Clasarea TUIASI în Top 500 Shanghai, recompensată de Ministerul Educației

Calcul la rece

Universitatea Tehnică a primit 300.000 de lei de la Ministerul Educației pentru clasarea de anul trecut în Top Shanghai 500, pe domeniul Inginerie Chimică

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a primit o finanțare suplimentară de 300.000 de lei de la Ministerul Educației Naționale după ce a fost cea mai bine clasată universitate din țară în 2019 pe domeniul Inginerie Chimică într-unul dintre cele mai elitiste clasamente universitare realizate la nivel mondial – Academic Ranking of World Universities, cunoscut mai ales sub numele de Top 500 Shanghai.

În domeniul ingineriei chimice

Mai exact, este vorba despre o versiune a clasamentului internațional care realizează, începând din 2017, o ierarhizare la nivel mondial a diferitelor domenii de studiu existente în lumea academică. În 2017, TUIASI se afla în primele 500 de universități ale lumii în domeniul matematicii aplicate, fără a avea o facultate de profil în acest sens, iar din 2018 TUIASI a pătruns între primele 500 universități ale lumii în domeniul ingineriei chimice, cu rezultatele colectivului uneia dintre cele mai de tradiție facultăți, recunoscută la nivel internațional pentru activitatea de cercetare desfășurată la Iași – Facultatea de Inginerie Chimică „Cristofor Simionescu”.

TUIASI este cea mai bine clasată universitate din România pe acest domeniu, aflându-se alături de Universitatea Politehnica din București pe pozițiile 301-400. Pe aceeași poziție s-a aflat în ultimii doi ani, alături de instituții de învățământ superior puternice, atât la nivel european, cât și mondial. Pe prima poziție în analiza universităților performante în domeniul ingineriei chimice se află aceleași trei universități ca în anul precedent, și anume Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford University și Tianjin University.

Componenta cercetării
O nouă ediție a clasamentului pentru anul în curs urmează să fie făcută publică în această vară. Unul dintre motivele pentru care acest clasament este apreciat la nivel internațional este acela că pune accentul pe componenta cercetării științifice pentru a trasa linii clare între instituții de același profil. Clasamentul realizat din 2009 de ShanghaiRanking Consultancy a fost publicat pentru prima oară în 2003 și a venit ca o inițiativă din zona asiatică pentru a determina care este poziționarea universităților din China în raport cu cele mai performante din lume, însă a devenit unul dintre cele mai respectate instrumente de ranking universitar.

Șase indicatori
Sunt folosiți șase indicatori pentru clasificarea universităților: numărul de alumni sau membri ai colectivului academic care câștigă Premii Nobel sau medalii Fields, care este și unul dintre cele mai contestate criterii, numărul celor mai citați cercetători, selectați de Clarivate Analytics, numărul articolelor publicate în reviste științifice, numărul articolelor indexate în Science Citation Index și performanța în cercetare a unei universități raportată la numărul de profesori și de cercetători.
În fiecare an sunt analizate circa 1.200 de universități, însă în Top 500 sunt publicate doar cele mai bune 500. De când a fost introdusă analiza domeniilor de studiu și investigația celor care realizează rankingul a fost extinsă asupra mai multor universități din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.