Transportul în comun din oraș, prost și mai scump

Calcul la rece

Zilele trecute, Compania de Transport Public și-a anunțat intenția de a majora prețul biletelor și abonamentelor. În rezumat, o călătorie cu tramvaiul sau autobuzul va costa 2,5 lei. Un abonament de o lună pe toate liniile va costa 80 de lei. Totodată, setul de zece bilete, preferat de mulți ieșeni pentru că e mai ieftin și te scutește să cauți mereu o tonetă, va fi eliminat din oferta CTP. Firește, există și justificări: a crescut salariul minim, s-a scumpit benzina și piesele de schimb și tot așa. Doar că trebuie să-i credem pe cuvânt. Conducerea CTP nu a binevoit să explice în ce măsură este influențat prețul de fiecare factor în parte. Nu știm cât e influența reală a scumpirilor și dacă nu cumva problema este de fapt la conducerea companiei. Deocamdată, hai să vedem cât costă transportul public la alții.

\"\"Exemplu de afară
Ca să fim răutăcioși, am pomeni exemplul orașului Coventry, din Marea Britanie. Are aproape 320.000 de locuitori, deci e comparabil ca dimensiuni cu Iașul. Prețul unui bilet cu o călătorie este de o liră, adică dublu față de prețul propus de CTP, în condițiile în care salariul mediu în Marea Britanie este de patru ori mai mare decât cel din România. Raportat la puterea noastră de cumpărare, prețul biletelor este dublu față de cel plătit de englezi. Nu suntem însă răutăcioși din fire, așa că nu vom da acest exemplu.

Comparația tarifelor
În argumentația lor, CTP a spus că la Oradea sau Arad biletul costă 3 lei, iar la Alba Iulia, 2,5 lei. Ce uită oficialii CTP să spună este una e să ai o piață de aproape 400.000 de pasageri potențiali, precum Iașul și cu totul altceva e să te chinui să-ți scoți banii de la doar 63.500 de oameni, câți locuitori are Alba Iulia. Alt amănunt „uitat” de ai noștri este confortul oferit de Societatea de Transport Public Alba Iulia. Majoritatea celor 90 de autobuze din orașul ardelean sunt mai noi de cinci ani, au aer condiționat și încălzire. STP dispune și de propria stație de alimentare cu carburant și de o spălătorie de ultimă generație. Autobuzele lor sunt spălate de două ori pe zi, și nu cu mopul. În altă ordine de idei, la Constanța biletul cu o călătorie costă doar 1,5 lei. La Cluj, Craiova sau Timișoara e 2 lei. La fel la Brașov, unde, bonus, autobuzele circulă și la miezul nopții. „Până la ultimul client”, ca restaurantele. Iar la Brașov ai și panouri electronice în stații, ca să știi când îți vine autobuzul așteptat.

Și Capitala stă mai bine
Probabil cel mai ieftin bilet este plătit de bucureșteni, adică exact de locuitorii orașului cu cele mai mari salarii din țară. O călătorie cu autobuzul sau tramvaiul costă la București 1,3 lei. Doar metroul e mai scump, o călătorie costând 2,5 lei. În schimb, un abonament lunar de metrou costă 70 de lei, față de 80 de lei cât va costa un „liber” la Iași. A, că era să uităm: un abonament pe toate liniile de suprafață ale transportului în comun bucureștean costă doar 50 de lei, deci este cu mult mai competitiv decât cel ieșean. Pe scurt, la noi sunt prețuri mari și condiții proaste. Fain, nu?

Ceață în finanțele CTP
Printre științele economice există o chestie numită contabilitate de gestiune. Aceasta are la bază noțiunea de centre de profit și este folosită mai ales de multinaționale, ca să-și dea seama de unde vin cei mai mulți bani și de unde cei mai puțini. Dar această contabilitate îți permite și să calculezi influența diverselor costuri în cel final. Cât din prețul biletului de transport reprezintă lefurile angajaților? Cât reprezintă combustibilul, cauciurile, geamurile sparte sau detergentul folosit la spălarea mijloacelor de transport CTP? Mister total. În lipsa unor date clare, mai debragă am bănui că prețul ar putea fi mai mic, dacă CTP ar fi condusă mai bine. La alții cum se poate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *