Prinţ şi scriitor. Principele Radu, relatând poveşti din copilăria sa la Peleş

Satiră cu ștaif

Dincolo de activităţile specifice de la Curtea Regală, Principele Radu de România are şi preocupări editoriale. Recent, acesta şi-a lansat la Iaşi o carte – album, intitulată „Povestea Castelului Peleş”, în care redă pagini din istoria celebrei reşedinţe a monarhiei româneşti. Ieşeanul nostru s-a declarat mulţumit de faptul că a reuşit să aducă în librării o carte care, prin text şi, mai ales, prin ilustraţiile colorate, se deosebeşte de precedentele lucrări similare, caracterizate printr-un conţinut mult prea ştiinţific. Lansarea de la Iaşi a atras atenţia iubitorilor de carte de toate vârstele, care i-au scris principelui Radu.

  • Nenea Principele Radu, mă numesc Viorel şi am nouă ani. Am auzit de la televizor că aţi scris o carte foarte frumoasă, cu poveşti despre castele. Eu sunt cam singurul din clasă care mai citeşte câte ceva, pentru că restul colegilor mei stau tot timpul cu nasul în tablete. Vreau să vă întreb dacă veţi scrie o trilogie super despre regii de la Peleş, ceva în genul Stăpânul Inelelor. Dar să fie şi cu imagini fantastice, poate ceva 3D, ca să fie acţiunea super. Şi, dacă apare filmul, vă rog să-mi trimiteţi şi un DVD cu dedicaţie, să se oftice toţi din şcoală, în special proful de istorie, Costel din Bularga.
  • Domnule Principe, eu am o nedumerire încă de acum treizeci de ani, când am fost cu clasa într-o excursie la castelul dumneavoastră. Vă văd om cumsecade, aşa că îndrăznesc să vă fac întrebarea care mă frământă. Deci, cum e corect: Peleş sau Peneş Curcanul? Eu zic că Peneş e răspunsul bun, că e de-al nostru, moldovean care a făcut războiul şi ne-a eliberat de turci, da’ lumea se uită urât la vasluieni, cică-s beţivi. Dacă reuşiţi să mă luminaţi şi pe mine, vă rămân dator cu un rachiu bun. Mulţumesc anticipat, cu stimă şi mândrie, Vasile din Vaslui.
  • Domnu’ prinţ, te văd specialist în castele, pentru care te felicit, înseamnă că eşti barosan şi ştii ce înseamnă nobleţea. Auzi, da’ la palate te pricepi? Că am şi eu vreo două în Ciurea şi vreau să le scot la vânzare, da’ îmi trebuie o prezentare mişto pentru agenţia imobiliară. Scrie matale un text meseriaş, că văd că te pricepi la vrăjeală, pui vreo două poze şi scap de ele. Hai, că nu faci treaba asta pe degeaba, sunt om de comitet, ştiu să răsplătesc munca cinstită. Aşa că când treci prin Ciurea, dă-mi de veste, mă găseşti sigur pe-acasă, eu stau toată ziua prin turn, ca şi matale. Da’ nu te învăţ pe dumneata ce înseamnă traiul regal, că ştii mai bine! Salutări la neamuri şi să-ţi trăiască franţuzoaica! Corcodel Stănică, Ciurea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *