Miticisme şi misticisme. Anul acesta, moaştele Sfintei Parascheva nu au fost căutate de şefii politicii româneşti

Râs cu plâns

Pentru prima oară din lunga sa istorie, Sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iaşi a fost ferită de prezenţa politicienilor. Lăudabilă iniţiativă, mai ales în condiţiile în care asupra Iaşului nu se revarsă niciun strop de recunoştinţă din partea mai marilor politicii româneşti care, an de an, au venit pentru fotografii înălţătoare la racla Sfintei, dar au uitat imediat de acest gest de imagine. Aşa că, în acest an, vom avea sărbători ceva mai liniştite, petrecute doar între pelerinii care chiar simt nevoia să se închine la moaştele Ocrotitoarei Iaşului şi a Moldovei. Cu toate acestea, câteva personalităţi marcante au ţinut să transmită către Sfântă câteva dintre dorinţele lor de împlinire profesională şi personală.

George Becali: Paraschivo, nu ştiu dacă voi veni sau nu la Iaşi, sunt foarte ocupat cu băieţii mei, mă refer la echipa de fotbal care-mi scoate numai peri albi. Am luat tot ce era mai bun în campionat, toţi jucătorii meseriaşi sunt acum pe statul meu de plată, dar tot pe locul doi în ligă am rămas. Nu ştiu, poate ai auzit de Alibec, dar chiar dacă nu-ţi spune nimic băiatul ăsta, te rog eu, fă-l să nimerească poarta la fel cum nimereşte pelerinul din Voluntari drumul spre Iaşi, Amin!

Ludovic Orban: Stimată Parascheva, de când am început să bat drumurile Moldovei, parcă încep să simt parfumul spiritual al acestei regiuni româneşti. Ba chiar şi pe cel al Basarabiei, în special în pivniţele de la Cricova, unde simţeam că pluteşte ceva în aer. Era parfumul credinţei în adevărul vinului care ne face liberi, precum spunea apostolul Ioan. Regret că nu pot veni la Iaşi să te văd, dar nu au intrat zilele în sac. Am auzit că în Moldova sunt mai multe sfinte, printre care şi Grasa de Cotnari sau Busuioaca de Bohotin. Oricum, mă voi da diseară pe frunte cu nişte mir de Tămâioasă, să alung spiritele rele.

Cosette Chichirău: Doamna Parascheva, cred că îţi dai seama că nu mă voi amesteca cu mulţimea de asistaţi care se încolonează în spatele tău. Cum aş putea susţine prin prezenţa mea această practică retrogradă numită religie? Şi apoi, poţi să-mi spui ce ai făcut concret pentru Iaşi în ultima sută de ani? Nu, serios te întreb! Ai adus cumva vreun mare investitor la Iaşi şi nu ştiu eu? Să nu mă iei cu Iisus şi alţii ca el, că la mine nu ţine vrăjeala. Mie să-mi spui concret, cu cifre, bilanţuri, solduri bancare. Dacă nu le ai la îndemână, nu-i nimic, te aştept să faci raportul de sfârşit de an. Dar dacă te prind că pui acolo şi rugăciuni, şi minuni, şi miracole sau alte chestii din astea neproductive, să ştii că mă supăr. Uniţi Salvăm!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.