Serile Filmului Românesc, ultimele amănunte din culisele festivalului!

Râs cu plâns

Serile Filmului Românesc, ajunse la a 12 – a ediție, vor ține treaz interesul cinefilului ieșean în această lună august destul de caniculară. Eliberată cumva de chingile pandemiei, ediția din acest an îl aduce la rampă pe actorul Ion Caramitru, aflat la o vârstă venerabilă. Organizatorul festivalului, Andrei Giurgia, deja are mai multe idei privind invitații și surprizele care se vor manifesta la Iași în perioada 11 – 15 august. (pamflet)

  • Mai am câteva zile până la ediția din acest a SFR și emoțiile sunt la fel de mari precum cele de la primul episod. Sau hai să zic că sentimentele care mă încearcă sunt asemănătoare cu cele de la primul tur de manivelă, cum se spunea în vremurile vintage ale cinematografiei. Apoi, mă gândesc în ce ipostaze să-l pun pe Ion Caramitru, în așa fel încât să fac mai spectaculoasă prezența lui la Iași. O idee tare ar fi să refacă celebrul cuplu de la festivalul de la Mamaia, în care cânta “Bună seara, iubite” împreună cu Loredana. Mai ales că Loredana arată beton acum, la figurat, dar mai ales la propriu. Ar mai fi niște cadre mișto cu maestrul, să refacem scena Revoluției din studioul Televiziunii Române. Da, dar cine să-l joace pe Mircea Dinescu, partenerul de platou? Să mă bag eu, oare? Ar ieși o replică gen: „Andrei, fă-te că lucrezi!”. Păi, eu chiar lucrez de-mi sar capacele la ediția asta! Apoi, o mai am invitată și pe Oana Pellea. Vor fi diverse vedetisme din partea ei, dar sper să nu o dea pe panta politicii. Sunt sătul de activiști civici. În rest, sper să vină lumea la film. Avem o grămadă de proiecții în aer liber, iar serile de august sunt splendide, se știe. Totuși, ma uit la TIFF cu o anumită invidie. Ei sunt cu doar 8 ediții în fața noastră și reușesc să aducă în fiecare an câte o vedetă internațională. La noi a venit Ion Suruceanu și ăla adus cu greu pentru un show în Piața Unirii. La TIFF au venit de-a lungul timpului Alain Delon, Nicholas Cage, Fanny Ardant, Catherine Deneuve etc. Noi, ce să facem? Să-l aducem pe Bobiță din Las Fierbinți? Trebuie neapărat să facem ceva și în privința asta. Era italianul ăla, care venea săptămânal la Iași, cum îi zice…Francesco Napoli! Nu joacă în filme, dar are nume sonor. La nevoie, îi facem noi un film rapid, un scenariu, două decoruri, trei becuri și gata pelicula. Afiș la PIM cu el și să înceapă distracția!

Giurgia (foto, pamflet): Da, maestre Ion Caramitru, spuneți! Să o invităm la SFR și pe Loredana că altfel nu veniți? Bine, maestre, dar vă dați seama că ne cheltuim tot bugetul doar pentru un ruj aplicat pe noile sale buze!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *