Cum a ruinat turismul de afaceri afacerile din turism. Soluții pentru redresarea circulației turistice ieșene (pamflet)

Râs cu plâns

Efectele pandemiei de coronavirus se resimt puternic la nivelul turismului de afaceri din Iași. Conform unor calcule recente referitoare la anul 2020, județul Iași a înregistrat o scădere de 58% a turiștilor axați pe participarea la simpozioane, congrese și alte evenimente specifice mediului de afaceri. Scăderea dramatică a acestei afluențe turistice a plasat Iașul pe locul 13 la nivelul întregii țări, fapt care i-a pus pe gânduri pe câțiva actori importanți din zona turismului și a afacerilor, printre care lectorul universitar și ghidul turistic Mihai Bulai, proprietarul Hotelului Unirea, Lucian Grecu, și Dan Zaharia, cunoscut promotor al industriei IT ieșene. (pamflet)

Recepția Hotelului Unirea din Iași. În spatele tejghelei, Lucian Grecu execută în fața unui personaj imaginar un număr ciudat de oratorie, dar și de pantomimă.

Lucian Grecu: – Bine ați venit, domnule! Desigur, avem cele mai bune servicii hoteliere. De la ce firmă sunteți? Miracle? Da, da, sigur, eu un miracol că încă mai avem detergent de spălat așternuturile din camere. Aa, sunteți de la Oracle? Ați putea, vă rog, să consultați oracolul dumneavoastră cu privire la șansele noastre de a cumpăra măcar două suluri de hârtie igienică la camerele VIP?

În holul hotelului intră Dan Zaharia, privind nedumerit toată prestația lui Grecu.

Dan Zaharia: – Bună ziua, domnule Grecu. Dar ce faceți, mici exerciții de empatizare cu clienții dumneavoastră?

Lucian Grecu: – Cu cine să empatizez, cu umbra lui Ștefan la Cozia? Nici urmă de turist, domnu’ Zaharia. Nici măcar o hologramă, o fantomă. Zău, dacă aș avea o fantomă în hotel, aș pune-o la masă, aș ospăta-o cu un antricot, cu un somon, cu o șampanie bună, numai ca să nu-mi pierd îndemânarea de hangiu.

Dan Zaharia: – Adevărul e că pandemia asta a lovit tare în Horeca. Am fost astăzi să mănânc la un restaurant. Oameni amabili, dar e clar, se simte lipsa resurselor. Până și muștele au dispărut din ciorbe. Le-au concediat și pe ele.

Lucian Grecu: – Mie-mi îmi spuneți? Aș da orice să mi se mai fure prosoapele din baie așa cum se întâmpla odată! Ăla era semn de prosperitate, o dovadă că hotelul era doldora de clienți. Acum stau cu așternuturile impecabil de curate și apretate, dar nu le frământă nimeni. Uite, a fost 14 februarie, Ziua Îndrăgostiților. Abia dacă am închiriat două camere unor zgârciți, care n-au comandat nici măcar o șampanie, așa, pour la bonne bouche. Eh, unde sunt cuplurile de altădată, după care schimbam picioarele rupte de la pat, plus două – trei arcuri de saltea?

Dan Zaharia: – Sunt convins că v-a afectat puternic suspendarea congreselor științifice și evenimentelor de afaceri.

Lucian Grecu: – Bineînțeles! Înainte, mai veneau niște autocare cu profesori universitari, mai găseai după ora închiderii câte un academician căzut sub catedra barului de noapte. Era viața, dom’le! Iașul avea o adevărată viață de noapte academică. Nu știu cum o să reușim să-i readucem înapoi pe toți acești iluștri oameni de știință care ne umpleau noptierele din camere cu tratate de fizică, prezervative Einstein și proteze dentare.

Zaharia îl ascultă cu gura căscată pe Grecu perorând.

Dan Zaharia: – Nu știu alții cum sunt, dar invitații noștri la congresele de IT se comportă civilizat în unitățile hoteliere. Știți, noi avem capacitatea de a simula sexul, băutura, haleala de neam prost prin mijloace de înaltă tehnologie. Cel mult să rămână rătăcit prin cameră vreun card de memorie, ceva…

Lucian Grecu: – Ei, lăsați, că am avut și din ăștia de care spuneți. După un chef la bar, își pierdeau nu numai cardul de memorie, ci și ăla bancar, de ieșea tămbălău la achitarea notei de plată. A naibii, cum își rătăceau cardurile, își pierdeau și memoria consumației.

Dan Zaharia: – Mda, dincolo de aceste aspecte sordide, eu zic să-l consultăm pe amicul nostru, ghidul turistic Mihai Bulai, să vedem ce idei are să ne scoată din problemele astea.

Câteva minute mai târziu, în fața statuii lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii.

Mihai Bulai scrie grăbit pe Facebook. De el se apropie Zaharia și Grecu.

Dan Zaharia: – Salut, Mihai, ce faci? Ca de obicei, la kilometrul zero al turismului ieșean?

Mihai Bulai: – Dom’le, sunt oripilat. Mixajul ăsta de porumbei, găinaț, zimbri mozaicați, blocuri comuniste și gazon englezesc, îmi rănește simțul estetic. Această piață trebuie să devină prietenoasă cu turiștii, să le ofere loisirul de care au nevoie.

Lucian Grecu: – Desigur, domnule Bulai, sunteți o personalitate în domeniu. Dați-mi un sfat, ce am putea face să redresăm situația?

Mihai Bulai: – Dărâmați Hotelul Unirea! E o relicvă comunistă.

Lucian Grecu: – Dar e afacerea mea, simbolul turistic al Iașului.

Mihai Bulai: – Nu mă interesează. Dacă vreți, Dan Zaharia vă face la imprimanta 3D o replică identică, dar de trei metri înălțime. O puteți monta iarna, printre cabanele de la Târgul de Crăciun, și să vindeți vin fiert în ea. Toți turiștii vor fi încântați că au băut un vin super la Unirea! Iar ăia mai înalți chiar vor spune că au gustat din atmosfera de la Panoramic!

Bulai (foto stânga, pamflet): Pentru revigorarea turismului ieșean, recomand unitățile de cazare open space, unde vă veți simți ca la mama lui Zamolxis acasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *