Universitatea Tehnică a inaugurat, în anul Centenarului, Aula Magna „Carmen Sylva”

Metropola

Conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a luat decizia redenumirii Aulei TUIASI din Copou. Una dintre cele mai frumoase aule din țară va deveni oficial Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Astfel, instituția de învățământ superior tehnic onorează și familia regală, în special contribuțiile acesteia la dezvoltarea învățământului superior din România și a construcției Palatului Universitar din Copou, prin denumirea oficială „Carmen Sylva”, pseudonimul sub care regina Elisabeta I a României a publicat poezii.

Întâlnirile Senatului
Rectorul Universității Tehnice, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a declarat că și momentul este unul important, la 100 de ani de când în această sală au avut loc întâlnirile Senatului care au decis viitorul țării în pregătirea Marii Uniri și în timpul Primului Război Mondial. „Pentru că suntem în anul Centenarului vom da acestei aule denumirea «Carmen Sylva», care se vrea a fi și o reparație istorică a originii acestei aule. Așa cum se vede pe frontispiciu, pe placa din aula care a scăpat distrugerilor din comunism, această partea a Corpului A a fost realizată sub patronajul regalității de la vremea respectivă, iar Carmen Sylva este, așa cum știm, pseudonimul literar al Reginei Elisabeta I”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Placă omagială
În partea superioară a aulei există o placă omagială, prin care se recunoaște aportul familiei regale la ridicarea Palatului Universitar din Copou, și care dedică finalizarea lucrărilor reginei Elisabeta. Placheta a scăpat de epurarea comunistă a tuturor simbolurilor regalității, fiind acoperită cu un drapel, fiind redescoperită după 1989. „Mamei duioase a poporului, Regina României Elisabeta, Geniului literar și artistic care a înălțat și încălzit inimile tuturor, Carmen Sylvei, dedică această tablă comemorativă Universitatea de Iași, în semn de recunoștință și venerațiune. 22 octombrie 1897”, este inscripția de pe plachetă.

Refăcute în 2013
Din nefericire, aceeași soartă nu au avut-o și tablourile cu regele Carol I și regina Elisabeta I, care se aflau pe pereții din partea din față a aulei, care au fost distruse în comunism și refăcute în 2013, când TUIASI a celebrat 200 de ani de la primele cursuri de inginerie în limba română ținute de Gheorghe Asachi în capitala Moldovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *