Pensie și circ la USR. Cosette Chichirău, vehementă în privința tăierii pensiilor speciale

Politică la patru ace

Campania electorală pentru parlamentare a intrat în faza declarațiilor și gesturilor extreme făcute de demagogii de serviciu. În plin avânt pentru a lua cât mai mult din voturile publicului lesne impresionabil, Cosette Chichirău, lidera USR Iași, a anunțat că își dă demisia din Parlament pentru a nu mai putea beneficia de pensie specială. Gestul este rezultatul unui ordin pe unitatea USR, partid care simte că poate urca mai mult în preferințele electoratului dacă folosește astfel de tertipuri populiste. Atitudinea lui Cosette a stârnit oarecari nedumeriri colegei de alianță, Monica Berescu, șefa PLUS Iași, dar și lui Marius Bodea, candidatul USR Iași pentru Senat. (pamflet)

Cabinetul parlamentar al lui Cosette Chichirău. Așezată la un birou, Cosette numără câteva bancnote, plus ceva mărunțiș, sub privirile Monicăi Berescu.

Monica Berescu: – Tu, fată, dar ce de-a bănet! Ăsta e salariul pe luna asta?

Cosette Chichirău: – Da, o parte din el. Am mai lăsat și pe card. Pe ăștia i-am scos doar așa, să-mi umplu poșeta cu ei.

Monica Berescu: – Dar îi ții în poșetă? Dacă ți-i fură cineva?

Cosette Chichirău: – Într-o Românie fără hoție? Nici vorbă de așa ceva! Cât timp este Cosette Chichirău de pază pe meterezele anticorupției, nu se atinge nimeni de banii altuia. Așa… am terminat cu bancnotele. Pe astea le pun în portofel. Acum să ne ocupăm de mărunțiș. Dacă vrei, mă poți ajuta și tu.

Cu timiditate, Berescu ia câteva monede de cincizeci de bani în mână.

Monica Berescu: – Uau, am emoții. Sunt primii bani de parlamentar pe care-i ating.

Cosette Chichirău: – Dacă o să fii fată cuminte, de săptămânile viitoare o să ai și tu geanta doldora de bănuți munciți din greu pe băncile Parlamentului.

Monica Berescu: – Abia aștept! Am auzit că se mănâncă ieftin la bufetul parlamentarilor. Nu că aș fi zgârcită, dar un deputat PLUS trebuie să dea exemplu de chibzuință cu banii publici.

Cosette Chichirău: – Evident! Tocmai de aia, nu vom mânca la bufetul ăla, pentru a nu ne înfrupta din bucatele statului. Vom merge la restaurant, pentru a susține inițiativa privată și Horeca mult încercată de pandemie.

Monica Berescu: – Bine că Parlamentul n-are și vreun magazin de haine sau pantofi. Asta mai lipsea, să ne fi ispitit cei de acolo să profităm de munca croitorilor plătiți din bani publici!

Cosette Chichirău: – Ai dreptate. Cum să te îmbraci de la stat? Trebuie exploatat capitalul străin, trebuie să invadăm masiv cu bani românești conturile celor de la Zara sau H&M. Doar așa le putem arăta cine e stăpân în țara asta.

Monica Berescu: – Mă bucur că gândești așa, Cosette. Și eu sunt corporatistă, dar tare aș vrea să lovim în finanțele internaționale cu niscaiva lei românești. Uite, nu știu dacă să îndrăznesc, dar pot să păstrez moneda asta de 50 de bani drept amintire?

Cosette Chichirău: – Sigur, suntem colege de alianță. Tot ce e al meu e și al tău, mai puțin voturile. Uite, ia și bancnota asta de 1 leu.

Monica Berescu: – Vai, dar nu pot…

Cosette Chichirău: – Te rog, insist! E ultimul meu salariu din această legislatură. Toți acești bani au o valoare sentimentală uriașă. Nu îți dau de pomană, nu te speria. Eu investesc în tine, atâta tot. Azi la PLUS un leu depui, la urne el va scoate pui!

Monica Berescu: – Vai, știi ce fericită sunt că am o prietenă ca tine?! Vom face ravagii în Parlament în mandatul viitor. Vom fi Thelma și Louise de la Iași!

Cosette Chichirău: – Super! Totuși, lăsând deoparte entuziasmul tău de școlăriță provincială, pe care-l înțeleg, țin să te anunț că vom avea de muncă în viitoarea sesiune. Adică e musai să ne menținem tonul agitator măcar în primul an. Cu legile nu-ți bate capul, nu sunt de noi. Atât trebuie să facem: gura mare, anticorupție, fără hoție, fără penali. Ai înțeles?

Monica Berescu: – Da, e simplu! Și totul pe bani frumoși. Bani pe care nu-i vom cheltui pe produsele create de bugetari!

Cosette Chichirău: – Aa, am uitat, și fără pensii speciale.

Monica Berescu: – Off, da… Oare nu v-ați grăbit cu ideea asta? Zic și eu…

În cabinetul lui Cosette intră Marius Bodea, agitat.

Marius Bodea: – Ce e cu nebunia asta? Am înțeles că șefii vor să renunțăm la pensiile speciale!

Cosette Chichirău: – Da, e o idee super. Și stai liniștit, nu se pierde nimic.

Marius Bodea: – Cum așa? Văd că toată lumea fierbe.

Cosette Chichirău: – Nu or să aibă timp să ne aprobe demisiile. Tare, nu?

Marius Bodea: – Am încredere în calculele tale, Cosette! Nu degeaba ai făcut un MBA în America. Prin urmare, nu vom pierde nimic.

Cosette Chichirău: – Poate doar ceva mărunțiș. Dar nici ăla nu e o pierdere, ci o investiție!

Cosette arată spre Monica Berescu, care, cu un zâmbet amplu, se joacă absentă cu monedele primite în dar.

Cosette Chichirău: – Ssst, nu o deranja… Privește-i chipul inocent. E fericită, e cadoul ei de Moș Nicolae. Bine, va primi și un mandat de deputat, dar nu strică și ceva bănuți în buzunar. Așa se pornește în viață, dragă Marius!

Cosette (foto sus, pamflet): Eu nu i-aș plăti pensie nici măcar lui Moș Crăciun! Pe Moș Nicolae îl iert, că el ne va aduce un cadou frumos pe 6 decembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *