TUIASI, la cel mai important eveniment mondial în domeniul învățământului superior

Metropola

Politehnica ieșeană a inițiat colaborări cu universități din SUA și Japonia

O delegație a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, formată din rectorul prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval și prorectorul responsabil cu relații internaționale prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, a participat la cel mai important eveniment la nivel mondial în domeniul învățământului superior – Conferința și Expoziția anuală NAFSA, desfășurate la Washington, SUA, în perioada 26-31 mai. Este pentru prima dată când România este invitată la acest eveniment, ce a reunit 3.500 de universități din peste 100 de țări, cu mai mult de 10.000 de participanți. Țara noastră a avut reprezentanți de la 24 de universități, reunite sub pavilionul național „Study in Romania”, organizat de Consiliul Național al Rectorilor din România, Ministerul Educației Naționale, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.

Temele discuțiilor
Rectorul TUIASI a precizat că principalul obiectiv al NAFSA 2019 a fost acela de a aduce împreună universități, posibili parteneri din zona educațională, organizații și companii. Nu a fost un eveniment care să fie dedicat în mod special atragerii de candidați, fiind purtate mai multe discuții pe teme ce au vizat colaborări inter-universitare pe proiecte de cercetare sau doctorate în co-tutelă. Din Iași a mai participat la manifestare o delegație a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. „Universitățile românești, prin cele 24 de reprezentante, au suscitat un interes aparte din partea organizatorilor și a potențialilor parteneri academici, ONG-uri sau firme de recrutare. Iașul a fost reprezentat de cele două universități cu profil tehnic, reprezentare bine primită de participanți, deoarece în SUA educația universitară în domeniile «inginerie și tehnologie», indiferent de domeniu, este foarte dezvoltată și mai atractivă decât în Europa. Conferințele-satelit ale evenimentului, organizate sub formă de workshop-uri, unele susținute de personalități covârșitoare (Madeleine Allbright, Colin Powell), precum și discuțiile purtate cu alte universități, au subliniat clar că rolul universităților de astăzi trebuie să se concentreze pe a-i determina pe studenți să aleagă un drum și să și-l dezvolte astfel încât, prin carieră, să își poată atinge nivelul maxim al potențialului creativ”, a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
Standul Universității Tehnice de la eveniment a fost vizitat de reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior din SUA, Asia și Europa, punându-se baza premiselor unor colaborări pe termen mediu și lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *