Pelerini discreţi la Sfânta Parascheva. Cosette Chichirău, apelând la sprijin divin pentru reuşita sa la Primărie (pamflet)

Satiră cu ștaif

Fără îndoială, Hramul Sfintei Parascheva a reprezentat evenimentul principal derulat la Iaşi la începutul acestei săptămâni. Peste 200.000 de pelerini au luat cu asalt oraşul, doborând toate recordurile înregistrate până acum în ceea ce priveşte numărul de vizitatori sosiţi la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva. În toată această fierbere spirituală care a cuprins urbea moldavă s-au aflat nu numai oameni obişnuiţi veniţi de la sute de kilometri, ci şi o serie de politicieni ieşeni care s-au preumblat pe la sfânta raclă sub acoperire, pentru a nu fi catalogaţi drept habotnici provinciali. Totuşi, cu toată camuflarea lor, am reuşit să punem mâna pe câteva dintre acatistele lăsate la Mitropolie.

Cosette Chichirău – Mda, dacă nu m-ar fi pus ăştia candidată la funcţia de primar al Iaşului, nici n-aş fi trecut pe aici. Asta e, am o echipă de campanie din care fac parte nişte săraci cu duhul, altfel nu-mi explic sfatul lor de a-ţi scrie un acatist, pe care eu îl consider un soi de “To do list”. Ce aş putea eu, o femeie de succes, să-ţi cer ţie, o tânără sfântă de prin Grecia antică şi de demult? Evident, aş fi făcut un live cu tine, după stilul care m-a consacrat în Parlament, dar mă dădeam de gol în faţa fanilor. Mna, nu ştiu ce să-ţi cer. Important e că am trecut pe aici, nu? Stai să-mi dau check – in pe Facebook. Aoleu, nici asta nu pot face! Hai, pa!

Costel Alexe – Dragă Parascheva, sunt pe fugă, ca întotdeauna. Aşa sunt oamenii politici, mereu au treabă pe undeva. Acum chiar că sunt într-un iureş neuronal, auzind că aş fi nominalizat pentru funcţia de ministru al Mediului. Ştii, întotdeauna mi-am dorit să fac saltul de la mediocritate la mediu. Poate că acum e momentul! Aşa că, dragă Parascheva, fă o minune şi pune-mă în jilţul împărătesc al ministerului. Să fiu un soi de patriarh al apelor şi pădurilor, atâta vreau! Să vină liberalii închinându-se pentru o autorizaţie de defrişare sau vreun aviz de mediu. Ah, aer curat al înălţimilor ministeriale, vreau să te simt!

Cătălin Urtoi – Sfânta Parascheva, sunt la început de drum în politică. Pardon, la început de autostradă. Vreau să mă sprijini cu primii paşi, să mă îndrumi în vreun fel astfel încât să ajung ceva mare prin Parlament, poate chiar un ministru al Transporturilor. Pe scurt, să fii GPS – ul meu! Uite, îţi promit că transform Calea Sfinţilor în prima autostradă ortodoxă din lume. Chit că are vreo câteva sute de metri, dar măcar e a noastră, a ieşenilor, paştele mamii ei de infrastructură!

Cosette (foto, pamflet): Hai că scriu şi eu două acatiste pentru Sfânta Parascheva: să fie alegeri locale în două tururi, iar Barna să nu intre în turul doi. Sper să nu le încurce vreun popă bugetar de la Mitropolie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *