Marian Berdan: „Cică se sapă pentru probe de sol. Dar când vii în teren, nu găsești niciun utilaj. Or fi cârtițe, mai știi?”

Politică la patru ace

Zilele trecute, militanții proautostradă din întreaga Moldovă s-au adunat la Cristești pentru a protesta împotriva lentorii guvernamentale în ceea ce privește construcția autostrăzilor A7 și A8. Printre activiștii obișnuiți s-au aflat și câțiva oameni de afaceri ieșeni, printre care Marian Berdan, proprietarul grupului Electra, Lucian Grecu, patronul Hotelului Unirea și Dorin Cristea, antreprenor IT. Deși cuprins de patima protestului, Marian Berdan a avut totuși răbdarea de a ne acorda un interviu. (pamflet)

IEȘEANUL: – Ce surpriză, domnule Berdan! Iată, e pentru prima oară când oameni de top din mediul de afaceri ieșean se implică în protestele legate de autostradă.
Marian Berdan: – Domnule, nu se mai poate! Ne-am săturat să tot batem la uși închise. Am fost și eu pe la București, pe la ministere, și vă pot spune că m-a îngrozit ce am văzut. Nimeni nu avea montat măcar un interfon de la Electra. Păi cum să existe comunicare cu cetățeanul dacă tu n-ai un microfon prin care să-l întrebi cine e și ce vrea?

IEȘEANUL: – Așadar, v-au ignorat cu desăvârșire. Cine știe ce făceau ei în spatele acestor uși închise!
Marian Berdan: – Păi aia zic! Ia să le fi montat niște sisteme performante de supraveghere Electra, ar mai fi chicotit ei în spatele ușilor capitonate? Mă așezam la dispecer, dădeam zoom pe camere și le vedeam, pardon, și părul din nasul gras de bugetar.

IEȘEANUL: – Cu autostrăzile astea ce părere aveți? Se mișcă ceva? Pare că totul e o mare tragere de timp.
Marian Berdan: – Ei zic că cică se forează, se sapă pentru probe de sol. Dar când vii în teren, nu găsești nici un utilaj. Or fi cârtițe, mai știi? Se sperie și se ascund când aud tropăitul activiștilor proautostradă. Data viitoare vin cu o sondă supertehnologizată, ultima creație Electra, cu camere video la vârf, din alea folosite și pe Marte, și mergem pe canal până vedem unde stau ascunși ăia care zic că forează. Un fel de laparoscopie geologică. Dacă ne reușește, o s-o aplic și în tunelurile dacice, am deja niște precomenzi de la Dacii Liberi din Iași.

IEȘEANUL: – Nu sunt cam multe organizații care cer același lucru: autostradă peste munți?
Marian Berdan: – Lasă că e bine că suntem mulți, moldoveanul prinde curaj când e în mijlocul gloatei.

IEȘEANUL: – Ștefan Mandachi sau Cătălin Urtoi?
Marian Berdan: – Aș da cu banul, dar îs zgârcit.

IEȘEANUL: – A8 sau A7?
Marian Berdan: – Da, știu blocurile, am băgat și acolo o grămadă de interfoane.

IEȘEANUL: – Antigona sau Iocasta?
Marian Berdan: – Normal, Electra! Deși eram fan Euridice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *