Bârfe de la urnă, cine râde la urmă? Crește miza alegerilor

Haz de necaz

Alegerile prezidențiale de peste două luni și, mai ales, scorul pe care-l va scoate la Iași prezidentul Santa Klaus va influența politichia locală pe termen scurt și mediu. Concret, rezultat prost al prezidentului pe munițip și județ, zboară șefii din Podu ăl Roș, ambii amândoi. Nasol pe munițip, zboară Marus. Nasol pe județ, zboară don Costello. Bun, și-atunci ce vor pune în loc? Păi, tot după prezidențiale și rezultatele de acolo se va lămuri și situația edilului în funcție, dacă va face sau nu pasul către sediul din Podu ăl Roș. Tot după votare, se va discuta și dacă va exista pentru locale o alianță peneleu cu usereu și plus. Ca o concluzie, alegerile din luna noiembrie sunt mult mai importante decât par. Se decide atât prezidentul țărișoarei cât și liniile mari ale politichiei de Bahlui.

Ecuație politică foarte complicată: Una dintre variantele de candidatură la palatul roznovenesc e a unui istoric, cu origini liberare. Doru Incu, fost penelist, acum fondator al unei asociații pentru dezvoltarea regiunii, este una dintre opțiunile luate în calcul, adică dintre cele care se discută în grupul celor de la usereu – plus. Există o aripă care-l susține și o alta care, logic, i se împotrivește. Incu ar fi soluția indicată de o grupare din plus, dar are susținere și la una dintre grupările, minusculă – e drept, din usereul local. În primă fază, trebuie convins tot usereul că Incu e alegerea corectă. Dacă se ajunge în această fază, mai rămâne de discutat și cu liberarii pentru o candidatură la comun. Ehei, e mult de treabă, va mai curge multă apă pe Bahlui până aceste partide să ajungă la un consens.

S-ar dinamiza lupta electorală: Dar, rămânând tot în zona subiectelor electorale, cea mai tare surpriză ar fi să se revină la votul din două tururi pentru primărie. Practic, dacă legea trece până la sfârșitul anului (apoi nu mai e voie să se modifice legislația electorală cu mai puțin de șase luni înainte de scrutin) se va reseta tot jocul politic. Se dă restart. Vor fi foarte mulți candidați, probabil nicio combinație pentru primul tur. Și-abia în turul doi vom vedea cum se așază negocierile. Cert e că în două tururi alegerile vor deveni cu adevărat palpitante, joaca se va deschide complet, astfel încât un deznodământ este acum imposibil de anticipat. Și nu vorbim doar de municipiul reședință de județ, ci de toate comunele și orașele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *