Modernizarea drumului Tg. Frumos – Botoșani, doar pe hârtie. Un chin care durează de 8 ani: schițe, proiecte, studii și licitații fără finalitate

Metropola

Pe când eram copil, ne povestea bunicul cum venea el însuși, copil fiind, să vândă legume la Iași. Pleca la drum de cu seară și dormea în căruță. Caii știau și singuri drumul. În zori, erau în piață. Bunicul era dintr-o comună din județul Botoșani. După 80 de ani, lucrurile s-au schimbat. Botoșănenii nu mai vând aproape nimic la Iași, iar legăturile economice cu județul vecin sunt aproape nule. De câte ori ați văzut pe o etichetă „produs în Botoșani”? Iar reciproca este la fel de valabilă: nici ieșenii nu prea vând în Botoșani. Dar asta nu pentru că ne-am fi pus reciproc sub embargo. Doar că, față de acum 80 de ani, a mai intervenit un factor: drumurile sunt mai proaste. Sau, mai exact, au rămas drumuri de căruță, în secolul automobilului. Din păcate, în privința infrastructurii de transport din Moldova, se face tot atât cât și pentru autostradă: nimic.

Varianta din Masterplan
Legătura dintre Botoșani și Iași se face pe două căi principale: pe DN 24C și DN 24D, prin Probota și Ștefănești, respectiv pe DN 28B, prin Târgu Frumos. Prima cale este ocolită, iar drumul, de o calitate variabilă, de la excelentă la proastă. A doua rută este cea folosită cu predilecție de transportatori. Este mai rapidă, iar calitatea îmbrăcăminții rutiere este mai bună. De altfel, drumul este inclus și în nomenclatorul european, ca E58. Drumul este important pentru noi, dar pentru botoșăneni el este esențial. Practic, este cel mai scurt drum spre sudul țării. Cealaltă variantă pe care o au, în afara DN 24C este un ocol prin Suceava. Având în vedere importanța acestui drum pentru legăturile rutiere regionale, el a și fost inclus în Masterplanul național de transport, în 2016. Teoretic, el ar urma să devină drum expres. Contra unei sume de 124 milioane de euro, ar urma să fie construit un drum de 73 km, cu două benzi pe sens și un spațiu median de separare a sensurilor. Pe un astfel de drum, viteza de circulație standard ar fi de 100-120 km/h. Drumul expres ar ocoli satele și orașele, circulația fiind astfel apropiată de cea de pe o autostradă. Doar că… Masterplanul a rămas un teanc gros de hârtii, niciunul dintre termenele avansate pentru diversele proiecte incluse în el nefiind respectat până acum. De altfel, oricum drumurile expres din zona Moldovei erau prevăzute a fi realizate începând cu 2028.

Cronologia eșecului
În lipsa unei perspective clare de construire a drumului expres Târgu Frumos – Botoșani, transportatorii locali nu pot decât să se bazeze pe modernizarea drumului existent. Teoretic, drumul e acceptabil. Practic, asfaltul e vălurit, crăpat, iar sectoarele decente alternează cu cele pline de gropi. Or, și în cazul simplei modernizări, altă epopee. Din 2012 încoace, fiecare Guvern care s-a succedat la conducerea țării a promis reabilitarea drumului Târgu Frumos – Botoșani. În fiecare an s-au făcut promisiuni de includere a drumului în bugetul Companiei Naționale de Autostrăzi pentru anul următor. Și tot așa, ca să nu lungim vorba. Știți și dumneavoastră cum se face. Lucrările au fost scoase la licitație abia în 2018. Și a început sarabanda amânărilor. Anunțarea câștigătorilor a fost amânată în mai multe rânduri. Culmea penibilului a fost atins în ianuarie anul trecut, când s-a anunțat o nouă amânare. Fix a doua zi, s-a anunțat anularea licitației aflate în curs, pe motiv că toate ofertele primite erau neconforme. În ce fel, mister. Chiar să fi fost făcute cu picioarele 12 oferte?

Poate peste doi ani
După câteva luni, a fost lansată o nouă licitație. S-a anunțat în martie, cu termenul de depunere a ofertelor pe 1 iulie. Din nou, amânări după amânări. Pe 23 decembrie, s-a spus că ultimul termen de analiză a ofertelor: 1 ianuarie. Termenul a fost anunțat așa, ca pentru proști. Toată lumea știe că pe 1 ianuarie nu lucrează nimeni, nicăieri. De fapt, bugetarii intră în pauză imediat după sf. Nicolae. Cine să analizeze ofertele între Crăciun și Anul Nou? La analiza propriu-zisă a ofertelor s-a ajuns abia luna trecută. Cu chiu cu vai, pe 24 martie s-a ajuns să se cunoască și constructorul. Dacă până în toamnă se încep lucrările, am putea ajunge să circulăm în condiții decente cam prin vara la 2022. La 10 ani după lansarea lungului șir de promisiuni că drumul va fi reabilitat. Frumos, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *