Revoltă în subteran. Dorin Cristea şi Dorin Dobrincu, la ora reîmprospătării programului politic al PNL

Satiră cu ștaif

Perdanţi ai alegerilor de anul trecut pentru funcţia de şef al filialei municipale, respectiv judeţene a PNL Iaşi, Dorin Dobrincu (dreapta) şi Dorin Cristea (stânga) continuă să se situeze în tabăra opusă tandemului victorios Marius Bodea – Costel Alexe. Celor doi Dorini li se adaugă şi un Sorin Dangă, şi el plasat într-o opoziţie discretă faţă de duetul de succes al liberalilor ieşeni. Deocamdată, la adăpostul scandalurilor din piaţa publică, ce acaparează atenţia tuturor, Dobrincu, Cristea şi Dangă plănuiesc un puci prin care să răstoarne actuala conducere a PNL Iaşi. Mai multe detalii, în episodul de mai jos care, evident, este un pamflet.

O încăpere secretă de la subsolul sediului PNL din Podu Roş. Decor cazon: o masă, câteva scaune, o hartă a Iaşului. În penumbra conspirativă, aşezat la masă, Dorin Dobrincu numără tăcut câteva monede vechi. Ghemuit pe unul dintre scaune, Dorin Cristea priveşte concentrat ecranul unui laptop pe care se agită câteva Angry Birds. Din când în când, Dobrincu mai bagă câte o monedă în buzunar, trăgând cu coada ochiului la Cristea. Uşa metalică a încăperii se deschide, iar Marius Dangă intră înăuntru trăgând de sfoară un autobuz în miniatură.

Dorin Cristea: – Pe unde umbli, Mariusică? Te aşteptăm de două ore.
Marius Dangă: – Scuze, băieţi, am fost să mă plimb un pic cu autobuzul, dar traficul era aglomerat şi n-am reuşit să mă încadrez în grafic.
Dorin Cristea: – Mai bine zi că ai ieşit să plimbi autobuzul, nu că ai mers cu el. Eu ţi-am zis că, de când eşti în consiliul de administraţie, prea te-ai ambalat cu CTP-ul.
Marius Dangă: – Dorine, chiar îmi place ceea ce fac acolo. Data viitoare vreau să ţin un workshop despre Brătieni în Tramvaiul Comunismului. Cool, nu?

Dorin Dobrincu scapă o monedă pe jos, făcându-i pe ceilalţi doi să tresară.

Dorin Dobrincu: – Scuze, băieţi, e doar ceva mărunţiş din secolul şaisprezece. Am încercat ieri să-l schimb la Kaufland, dar au chemat paza. Multă lume incultă în oraşul ăsta.
Marius Dangă: – Tocmai de aceea trebuie să schimbăm ceva, să impunem valorile liberale, principiile şi moralitatea care…
Dorin Cristea: – Ok, ok, ia-o uşor! Hai, resetează-te un pic, numără până la zece şi bagă-te din nou în priză. Hai să o luăm metodic, pe secvenţe de soft. De ce ne-am adunat noi aici?
Marius Dangă: – Să-i dăm jos pe cooperatiştii de Bodea şi Alexe!
Dorin Cristea: – Buuun…. şi cum facem noi ca acest program să funcţioneze? Ne trebuie o idee, o chestie deşteaptă căreia să-i dăm Enter.

Din colţul său numismatic, Dorin Dobrincu ridică două degete.

Dorin Dobrincu: – Ştiu eu cum trebuie să facem. Ascultaţi-mă doar două minute. În ce an suntem noi acum?
Dorin Cristea: – 2018, ce întrebare e asta?
Dorin Dobrincu: – Greşit! E Anul Centenarului. Ce fac toţi politicienii în acest an aniversar? Campanie de imagine pe acest subiect. Prin urmare, iată ideea mea simplă: le organizăm lui Bodea şi Alexe un turneu de imagine prin ţară, pe tema Centenarului.
Marius Dangă: – Păi asta înseamnă că le facem reclamă!
Dorin Dobrincu: – Nu şi dacă îi plasăm într-o maşină care rătăceşte drumul printre obiectivele istorice ale ţării, timp în care, aici, la Iaşi, noi dăm lovitura de palat!
Dorin Cristea: – Interesant. Şi cum ar trebui să facem, mai exact?
Dorin Dobrincu: – Marius va închiria o maşină în care-i va îmbarca pe cei doi. La un moment dat, pe drumul spre Alba Iulia sau Mărăşeşti, rămâne să stabilim itinerariul, sistemul GPS al maşinii va fi dereglat graţie unui virus introdus de softistul nostru, Dorin Cristea. La fel, un alt virus va paraliza comunicaţiile mobile ale celor doi timp de 24 de ore. Treaba asta trebuie să se întâmple în munţi. În acest timp, noi deja vom prelua conducerea filialei, luând locul celor doi.

Marius Dangă: – Dar de ce să conduc eu maşina?
Dorin Cristea: – Păi tu eşti obişnuit cu funcţiile de conducere, de aia! Foarte bună ideea, Dorine!
Marius Dangă: – Şi eu cu ce mă aleg din operaţiunea asta?
Dorin Dobrincu: – Vei avea asigurat locul întâi pe lista candidaţilor la parlamentare! La Senat, clar!

A doua zi, aceeaşi încăpere. Dobrincu priveşte atent câteva fişicuri de monede înălţate pe masă. Cristea butonează de zor tastatura laptopului. La un moment dat, pe ecranul acestuia apare figura agitată a lui Dangă.

Marius Dangă: – Alo, Dorine, mă auzi? Mă vezi, mă?
Dorin Cristea: – Da, Marius, totul e ok! Avem contact vizual. Unde te afli?
Marius Dangă: – Păi aia e, unde naiba mă aflu? Sunt cu Bodea şi Alexe într-o trecătoare din munţi. GPS-ul e vraişte, funcţionează doar telefonul ăsta, dar mi se termină bateria. Voi aţi reuşit să preluaţi conducerea filialei?
Dorin Cristea: – Da, totul a mers conform planului. Suntem şefi!
Marius Dangă: – Bine, dar eu ce fac? Nu mai avem benzină, rămânem naibii aici, ne prinde noaptea în pădure!
Dorin Dobrincu: – Zi-i să se orienteze după urletul lupilor, după cum făceau vechii daci!
Dorin Cristea: – Marius, nu te panica! Mai avem câteva chestii de pus la punct la filială, pe la statut, pe la regulament de funcţionare, de alegeri, lucruri din astea. Tu continuă misiunea, nu ne băga în seamă. Eşti un om liber acum, ca orice liberal care se respectă. Câte despre noi… doar ştii cum e să fii şef, avem tot felul de probleme pe cap. Iar tu să ai grijă de tine. Şi, mai ales, fii atent la lupii tineri! Hai, pa, a venit vremea pentru Angry Birds!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *