Iulian Dascălu, să trăieşti, să-ţi faci casă-n Bucureşti!

Metropola

Macaralele râd puternic în soare pentru Iulian Dascălu. Puternicul antreprenor ieşean a început lupta de ocupare a Bucureştiului, punând sapa pe 37,5 hectare de teren în buricul Capitalei, în zona Romexpo, clădire unde a acaparat şi un spaţiu de nu mai puţin de 100.000 de metri pătraţi destinat birourilor. Omul de afaceri ieşean intenţionează să dezvolte în zonă un ansamblu imobiliar mixt în valoare de un miliard de euro. Dacă proiectul se va concretiza, va fi cea mai tare lovitură pe care Iulian Dascălu a dat-o vreodată pe piaţa imobiliară, după reuşitele de la Iaşi şi Timişoara. În această efervescenţă de şantier, am surprins o discuţie între magnatul Palasului şi Viorel Grindă, inginer constructor din subordinea sa.

Iulian Dascălu: Ce faci, Viorele, te cam plictiseşti pe la Iaşi, nu-i aşa?
Viorel Grindă: Aşa e, şefu’, n-am mai construit nimic de vreo cinci ani. Mă plictisesc la greu, tot salariul câştigat pentru ridicarea Palasului îl chetuiesc acum la shopping în Palas. Bine, nu eu, ci nevastă-mea, dar acum ce mai pot face? Trebuia s-o zidesc la vremea ei în peretele de la Zara sau H&M, precum meşterul Manole. Acum e prea târziu, trece prin toţi pereţi, se face translucidă când vede noile colecţii.

Păi, ia zi, nu vrei să mai câştigi nişte bani? Te iau cu mine la Bucureşti, să facem acolo cel mai tare mall din sud-estul Europei. Ai de construit la greu nişte piramide, pe lângă care Catedrala lui Daniel va fi cât ghereta portarului de la şcoala de fete. Tot terenul se află în zona Romexpo, deci e fix în centrul Bucureştiului. Ce zici, te bagi?
Sincer să vă spun, m-am cam săturat să construiesc malluri. Zău, aş pune mâna pe mistrie şi aş ridica o fabrică, o uzină, un combinat ceva…

Tu te-ai scrântit de când stai degeaba la Iaşi. Păi, mallul tot fabrică este. Fabrică de bani pentru mine, e drept.
Nu ştiu, şefu’… de venit, vin cu matale. Oricum n-am de lucru, aşa că nu pot refuza oferta. Dar dacă ziceţi că va fi o construcţie faraonică, care va fi cât şapte case ale poporului, v-aţi gândit şi la vreun nume aşa, mai sonor? Dacă tot faceţi a opta minune a lumii mallurilor, măcar să aibă o identitate care să-ţi dea fiori.

Uite, la asta nu m-am gândit. Aşa se întâmplă când lucrezi toată ziua cu bani, pierzi din vedere adevărata măreţie a lumii. Deocamdată, nu îmi vine în minte nici o denumire. Dar m-am gândit la o statuie cu bustul meu, sub care să scrie „In Dascălu we trust”. Poţi spune că nu e adevărată deviza pe care o propun?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *