Treceţi turişti ieşeni Carpaţii! Cătălin Urtoi, pregătit pentru un drum lung în cariera de promotor al autostrăzii Montana

Râs cu plâns

Florin Bărhălescu şi Cătălin Urtoi sunt două personaje pitoreşti ale târgului Ieşilor, fiecare distingându-se prin ieşiri mai mult sau mai puţin publice despre soarta oraşului. Ei sunt legaţi de o pasiune comună: călătoriile. În timp ce Bărhălescu este un neobosit ghid turistic, Urtoi visează la autostrada Iaşi – Târgu Mureş, fiind şi unul dintre fondatorii unei asociaţii care luptă pentru concretizarea acestui proiect. Urtoi se agită permanent pe străzile oraşului, fiind un protestatar de profesie. Zilele trecute am surprins un dialog între cei doi.

\"\"Urtoi (dreapta): Domnule Şora, sunteţi un model pentru mine. Sper ca, la 100 de ani, să ajung şi eu un filosof şi eseist al Autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş

Florin Bărhălescu: Cătăline, fă ceva cu autostrada aia, că nu mai pot! Cum să mai fac eu turism spre Transilvania, dacă nu am trei benzi pe sens peste Carpaţii Orientali?
Cătălin Urtoi: Un sfat pe care aş putea să ţi-l dau e chiar titlul melodiei cu care fiică-mea, Alexia, s-a calificat în finala naţională Eurovision, Walking on Water. Dar pentru asta îţi trebuie nişte abilităţi pe care doar Iisus le-a avut, iar pe tine nu te văd prea curând în această postură.

Habar n-ai prin ce am trecut eu, ca om de afaceri şi patron al uneia dintre cele mai tari agenţii de turism din Iaşi. Sunt atât de călit de mediul de business, încât aş putea merge cu tălpile goale şi pe cioburi de sticlă sau jăratec. Totuşi, revenind, când estimezi că vom avea autostradă?
Măi, nu ştiu, sincer. După cum vezi, mă agit, organizez tot felul de lanţuri umane, ne plimbăm pe pietonal în şir indian, tot felul de chestii care bagă în sperieţi Guvernul.

Auzi, dar parcă era o variantă de autostradă Iaşi – Braşov. Sincer, eu aş fi de acord cu alternativa asta, aş ajunge mai uşor în centrul turistic al României.
Aha, păi vezi de ce nu ne merge nouă bine? Pentru că nu suntem uniţi. Unul vrea autostradă la Braşov, altul la Constanţa, altul la Bacău, fiecare în funcţie de unde are el treabă. Nu, am zis Iaşi – Târgu Mureş, aşa rămâne! Plus că ne costă o grămadă să facem alte afişe, alte lozinci. Am apucat să scriem Târgu Mureş, asta e!

Mda, iaca de aia nu vă iese, pentru că nu sunteţi elastici în mentalitate. Orice autostradă care iese din Iaşi e bună, nici nu mai contează unde se duce, dacă ajunge undeva sau se afundă într-o râpă. Dar asta e, fiţi talibani în continuare, eu mă duc la Braşov să mă relaxez. Ăia n-au nici autostradă, nici aeroport, au doar nişte sensuri unice pe care foiesc câteva mii de turişti zilnic. Nişte amărâţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *