băga un Psycho la matineu, pe la prânz aş programa o proiecţie cu Tăcerea mieilor, iar pentru seară aş păstra ceva uşor, de pildă un Dracula, aşa, pour la bonne bouche

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *