Cod roșu la Mitropolie: covidul a pus lacăt pe traseul pelerinilor

Satiră cu ștaif

Situație fără precedent la Iași, aici unde, pentru prima oară în istoria orașului, a fost interzis accesul pelerinilor la racla Sfintei Parascheva. Pentru a da totuși o anumită libertate religioasă, autoritățile au hotărât că doar cei cu buletin de Iași se pot închina la moaște. În acest context, supărarea la Palatul Mitropolitan este maximă, ÎPS Teofan fiind dezamăgit de noile restricții. Atmosfera este încărcată, iar părintele consilier Constantin Sturzu, episcopul catolic de Iași – Iosif Păuleț și însuși PF Daniel au încercat să găsească ceva soluții de detensionare a lucrurilor. (pamflet)

O mică încăpere, în semiobscuritate. Câteva lumânări aprinse, icoane abia sesizabile în lumina difuză. La o masă de lemn, modestă, Constantin Sturzu cercetează o veche carte bisericească. Tăcerea este întreruptă de câteva bătăi discrete în ușă. Sturzu deschide, lăsându-l să intre pe episcopul Iosif Păuleț, deghizat în jandarm.

Constantin Sturzu: – Vai, sfinția voastră, dar ce ați pățit? De ce sunteți îmbrăcat în uniforma asupritorilor?

Iosif Păuleț: – Altfel nu puteam să mă strecor la dumneata în chilie. Știți, eu venind de la Suceava, încă nu mi-am făcut buletin de Iași. Îți dai seama că viguroasele cordoane de ordine nu m-ar fi lăsat să intru în curtea Mitropoliei. Așa că am apelat la recuzita noastră specială și secretă.

Constantin Sturzu: – Cum așa, aveți și altfel de haine în afară de veșmintele preoțești?

Iosif Păuleț: – Normal! Avem și uniforme de paznici, de polițiști, halate de doctori, costume de oameni de afaceri, echipamente de vânători. Ba chiar avem și o copie fidelă a straielor purtate de Teofan, pentru orice eventualitate.

Constantin Sturzu: – Culmea e că și noi avem o copie fidelă a hainelor papale. Mai știi ce se poate întâmpla în lumea asta dominată de anticreștini? La o adică, în caz de asalt asupra Mitropoliei, îl îmbrăcăm pe preaînalt într-o tunică de pescar și-l evacuăm în siguranță.

Iosif Păuleț: – Am văzut necazul care vi s-a întâmplat. E strigător la cer. La noi, la catolici, n-ar fi îndrăznit să facă asta. Bine, noi nu avem moaște expuse, dar să interzici pelerinajul e o măsură blasfemică.

Constantin Sturzu: – Așa e, dar trebuie să reacționăm! Nu putem sta cu mâinile în sân. Chiar acum mă gândeam să iau legătura cu Preafericitul Patriarh, să intervină acolo, sus.

Iosif Păuleț: – Aoleu, cât de sus? Chiar acolo, sus de tot?

Constantin Sturzu: – Deocamdată, la patriarhul de la Cotroceni. Dacă nu are sorți de izbândă, poate apela și mai sus de acesta.

Iosif Păuleț: – Vai de mine, tocmai la Angela Merkel?

Constantin Sturzu dă din mână a lehamite.

Constantin Sturzu: – Oricum, trebuie să mă sune dintr-un moment în altul. Ba chiar e posibil să vină la Iași, desigur, incognito.

Iosif Păuleț: – Așa e, este nevoie de implicarea preafericitului. Oare să îndrăznesc să-l sun și eu pe Papa Francisc, să dea și el un mesaj de ajutor?

Constantin Sturzu: – Te rog, poți suna de pe telefonul meu.

Păuleț ia telefonul, îl șterge precaut cu spirt dintr-un recipient mic, scos din buzunarul uniformei.

Constantin Sturzu: – Hai, sfinția voastră, credeți că am covid pe telefon? E un telefon special luat de pe Muntele Athos, nu se prinde nimic de el.

Iosif Păuleț: – Serios? Arată cam vintage, ca să nu zic că e o relicvă…

Constantin Sturzu: – Chiar este o relicvă. E un telefon fabricat anume pentru preoți, conține diverse componente din sfintele moaște Nokia, fie-i țărâna ușoară.

Păuleț formează un număr, apoi așteaptă.

Iosif Păuleț: – Alo, Sanctitatea Voastră? Iosif Păuleț sunt, de la Iași. Nu, nu vă sun cu taxă inversă, suntem o dieceză finanțată decent. Vin cu o rugăminte la sfinția voastră. Colegii noștri ortodocși au problemă, li s-a interzis pelerinajul la Sfânta Parascheva. Să vină să se închine la Santiago de Compostella? Dar ei sunt ortodocși, nu am cum. Să se convertească la catolici? Le face sfinția voastră pașaport? Da, sigur, o să le transmit. Ciao, Francisc!

Păuleț închide telefonul.

Iosif Păuleț: – Ați auzit. Cică dacă nu mai aveți voie să faceți pelerinaje, noi vă primim cu altarele deschise.

Constantin Sturzu: – E inacceptabil! Ce suntem aici, cluburi de fotbal să facem transferuri de jucători? Și cum crezi dumneata că noi, ortodocșii, adică un fel de Barcelona a cultelor, să ne mutăm în altarele voastre de nivelul Politehnicii Iași?

Iosif Păuleț: – Vai, dar nu vă permit o asemenea comparație total deplasată! Ați văzut cum arată stadioanele noastre de la Vatican? Voi abia acum vă construiți o arenă în buricul Bucureștiului. Iar Messi al vostru a cam îmbătrânit, fie vorba între noi, nu mai jonglează primele de joc ca pe vremuri.

Păuleț este întrerupt de sunetul telefonului lui Sturzu.

Constantin Sturzu: – O clipă, e chiar Messi la telefon! Alo, da, Preafericirea Voastră! Ce să fac, la datorie. Poftim? Sunteți chiar la poarta Mitropoliei și jandarmii nu vă dau voie să intrați?

Iosif Păuleț: – Suneți-i să vină alături, la dieceză. O să-i dea cineva de acolo un costum de deghizaj. Ce ar prefera să îmbrace?

Constantin Sturzu (către Păuleț): – Zice că l-ar prinde bine o uniformă de Fidel Castro. Vrea să înceapă revoluția la Iași!

Iosif Păuleț: – De Fidel Castro n-avem. Dar am o sutană de preot de țară. Cam strâmtă, va trebui lărgită un pic pe la buzunare, dar de asta se va ocupa dumnealui, sunt sigur!

Sturzu (foto stânga, pamflet): Preaînalte, de data asta am fost trași pe sfoară, dar la anul schimbăm foaia. Dacă prindem vreun politician în biserică, nu-l lăsăm să plece până nu învață Constituția, drepturile și libertățile omului ca pe Tatăl Nostru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *