Gerard Jităreanu: “Planurile noastre sunt mari. Ne gândim la un soi de cafea făcută din gândaci de bucătărie”

Satiră cu ștaif

Iașul academic surprinde printr-o nouă invenție de răsunet din domeniul alimentar. Profesorii și studenții de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” au creat prima pâine din România din făină de greier. Departe de a ne lăsa gura apă, performanța cercetătorilor de la USAMV ne-a intrigat, făcându-ne să încercăm un dialog cu rectorul universității, prof. dr. Gerard Jităreanu. (pamflet)

IEȘEANUL: – Domnule rector, tocmai când credeam că cercetarea ieșeană e la pământ, iată că ați dat lovitura cu acest produs unic, pâinea din făină de creier.
Gerard Jităreanu: – De greier, nu de creier.

IEȘEANUL: – Scuzați, eram cu gândul la materia cenușie folosită în procesul de fabricație a acestei invenții. Povestiți-ne, pe scurt, despre ce este vorba, cum decurge toată munca la acest produs inovator.
Gerard Jităreanu: – E simplu. La o franzelă utilizăm circa 70 de greieri. Bineînțeles, îi selectăm pe cei mai harnici, știut fiind faptul că e vorba de o specie de insecte leneșe și iubitoare de serenade cântate vara în fân. Înainte de a-i băga în malaxor, mulți dintre greieri ne-au mărturisit că se simt, în sfârșit, utili. Știți, ei au niște complexe din cauza fabulelor cu furnicile care mereu îi ironizează, făcând diverse apropouri vizavi de, să-i spunem, inapetența lor pentru muncă.

IEȘEANUL: – Aveți în vedere utilizarea de alte insecte sau vietăți pentru crearea de noi sortimente de panificație?
Gerard Jităreanu: – Deocamdată, savurăm la propriu proaspăta invenție de care suntem foarte mândri. Desigur, planurile noastre sunt mari. Ne gândim la un soi de cafea făcută din gândaci de bucătărie. Îi știți, ăia negri, de dimensiuni uneori gigantice. Gospodinele îi urăsc, dar merită o soartă mai bună. Au o carcasă foarte crocantă care se pretează foarte bine la procesul de mărunțire și pisare. Nu ne vom opri aici. Mai studiem și posibilitatea realizării unei paste de dinți din excremente de porumbel.

IEȘEANUL: – Așadar, proiecte mari, îndrăznețe. Se pare că USAMV va deveni un jucător important pe piața produselor alimentare și de cosmetică.
Gerard Jităreanu: – Încercăm să ne autogospodărim. Noi suntem agronomi, obișnuiți să trăim din munca câmpului. Nu ne prea ne pică nimic din cer, nici măcar ploaia.

IEȘEANUL: – Carnivor sau vegetarian?
Gerard Jităreanu: – De post, că tot e perioada.

IEȘEANUL: – Urzici sau spanac?
Gerard Jităreanu: – Spanac, firește. Credeți că Popeye Marinarul e doar un desen animat?

IEȘEANUL: – Grâu sau porumb?
Gerard Jităreanu: – Popcorn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *