Starea TUIASI pe 2018: mai multe lucrări ISI publicate, o creștere vizibilă a finanțării și modificări importante la nivel de admitere

Metropola

Admiterea la studii de licență, masterat și doctorat la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași va suferi o serie de modificări față de anul anterior, pentru a veni în sprijinul studenților care vor să se înscrie la studii la Politehnica ieșeană.

Sistem online
Universitatea păstrează aceleași repere inovative în ceea ce privește procedura de admitere: va exista și anul acesta un sistem unic de înscriere cu un singur dosar și o singură taxă de înscriere la toate cele 11 facultăți, totul fiind gestionat de un sistem online care repartizează candidații în timp real în funcție de opțiunile avute și media de admitere. Candidații pot alege în continuare oricâte facultăți sau domenii de studii, completând un singur formular online și venind la Iași doar pentru a depune documentele în original.
Față de anul trecut, admiterea la master va începe de pe data de 10 iulie, în aceeași perioadă în care se încheie și examenul de finalizare a licenței, cu o săptămână înaintea începerii admiterii la licență. „Potențialii candidați ne-au spus că ar fi mult mai ușor dacă imediat după licență s-ar putea înscrie la master, ca să nu mai vină de acasă doar ca să finalizeze admiterea la master. Totodată, anul acesta vom avea înscrieri la doctorat și în vară. Colocviul de admitere va fi tot în septembrie, cum a fost în fiecare an, în jurul datei de 20 septembrie”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval. Această decizie a fost luată în contextul în care, în ultimii ani, a crescut foarte mult numărul candidaților înscriși la doctorat.

Mai mulți studenți străini
Anul acesta va mai exista o săptămână suplimentară pentru înmatricularea studenților, după finalizarea oficială a perioadei de admitere, pentru ca aceștia să își poată depună actele în original și să nu aștepte până în toamnă să confirme locul.
Admiterea 2018 a presupus o creștere remarcabilă a studenților înmatriculați la TUIASI care provin din Republica Moldova, numărul lor fiind de aproape 600, crescând și numărul studenților străini înmatriculați la studii la Iași, fiind aproximativ 100 din țările Uniunii Europene și non-UE. Anul trecut au fost acreditate suplimentar două programe de studiu în limba engleză, fiind în total 10, cât și unul în limba franceză.

Locul I pe țară
Pe planul cercetării științifice, dincolo de faptul că a crescut numărul de contracte obținute de universitate, a crescut și suma acestora, fiind un total de peste 30 de milioane de lei. Mai mult, TUIASI a reușit anul acesta să ajungă pe locul I la nivelul întregii țări ca număr de solicitări de brevete depuse anul anterior, conform raportările OSIM. Totodată, tot din perspectiva cercetării, a crescut mult numărul de lucrări publicate de profesorii și cercetătorii TUIASI în reviste indexate ISI, acesta ajungând la peste 600.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *