Consultanţă cu restanţă la plată. Mirabela Miron oferind sfaturi consilierului PNL Ciprian Bostan

Caterincă de Bahlui

Mediul de afaceri ieşean nu înseamnă numai cenuşiul costumelor impecabile ale masculilor antreprenori, ci are parte şi de câteva figuri luminoase, tonice, în persoana doamnelor Mirabela Miron, fondator al companiei de consultanţă contabilă Avisso, şi Amalia Georgescu (consultant, PR şi Event Specialist). Un alt personaj pitoresc este şi consilierul local PNL Ciprian Bostan, şi el implicat în diverse afaceri, dintre care una consta în vânzarea de sucuri naturale, dar care l-a lăsat cu o consistentă datorie bancară. Cei trei au fost recent personajele unor întâmplări cu tentă comică. Evident, un simplu pamflet.

\"\"
Miron: Foarte bine că ai intrat în politică, Cipriane, văd că mai ciuguleşti şi tu ceva. Totuşi, ai grijă să nu fii politician de unică folosinţă, ca farfuria pe care o ţii în mână

Un birou elegant de la sediul companiei Avisso. Mirabela Miron priveşte încruntată monitorul calculatorului, pe care sunt risipite cărţile jocului Solitaire. În încăpere intră Ciprian Bostan, uşor preocupat.

Ciprian Bostan: – Bine te-am găsit, Mirabela! Voiam să stau un pic de vorbă cu tine.

Mirabela Miron: – O clipă, am nişte tabele în Excel pline cu cifre. Trebuie să introduc nişte date, să scot o balanţă, să intru apoi în Revisal pentru nişte modificări… eh, dacă mi-a trebuit să las geografia şi să mă apuc de contabilitate, aşa-mi trebuie! Dacă rămâneam profă de geografie, acum eram într-o excursie pe la Pietrele Doamnei, la munte, la aer curat.

Ciprian Bostan: – N-ai tu faţă de bugetară. Primeai nişte amărâte de tichete de vacanţă şi trebuia să plimbi printre hodorogii din Borseca sau Sovata. Nu ţi se potriveşte imaginea. Apropo de asta, am venit să-ţi cer un sfat.

Mirabela Miron: – O sută de lei!

Ciprian Bostan: – Adică?

Mirabela Miron: – O sută de lei dacă vrei să-ţi dau un sfat. Sunt consultant, ai uitat? Consultările costă, Cipriane!

Bostan scotoceşte prin buzunare şi scoate câteva bancnote de 10 lei.

Ciprian Bostan: – 50, 60….80… atâta am la mine. Ăştia erau banii pentru nişte pixuri personalizate cu Bodea. Sunt ok?

Mirabela Miron: – Bun şi-aşa, dar rămâi dator. Zi, despre ce e vorba?

Ciprian Bostan: – Mirabela, la anul sunt alegeri locale şi parlamentare. Vreau să ţintesc un pic mai sus decât până acum, în sensul că poate prind un post de deputat. Pentru asta, am nevoie de o campanie de imagine meseriaşă. Tu nu cunoşti vreun specialist în domeniu? Că la partid sunt toţi varză.

Mirabela Miron: – Aş avea pe cineva, dar te costă. Văd că eşti cam strâmtorat.

Ciprian Bostan: – Pe datorie nu lucrează? Promit că, dacă ajung deputat, îi plătesc cu dobândă serviciile prestate.

Mirabela Miron: – Am o tipă super. Organizează orice, de la nunţi şi botezuri, până la conferinţe de IT şi biznis. E şi PR, şi consultant. Ca o şaorma cu de toate. O cheamă Amalia Georgescu, dacă vrei merg şi eu cu tine să te prezint.

Ciprian Bostan: – Chiar te rog. Eu sunt aşa, mai taciturn, mai introvertit, nu prea…

Mirabela Miron: – Păi foarte rău, băiete, o să ai mult de lucru în cazul ăsta!

O clipă, să închid soldurile la conturile astea. Aşa, damă de pică, valet de treflă… buuun. Hai să mergem!

O sală de mese a unui restaurant select din Iaşi. Amalia Georgescu se foieşte printre câţiva chelneri, dând indicaţii cu voce ascuţită.

Amalia Georgescu: – Vreau aperitivele aşezate toate pe masa asta. Aşa, un grup compact de sărăţele, chifteluţe, prăjiturele. Eu îl numesc focus grup, nu ştiţi voi ce-i ăla! Alo, băiatul cu şampaniile, unde te duci cu ele? Pune-le pe masa de la intrare, trebuie să dăm invitaţilor la conferinţă impresia că au intrat într-o zonă efervescentă a creativităţii!

Mirabela Miron o priveşte admirativ.

Mirabela Miron (şoptind către Bostan): – Îţi place? E spirt, nu altceva! Cred că o să ai nevoie de două mandate de parlamentar ca să-ţi poţi achita contractul cu ea.

Georgescu continuă să facă slalom printre mesele şi ospătarii nedumeriţi.

Amalia Georgescu: – Cine a pus oala asta cu sarmale fix pe retroproiector? Dacă voiam sarmale, organizam eventul la Bolta Rece. Să ne fi urlat lăutarii la ureche în timp ce vorbim despre trendurile în consultanţa de biznis! (gustă o sarma) Pff, mai e şi de post! Retrograzilor, pupători de moaşte ce sunteţi!

O observă pe Mirabela Miron. Se apropie de cei doi.

Mirabela Miron: – Vai, Amalia, te deranjăm. Dumnealui este Ciprian Bostan, consilier local liberal şi cu mari speranţe să devină deputat anul viitor. Ar vrea să-l ajuţi cu ceva promovare.

Amalia Georgescu: – Serios? Da, aveţi o aură promiţătoare. 10.000!

Ciprian Bostan (îngăimând): – Zece mii??

Amalia Georgescu: – 10.000 de euro pentru primele şase luni de contract. Dacă publicul pune botul, prelungim înţelegerea.

Ciprian Bostan: – Ştiţi, am unele probleme cu finanţele. Am putea eşalona plata în sensul să vă achit după ce o să fiu ales?

Georgescu se uită lung la el.

Amalia Georgescu: – De acord, dar pun şi eu o condiţie. Ajută-mă cu mesele astea.

Ciprian Bostan: – Dar nu sunt de specialitate.

Amalia Georgescu: – Ei, nu eşti! Aşa se începe în construirea imaginii în politică, cu munca de jos. Mai duci o tavă cu delicatese pentru şef, mai torni un pic de şampanie ca să-şi dreagă glasul la discurs, mai dansezi o periniţa cu doamnele de la centru, mai speli nişte vase murdare în bucătăria internă a partidului! Hai, la treabă, începe cu rondelele alea de caşcaval, fă un mozaic frumos din ele!  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *