Arta contemporană și programarea pun omul în mijlocul universului în care se află

Metropola

De vorbă cu Cristian Rotundu, programator Gemini Solutions și  experimentalist prin  sunet și lumini

La ce vă gândiți când spuneți ”programator” sau ”programare”? Într-o lume în care facem asocieri și punem etichete, pentru mare parte dintre noi programarea este un domeniu abstract, iar programatorul este strict un profesionist. Stând de vorbă cu Cristian Rotundu, programator în echipa Gemini Solutions Iași,  ni se arată, încă o dată, că dincolo de orice profesie și dincolo de orice companie sunt oameni. Oameni ale căror talente și preocupări profesionale și personale se întrepătrund pentru ca noi să ne bucurăm de ceea ce ei fac pe ambele planuri.  Și poate că e greu să asociați meseria de programator cu preocuparea artistică, dar Cristian ne arată că cele două se împletesc, ”curiozitatea” și ”talentul” fiind cuvinte comune în ambele. ”Curiozitatea” de a afla mai mult, ”talentul” de a face în orice domeniu. Aceasta întrucât Cristian Rotundu ne descrie colegii lui de la Gemini Solutions drept ”programatori talentați”.

Cristian Rotundu are în timpul liber curiozitatea și talentul de a transforma și a da noi sensuri unor imagini statice prin lumini LED și de a crea lumi vizuale prin improvizații muzicale. Iar în cele 8 ore de lucru ca programator are talentul, alături de colegii din echipa Gemini Solutions, de a crea soluții aplicate pentru noi toți. Pentru că atât în programare, cât și în artă, omul se află în centrul universului său. Cristian Rotundu ne arată cum se completează cele două domenii, aparent distincte: codul și creația artistică.

Bună, spune-ne câteva cuvinte despre programatorul Gemini Solutions, Cristian Rotundu și pasiunea lui Cristian Rotundu pentru arta vizuală prin sisteme de lumini?

Cristian Rotundu, programator Gemini Solutions: Salut! Sunt ieșean cu origini vasluiene, introvertit sociabil, inginer politehnist cu zvâcuri artistice, tată novice, dar sârguincios și dependent irecuperabil de muzică, tehnologie, zăpadă și râs. De zece ani, ziua programez cu spor aplicații web în Gemini Solutions, iar când se lasă seara, îmbrac cealaltă identitate, cea cu care experimentez în lumină și sunet: sedimentez o scenă în leneșul meu proiect muzical sau sunt prins în cabluri și LED-uri aducând la viață o instalație vizuală.

\”Programator” este un cuvânt generic într-o lume dominată de tehnologie. Care a fost evoluția  ta ca programator și care este specializarea la Gemini Solutions?

Cristian Rotundu, programator Gemini Solutions: Pentru un puști de 9 ani, care dăduse jocul cu mingea pentru tastele unui HC-2000 (https://ro.wikipedia.org/wiki/HC#HC_2000), \”programator\” era un cuvânt destul de specific și cu țintă lungă! :))

 Asta a făcut ca evoluția mea să nu fie chiar surprinzătoare: de la liceu de informatică, la facultate de profil, la nopți nedormite lucrând la site-uri pentru evenimente ale organizației studențești din care făceam parte, până la a-mi câștiga existența din programare.

Cu Gemini Solutions totul a început printr-o colaborare care ar fi trebuit să dureze două luni, dar iată-mă zece ani mai târziu, în aceeași companie, alături de mulți dintre cei care mi-au urat bun venit, lucrând la proiecte care mă provoacă și-mi mențin curiozitatea trează. Aici am fost martorul ascensiunii și declinului Flash, am încercat să îmi placă PHP, am pariat pe termen lung pe Javascript, am experimentat și-a început să-mi placă lucrul pe backend cu C# ori Scala.

    Acum fac echipă cu niște oameni foarte talentați și împreună dezvoltăm aplicații robuste și scalabile care digeră și dau sens unui volum uriaș de date.

Cum ai descoperit pasiunea ta pentru artă prin lumini și cum a evoluat?  Descrie începutul și expozițiile, Street Delivery, Spotlight – Apropos, felicitări! )

\"\"

Cristian Rotundu, programator Gemini Solutions: Haha, mulțumesc frumos! Cred că a existat dintotdeauna această atracție pentru lumină și umbre (deși presupun că jocul cu focul din copilărie nu se pune), dar începutul concret s-a întâmplat în urma unui pariu – trebuia să vin cu un concept pe care să-l prezint în ediția din 2013 a Street Delivery din Iași. Și am făcut-o! Așa s-a născut Blackhole, proiectul care îmbinând electronică, muzică și lumină și care permitea vizitatorilor să fie ei înșiși creatori în propriul lor univers deconectat de exterior.

\"\"

La festivalul Spotlight inițiativa a venit din partea unui bun prieten, artist vizual, din București – conceptul, potențarea imaginii fotografice prin iluminare selectivă, ne-a adus printre instalațiile care au fost prezente în ediția din 2016, pe arcadele clădirii Rosenthal de pe Calea Victoriei.

Cum evoluează un astfel de proiect, de la idee, la lucrarea finală care poate fi apreciată public? Există asemănări între proiectele tale artistice și un program în parcursul de la idee la aplicație practică?

Cristian Rotundu, programator Gemini Solutions: Întâi e scânteia. A existat de fiecare dată un element de spontaneitate – momentul acela ușor de scăpat, dar care odată prins, schimbă tot.

Cristian Rotundu, programator Gemini Solutions: Dacă nu aș fi organizat niște proiecții în barul unor prieteni, nu aș fi cunoscut pe cea care mi-a devenit prietenă și parteneră de experimente în Tell Edgar, de exemplu.

Apoi e ideea, născută din această scânteie, ea tinde să te consume, pentru că e vie – spre ea gravitează alte mici frânturi care par să fie de-acolo și toate te invită să le înglobezi – dacă nu-ți faci curaj să tragi linia și să mergi mai departe spre materializare, s-ar putea să nu începi niciodată cu adevărat. Asta a fost una dintre cele mai importante lecții, pe care continui s-o învăț.

Implementarea proiectului e și ea la fel de bine povestea unui proiect din zona tehnică: prin comunicare și colaborare decentă, planificarea resurselor, lucru iterativ și adaptare la realitate sunt șanse bune să duci totul la bun sfârșit. Cu Aram detalii neprevăzute ne-au ținut treji și lucrând continuu ultimele două zile înainte de eveniment, încât vedeam luminițe și cu ochii închiși. Ultima intervenție am făcut-o pe ascuns în timpul evenimentului.

Cum te ajută experiența ca programator în proiectele tale de artă vizuală?  Dar pasiunea creativă în jobul tău?

Cristian Rotundu, programator Gemini Solutions: Un lucru la care încă muncesc, care a venit în viață pe filiera jobului și care mi-e foarte util în proiectele creative este structura. În tinerețe am respins noțiuni de genul ca fiind banalități. Totuși, când am început să pun în scris planuri, să-mi impun termene limită pentru anumite acțiuni, să atac o problemă spărgând-o în unele mai mici, să prețuiesc odihna, am simțit imediat efectul.

Parcursul tehnic mi-a lărgit și plaja de experimentare în zona artistică și în timp, mi-a permis să modific sau să-mi construiesc propriile unelte care contribuie mai departe. La cel mai recent proiect am construit o componentă care ne-a permis să răspândim o rețea de benzi LED pe o distanță atipic de mare, cu costuri foarte mici. Abia aștept s-o folosesc altundeva în viitor.

E drept că uneori tind să supra-analizez acolo unde e suficient să las emoția să iasă liberă la suprafață sau unde lucrurile sunt exact așa cum se arată – e ok, mai pot lucra la asta.

În sens invers, activitățile complementare jobului îmi mențin vii curiozitatea și răbdarea, mă reîmprospătează, îmi permit să văd lucrurile și dintr-o perspectivă diferită de a mea, iar în munca cu clienții firmei acestea mi-au servit bine.

Care sunt trăsăturile esențiale care te ajută să evoluezi ca inginer programator la Gemini Solutions? Dar în pasiunea pentru muzică și lumini? Cum se întrepătrund acestea?

Cristian Rotundu, programator Gemini Solutions: Încerc să comunic cât mai bine, să dau dovadă de deschidere către nou și să învăț în continuu, să nu pic în farmecul confortului, să recunosc și să-mi asum greșelile, să fiu un membru de echipă pe care se poate conta – toate m-au ajutat să mă dezvolt și să mențin o colaborare bună cu firma. Tot așa am reușit să rămân prieten cu partenerii de aventuri artistice, chiar și după numeroase încercări!

În expoziția ”Cutiile Aram” se potențează emoții umane prin sisteme de iluminat, așadar tehnologie.  Există o asemănare în modul în care AI și IoT răspund emoțiilor și nevoilor oamenilor?

Cristian Rotundu, programator Gemini Solutions: Faină întrebarea! În ambele cazuri tehnologia are rolul de-a pune omul în centrul universului în care există întâmplător și-i complementează dimensiunea emoțională.

În serile în care era expusă instalația noastră, ne pierdeam intenționat prin mulțime pentru a observa acest dialog: copilul care exclamă că luminile colorate se schimbă, iar tatăl îi explică ”cum e posibil una ca asta”; cuplul care remarcă o legătură între o piesă din ansamblu și o lucrare a unui street artist, dar care intră rapid în dezacord în ce privește numele artistului.

AI și IoT pot fi niște concepte reci asociate cu tendința de colectare și analiză de date, de urmărire și clasificare, de automatizare și înlocuire. Sau, dacă vrem, pot fi parte din animăluțul robot care ajută în dezvoltarea abilităților de socializare a copiilor diagnosticați cu autism (https://faculty.washington.edu/pkahn/articles/517_stanton.pdf).

Lucrările voastre sunt complexe, fiind realizate în echipă. Vorbește-ne puțin despre colaboratorii tăi și, mai ales, cât de importantă este cooperarea  într-un astfel de proiect.

Cristian Rotundu, programator Gemini Solutions: Am reușit mereu cumva să-mi fac prieteni printre oameni mai inteligenți și mai creativi decât mine și să mă țin cu ghearele de ei. Pentru că asta trebuie să faci! :))

Sunt mult mai mulți cei cărora le datorez cine sunt azi, dar o să mă încadrez în cerință.

Violeta Nădejde, designer, artist grafic deconspirat, muzician timid și devoratoare de frumos, este cealaltă parte din Tell Edgar. Pe cât de întâmplător ne-am cunoscut, pe-atât de inevitabil a fost, având în vedere câte trupe admiram împreună și cât de mult ne plăcea să ne pierdem în improvizații electrice încurajate de Shiraz. Când lucrăm la o piesă, ea este vocea rațiunii atunci când mă pierd în detalii și urechea pe care o caut atunci când nu-s sigur dacă ceva îmi sună bine.

Dan Băsu, artist vizual cu greutate în București, crescut la Iași la Foto-Video, aproape că pot să-i las aici doar numele și putem merge mai departe. Cu el pot discuta “despre nimic” la telefon mai mult de o oră. Cam orice idee sau plan trimit spre Dan, știu sigur că vine ceva înapoi, chiar dacă e vreo glumă stupidă la care râd abia mai târziu. De cele mai multe ori, e ceva care mă provoacă să ies din zona de confort.

Otilia Chitic, designer de obiect, antreprenor creativ înconjurată de artă (la propriu, chiar), iubitoare desăvârșită de câini, este un mister peste faptul că e cel mai recent colaborator: cum poate purta atâtea “pălării”, atât de bine? Ce ne leagă, indiferent de proiect, este Leia, boxerița salvată de Otilia și implantată familiei mele, motiv pentru care ne-am și apropiat. Mă rog, cât de mult se pot apropia niște introvertiți.               

Similar, un program/ o aplicație este efort de echipă. Ajută-ne să cunoaștem colegii de la Gemini Solutions.  Cât de importantă este colaborarea într-o echipă de ingineri programatori cu specializări diferite?

Cristian Rotundu, programator Gemini Solutions: Inginerul Gemini Solutions e bine pregătit, e curios și are răbdare, mai ales cu cei față de care știe că are dreptate. Autonomia, la pachet cu responsabilitatea, proactivitatea și un minim de abilitate de comunicare îi permit arsenalului tehnic să strălucească și să contribuie la colaborări de succes de lungă durată, atât în interiorul echipei cât și cu clienții companiei.

Cum apreciază și susțin colegii tăi de la Gemini Solutions pasiunea ta?

Cristian Rotundu, programator Gemini Solutions: Recunosc că inițial am ezitat să le împărtășesc activitățile mele din afara jobului, dintr-o ambiție nejustificată de a ține cele două planuri separate. Când am făcut-o, totuși, realizând că cele două lumi se completează reciproc, am avut parte de încurajare, de feedback pozitiv și interes autentic, mai ales pe detaliile tehnice! :))

Ce i-ai spune unui tânăr pasionat de artă care dorește să devină programator?

Cristian Rotundu, programator Gemini Solutions: Astăzi programarea e mai accesibilă ca oricând. Pe de o parte se găsesc foarte ușor resurse și unelte pe net: cursuri online structurate foarte bine, tutoriale, module de învățare interactivă, chiar prin joc. Pe de altă parte, există companii care sunt dispuse să ofere un parcurs stabil în industrie unui candidat aflat la început de drum, atât timp cât poate ține pasul și se integrează în noul mediu.

Cu siguranță va fi o provocare serioasă, dar una în care arta și programarea ar putea înflori împreună, iar asta e ceva!

Cum l-ai încuraja să se alăture echipei Gemini Solutions?

Cristian Rotundu, programator Gemini Solutions: Cel mai simplu: să ne facă o vizită și ne cunoaștem! Și nu e greu, pentru că ne găsește în București, Cluj și Iași. În fiecare dintre birouri va găsi oameni deschiși să-i povestească cine sunt, cum lucrează și cum va putea să crească alături de ei.

Lucrările tale ne arată că arta prezentului este dublată de tehnologie. Este programarea o altă artă a prezentului?

Cristian Rotundu, programator Gemini Solutions: Deși simt deja un “da”, primul impuls este să scotocesc definiția artei în DEX, mai întâi, nu știu de ce!

Da. E de necontestat aspectul creativ din programare, iar abilitățile deprinse în timp, cu multă muncă, nu sunt decât un garant al acestuia. Totuși, valoarea e strâns legată de răspunsul emoțional stârnit: O pictură banală creată de AI versus cel mai bun efort al meu? N-am nicio șansă!

De final. Ce planifică Cristian Rotundu pe ambele paliere: artistic și profesional?

Cristian Rotundu, programator Gemini Solutions: Sunt implicat în cel mai important proiect al meu de până acum, unul care-mi pune deja la încercare experiența de adult: se numește Oli, are un an și jumătate și este adorabila mea fiică. Încă învăț cum să echilibrez cât mai bine viața de familie cu celelalte activități.

Profesional, urmăresc să rămân la curent cu ce mai e nou, asta fiind oricum un efort serios în lumea frontend-ului. Apoi, n-ar fi rău să mai împărtășesc cu ceilalți din ceea ce (încă) mai știu, punându-mi la încercare și abilitățile de vorbit în public.

Artistic, plănuiesc ca Tell Edgar să se trezească, să dea jos praful de pe schițele alea muzicale și să le elibereze în lume. Chiar și pe rând, nu contează. M-ar mai încânta grozav să mai lucrez la o instalație vizuală cu ai mei prieteni.

În mod sigur îmi doresc cât mai mult din toate, totul sună realist, șase ore de somn pe noapte ar trebui să fie suficiente oricui! :))

Mulțumesc frumos!

Mulțumesc pentru interes!

Cristian Rotundu

Cristian Rotundu este programator Gemini Solutions, Iași, unde alături de colegii săi este implicat în proiecte de programarea software pentru clienți high-end din întreaga lume.

Pe plan artistic, Cristian a  experimentat alături de echipe de artiști vizuali care împreună  au pus în operă lucrări pentru ”Street Delivery” Iași, Spot Light București – 2016 (”Cutiile lui Aram”) și a adus lumina creativă pe ”Gangul Repetenților”  din Iași. În domeniul muzical, sub denumirea ”Tell Edgar” Cristian improvizează muzical în acorduri  ce proiectează lumi imaginative. Proiectul, în lucru, se dorește într-o zi coloana sonoră a unui film.

Despre Gemini Solutions:

Înființată în 2005 de un grup de ingineri din Silicon Valley, Gemini Solutions este dedicată  furnizării de soluții software high-end pentru clienți internaționali. Fondatorii au creat un nou model de externalizare a serviciilor IT, adaptat unei piețe într-o transformare rapidă.  Astfel, Gemini Solutions contribuie proactiv, alături de clienții săi, în a dezvolta soluții software de top.  Reușita proiectelor companiei au la bază talentul și expertiza extensivă a echipei de ingineri programatori Gemini Solutions.

La ora actuală, echipa Gemini Solutions este formată din peste 100 de ingineri IT  cu specializări  multiple, care lucrează în cele trei centre din București, Cluj Napoca și Iași. Gemini Solutions are birouri operaționale internaționale în Statele Unite și Olanda.

Tehnologii

Mobile: iOS, Android, Windows Mobile, Windows Phone, Objective-C, Swift, Java, NDK

IoT: Google Cloud IoT, AWS IoT, BlueMix, IBM Watson IoT, MQTT

Cloud: Amazon EC2-based solutions, Azure Custom Solutions, Rackspace, Google Cloud

Enterprise: .NET, WPF, WCF, ASP, ASP.MVC, J2EE: EJB 3.0, JMS, JSP, JDBC, LDAP, Spring framework, Hibernate

Client-server systems: HTTP, SOAP, Comet model, Pub-Sub model, load-balancing, fail-safe configurations, distributed computing

Web-based applications: ASP.NET, ASP MVC, JSP, Ruby on Rails, PHP, Python, HTML5

Advanced Web applications: AngularJS, React, Node.js, jQuery, ExtJS

Secure, high-reliability big data applications: Hadoop, Spark, RabbitMQ, Mahout, Red Table, Shark

Echipa managerială: Theo Nissim (CEO), Florin Pîrlea (Managing Director)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *