Șefii CJ – ului, lecții de management pe buza gropii de gunoi a Valenciei. Costel Alexe, arătându-le spaniolilor cum se fac bani din tablă seacă

Politică la patru ace

Nu mai puțin de zece membri au făcut parte din delegația Consiliului Județean condusă de președintele Costel Alexe care a întreprins recent o vizită de lucru tocmai la Valencia, în Spania. Mai mulți oameni politici au fost incluși în grupul de excursioniști, printre care consilierul județean PMP, Marian Uscatu, vicepreședintele CJ Iași, liberalul Sorin Afloarei și, bineînțeles, șeful CJ Iași, Costel Alexe. Principalul obiectiv vizitat a fost o groapă de gunoi de la marginea metropolei spaniole. Să vedem ce impresii au cules cele trei personaje din vizita pe pământ spaniol. (pamflet)

În avionul care îi aduce din Spania, oficialii Consiliului Județean Iași dormitează sprijiniți comod de spătarele fotoliilor. Pare o atmosferă de relaxare tipică unor pasageri care se întorc de la munci grele. Totuși, la un moment dat, Alexe deschide ochii și-l privește nervos pe Marian Uscatu.

Costel Alexe: – Tu scoți sunetul ăsta enervant, ca un plescăit?
Marian Uscatu: – Da, șefu’, de vreo două ore mestec o gumă. Am vrut să scap de ea pe când eram în Valencia, dar era totul atât de curat în jur, încât mi-a fost rușine să o arunc pe jos.

Costel Alexe: – Și vrei să ne tâmpești cu clefăiala asta tot drumul? Ia și lipește-o de fundul scaunului.
Marian Uscatu: – Dar nu e igienic, nu e frumos…

Costel Alexe: – Lipește-o când îți zic! Pe barba mea!
Uscatu scoate guma și o lipește de bărbia lui Alexe.

Costel Alexe: – Nu, mă, n-o lua pe bune, voiam să spun să stai fără grijă, să lipești guma „pe răspunderea mea”! Uff, cine te-a mai băgat și pe tine în politică!

Uscatu dezlipește guma și o amplasează sub scaun.

Costel Alexe: – Sorine, cu ce ne întoarcem noi din Valencia?
Sorin Afloarei: – Cu avionul, domnule președinte.

Costel Alexe: – Nu, mă, cu ce rezultate, cu ce impresii? Ce le zicem ălora de la presă?
Sorin Afloarei: – Că există mizerie și în Valencia, nu numai la noi. Numai că ei au o groapă de gunoi mai mare și mai tehnologizată, ați văzut că aveau tot felul de instalații. Plus că au nivel ridicat de selectare a deșeurilor, nu ca la noi.

Costel Alexe: – Ai dreptate, avem nevoie la Iași de un bun selecționer al deșeurilor. Oare Nicolo Napoli s-ar mai întoarce la Iași? Sau Stoican, ce zici?
Sorin Afloarei: – Nu, șefu’, e vorba de deșeuri, nu de fotbal.

Costel Alexe: – Și jucătorii de la Poli ce sunt? Niște crizanteme?
Sorin Afloarei: – Ei, să nu exagerăm. Ideea e că, după calculele mele, ar trebui să mai băgăm niște bani în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, vreo 40 de milioane de euro.

Costel Alexe: – O grămadă de bani! Dar pentru ce?
Sorin Afloarei: – Gunoiul costă!

Uscatu se uită cu ochii mari la cei doi.

Marian Uscatu: – Dar n-ar fi mai ușor să-l băgăm sub preș? Știu câteva femei de serviciu de la CJ profesioniste în astfel de operațiuni de colectare și depozitare a deșeurilor.
Costel Alexe: – Iar vii cu idei eronate, Mariane. Crezi că aici e ca în politică, să dai cu mopul ori de câte ori ai scăpat o perlă pe jos? Dacă s-ar șterge atât de ușor excrementele porumbeilor pe care îi scoatem pe gură, aș fi angajat sute de femei de serviciu. Numai mie mi-ar trebui vreo trei femeie de serviciu personale, să mă însoțească pe teren, la conferințe de presă, inaugurări, chestii.

Sorin Afloarei: – Revin și vă întreb: de unde scoatem 40 de milioane de euro pentru eficientizarea sistemului de colectare a deșeurilor?
Costel Alexe: – Bani se mai găsesc, pe la ăia cu PNRR – ul. Ideea e ce-o să facem cu acești bani? Cumpărăm mături, tomberoane?
Sorin Afloarei: – Nici vorbă. Ce suntem noi, oamenii străzii, să strângem chiștoace după trecători? Trebuie gândit în stil mare, occidental, european, mondial chiar.

Uscatu scoate din buzunar un pachet de gumă de mestecat. Se apucă să mestece una, sub privirile nedumerite ale lui Alexe.

Costel Alexe: – Ce, iar o dai pe gumă? Dacă ești nervos, comandă la stewardesă un sandviș, ceva.
Marian Uscatu: – Nu, păi cât pot mesteca la un sandviș? Maxim 5 minute, iar dacă e cu prosciuto, ajung la un 10 minute. Mai bine bag două gume deodată și am asigurată cam o oră de mestecat care să mă destindă.

Alexe dă din mână a lehamite. Uscatu începe să clefăie cu poftă.

Costel Alexe: – Sorine, deci cum zici să cheltuim banii?
Sorin Afloarei: – Nu știu, tu ești expert în banii făcuți praf. Nu o spun cu ironie, aici chiar vorbim de praf, deșeuri, gunoaie etc.
Costel Alexe: – Ai dreptate. La urma urmei, sunt specialist în mediu, am fost și ministru, nu? Ce sunt 40 de milioane de euro pentru capacitatea mea de analiză și sinteză financiară?
Sorin Afloarei: – Așa zic și eu, șefu’.

Alexe (foto centru, pamflet): Mă scuzați, îmi puteți da bucata aia de tablă ruginită? Îi fac un tratament cosmetic și-o vând ca inox. Păi, tot eu să vă învăț cum e treaba cu reciclarea deșeurilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *