TUIASI a fost indexată pentru prima dată în clasamentul QS World University Rankings, pe poziția a cincea la nivel național

Calcul la rece

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a fost inclusă pentru prima dată în clasamentul internațional QS World University Rankings 2021, care analizează și ierarhizează instituții de învățământ superior din întreaga lume. Conform evaluării realizate de experți, TUIASI a fost desemnată a doua universitate tehnică din țară și se află pe poziția a cincea la nivel național. Doar șapte universități din România au fost incluse în clasament.

Clasamentul ia în considerare mai mulți factori cu procentaje diferite, printre cei mai importanți fiind:

– reputația academică, felul în care este percepută universitatea de alte instituții de profil și membrii comunității academice la nivel global;

– reputația în fața angajatorilor – calculată pe baza opiniei angajatorilor de top din diferite regiuni ale lumii;

– numărul de cadre didactice raportat la numărul de studenți;

– citări / facultate în revistele internaționale;

– nivelul de internaționalizare al universității: atracția profesorilor și studenților din alte țări de a studia la instituția analizată în cadrul clasamentului.

„Poziția Politehnicii ieșene se păstrează constantă în rankingurile internaționale, ba chiar am fost incluși și în topuri noi, în ciuda unui an complicat, marcat de pandemia COVID-19, care a afectat inclusiv o parte a cercetării științifice, fiindcă cea din zona medicală, a biochimiei, a fost mai susținută la nivel internațional. Sunt bune astfel de exerciții de imagine exterioară, chiar dacă unele criterii nu vizează strict performanța științifică și pot avea un anumit grad de subiectivitate. În același timp, toate universitățile sunt evaluate după aceeași grilă și oferă o fotografie de moment”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare la TUIASI.

Pe prima poziție a clasamentului în 2021 rămâne Massachusetts Institute of Technology (MIT), urmată de Stanford University și Harvard University. Sunt în total cinci universități din SUA, 4 din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și, pe poziția a șasea, ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology.

TUIASI a mai intrat în atenția evaluatorilor care realizează QS World University Rankings și în trecut. Aceasta figurează în evidențele QS „Emerging Europe & Central Asia” University Rankings, o ierarhie a universitățile din zone emergentă a Europei și din Asia Centrală. În ultimul astfel de clasament, TUIASI s-a clasat pe poziția a 5-a la nivel național și pe poziția 93 dintre toate universitățile luate în calcul în realizarea clasificării.

Politehnica ieșeană și-a păstrat o poziție constantă în ultimii ani în acest clasament „QS Emerging Europe & Central Asia”, cel mai bun loc ocupat fiind 80 în ultimii doi ani, însă anul acesta poziția este cu atât mai onorantă cu cât numărul de cadre didactice a scăzut față de anii anteriori, în urma mai multor pensionări. Prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare la TUIASI, a explicat că tocmai această situație întărește și mai puternic poziția universității în clasamentele internaționale. „Clasamentele internaționale devin din ce în ce mai importante atât în ceea ce privește felul în care se raportează alte instituții de profil față de o universitate, dar și în alegerea destinației de studiu în cazul studenților internaționali. Sperăm că atunci când vom reveni la o nouă formă a normalității TUIASI să fie în continuare o destinație atractivă pentru studenții și profesorii din alte țări”, a completat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin.

Topul QS EECA University Rankings a apărut pentru prima dată în 2014 și include cele mai bune 400 de universități din zona emergentă a Europei și din Asia Centrală. Clasamentul folosește o metodologie adoptată după clasamentul general QS World University Rankings și ține cont de 10 factori în total, fiecare contribuind într-o anumită proporție la scorul general al instituției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *