Seria conferințelor „Moștenirea lui Asachi” continuă: Varjuan Pambuccian va vorbi joi despre „A treia revoluție agrară” în Era Digitală

Metropola
\"\"

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași organizează, împreună cu academicianul Bogdan Simionescu, vicepreședintele Academiei Române, o nouă ediție din seria conferințelor „Moștenirea lui Asachi”. Joi, 14 mai, de la ora 11.00, Varujan Pambuccian, doctor în matematică, vicepreședinte al Uniunii Armenilor din România, va vorbi despre „A treia revoluție agrară”, conferința desfășurându-se tot în mediul online, la fel ca ultima ediție, din considerente de securitate în urma riscului de infecție cu COVID-19.

Una dintre cele mai puternice voci ale comunității armene în România, Varujan Pambuccian este o prezență constantă în Parlamentul României, ca reprezentant al minorităților, fiind la al șaptelea mandat. În prezentarea conferinței sale, acesta a descris fenomenul identificat de către istorici ca fiind Prima Revoluție Agrară, explicând faptul că omul, în cei 200.000 de ani de existență documentată a întregii speciei, a fost petrecut cel mai mult timp ca vânător-culegător, aceasta fiind și prima sa activitate. „Acum 12.000 de ani însă a avut loc o mutație excepțională în comunitățile umane din Levant. Oamenii au început să producă hrana în proximitatea locuințelor lor. Pământul a căpătat brusc o mai mare valoare și în jurul felului acestuia de a ne hrăni s-a structurat societatea umană în care trăim azi. Dependentă în continuare de fenomenele naturale această formă de accesare a hranei diferea însă în mod fundamental de prelevarea sa din natură practicată până atunci”, a explicat Varujan Pambuccian.

Acesta a completat că, recent, în ultimii 20 de ani, a început o nouă revoluție agrară care se caracterizează prin delocalizarea producerii hranei și minimizarea resurselor utilizate pentru aceasta. „Plantele sunt produse fără sol, folosind 5% din apa necesară în agricultura convențională și având creșterea optimă asigurată de tehnologiile de iluminare și control al nutrienților. Carnea este crescută în culturi celulare, fără a fi nevoie de sol și utilizând cel mult 15% din apa necesară în agricultura convențională. Mai mult, prin specificitatea tehnologiilor utilizate, vorbim despre hrană realizată în condiții septice”, a specificat Varujan Pambuccian.

Acest fenomen, ce poate fi identificat drept a treia revoluție agrară, este amplasat de către Varujan Pambuccian ca fiind una dintre componentele majore ale Erei Digitale în care omenirea a intrat de curând, fiindcă permite autonomia alimentară a comunităților locale. Această autonomie va determina, în opinia profesorului, o restructurare a societății umane ce va avea o amploare similară cu cea din urmă cu 12.000 de ani. „Despre tehnologii controlate digital pentru producția de hrană în regim industrial, despre nevoia restaurării solului distrus în mii de ani de agricultură și despre impactul social și politic al acestei revoluții aflată la începutul ei vom vorbi în cele ce urmează”, a declarat Varujan Pambuccian.

Conferința online va avea loc pe platforma Google Meet, iar invitațiile de participare vor fi transmise pe email. În ultima conferință din seria „Moștenirea lui Asachi”, care a avut loc tot în mediul online, general-locotenent (r) Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române, singurul român care a zburat în Cosmos, a vorbit despre expansiunea universului, găurile negre, existența vieții pe alte planete, unele chiar din galaxia noastră sau despre urmele vieții de pe alte planete din sistemul nostru solar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *