Cuza Vodă, stradă monument, exclusă din lista de priorități. Ce minunăție ar putea fi!

Reflector

Când România a intrat în Uniunea Europeană, cu Iașul la pachet, peste orașul nostru s-a revărsat o ploaie de euro, meniți să schimbe fața Iașului și să ne aducă mai aproape de lumea civilizată. Comisia Europeană ne-a dat bani fără comentarii, fără să ne pună întrebări sau să ne analizeze proiectele, dacă chiar acelea trebuiau să fie prioritățile unui oraș. Și s-au făcut multe, nu zicem nu: îndeosebi asfalt, șine de tramvai și magistrale de termoficare. Adică infrastructură. Mult mai puțin s-a pus accentul pe ceea ce face specificul Iașului, adică pe proiecte culturale. Când edilii noștri și-au adus aminte de ele, banii se cam terminaseră. Iar la următoarea tură de fonduri europene, banii au fost mai puțini și s-au dat în condiții mult mai stricte. Și așa, proiecte care chiar sunau frumos au ajuns să fie rostogolite de la o campanie electorală la alta, fără ca, în afara unor planșe frumos colorate, să se facă efectiv ceva. Despre un astfel de proiect vom vorbi și noi azi.

La fundul sertarului
Fosta Uliță a Goliei, strada Cuza Vodă este emblematică pentru Iași. Alături de bulevardul Ștefan cel Mare este o stradă ce nu poate fi ocolită de vizitatorii orașului. Pur și simplu nu ai cum să ajungi dintr-un punct de interes în altul fără să treci pe aici. Asta, fără să vorbim acum de importanța sa istorică. Și tocmai de asta nu reușim să pricepem cum de a rămas constant la fundul sertarului cu probleme de rezolvat.

20 de milioane de euro
Acum mai bine de un deceniu, fostul primar vorbea de un proiect de reabilitare a străzii. Ideea era simplă: se evacuează locatarii din casele vechi de pe stradă, care în majoritate aparțin Primăriei, se consolidează clădirile și se refac fațadele în stilul art nouveau interbelic, pentru a i se reda străzii farmecul de odinioară. Valoarea estimată a lucrărilor era de vreo 20 de milioane de euro. Proiectul a fost lăsat repede baltă, invocându-se faptul că locatarii s-ar fi opus mutării. Sincer, ne cam îndoim de versiunea oficială. N-am văzut niciun localnic protestând în fața Primăriei pentru că e pe cale să fie scos din casă. Nu s-a organizat nicio dezbatere publică cu cetățenii, pentru a li se explica ce și cum. Nici măcar nu au fost numărați localnicii, pentru a se vedea câte locuințe ar fi necesare pentru cazarea lor temporară.

Alt proiect
Au trecut anii și, odată cu adoptarea strategiei de turism a Iașului, problema străzii Cuza Vodă a fost pusă din nou pe tapet, acum vreo doi ani. Se propunea extinderea pietonalului pe Ștefan cel Mare și Cuza Vodă, până în Piața Unirii, după modelul orașelor vest-europene, în care centrul istoric este interzis mașinilor. Urmau să fie construite fântâni arteziene, plantați copaci și renovate fațadele caselor, fără ca de data asta să mai fie vorba și de consolidarea lor. Practic, se adopta modelul lansat de Botoșani, unde s-au renovat fațadele centrului istoric printr-un proiect de 9 milioane de euro. Se dorea și realizarea unei noi căi de rulare pentru tramvaie, pe bulevardul Independenței, pentru ca strada Cuza Vodă să devină 100% pietonală. Un pietonal atât de extins ar fi însemnat și revigorarea vieții economice a zonei. Una e să treci cu mașina fără a avea unde să oprești și alta să mergi agale, privind vitrine și făcând cumpărături sau oprindu-te la o terasă. De proiect, care ar fi urmat să coste câteva zeci de milioane de euro s-a vorbit și… atât. A fost lăsat la fel de baltă ca și precedentul.

Renovări pe sărite
Singurul lucru care s-a făcut efectiv pentru valorificarea moștenirii reprezentate de Cuza Vodă a fost renovarea unor clădiri, dar pe sărite și fără un scop clar. La vreo 10 ani după ce, la inițiativa Consiliului Județean, a fost restaurată mănăstirea Golia, a început și Primăria în sfârșit să restaureze Palatul Braunstein. Lucrarea merge bine, dar e unicul exemplu pe care îl putem da. Acum doi ani, municipalitatea a cumpărat casa Ghica-Callimachi, fostul sediu al PNȚ-CD cu scopul declarat de a fi transformată într-un muzeu dedicat Centenarului Unirii. Ideea a fost și ea abandonată, atunci când Primăria și-a dat seama că va trebui să mai bage un rând de bani în consolidarea clădirii.

Istorie la tot pasul
Cuza Vodă e practic de la un capăt la celălalt o stradă monument. Restaurantul Select, renovat de proprietari, își are sediul în ceea ce a fost palatul lui Iacob Neuschotz, unul dintre marii filantropi ai Iașului. Hotelul Continental, de vizavi, e și el o clădire monument, care avea pe vremuri o fațadă splendidă. Casa Balș-Sturza, actuala Poștă Mare a fost cândva sediu al Primăriei. În imediata sa apropiere, intrând prin gangul ce duce spre sala de sport Penicilina, se află fosta Chateau aux Fleurs – cafenea, apoi teatru de vară. Pe colț cu strada I.C. Brătianu se află clădirea fostului Credit Agricol, de asemenea o costrucție splendidă. Iar exemplele pot continua. Pe o distanță de un kilometru se află nu mai puțin de 30 de monumente istorice. Mai trebuie spus și că strada se leagă și de un eveniment nefericit din istoria Iașului, Pogromul de acum 79 de ani. Ne place sau nu, el a existat, iar urmașii victimelor de atunci vin în fiecare an. N-am avea decât de câștigat, inclusiv ca imagine internațională dacă am reface Cuza Vodă așa cum a fost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *