Primari cu burta pe carte (pamflet)

Satiră cu ștaif

Diferenţele între comunele Miroslava şi Leţcani nu sunt numai de ordin financiar, prima fiind considerată cea mai bogată localitate rurală din ţară, ci şi la nivelul pregătirii profesionale a celor doi primari. În timp ce Dan Niţă a absolvit Academia Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanţa, apoi a făcut doi ani la Academia de Înalte Studii Militare, plus un curs posuniversitar de managementul conducerii, colegul de partid Stelian Turcu a întins-o imediat în 1990 în Germania după doar doi ani de facultate de medicină veterinară, apoi s-a reîntors în ţară, reuşind să termine cursurile unei facultăţi private de drept. Recent, cei doi s-au întâlnit la Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi, unde au purtat un scurt dialog.

Dan Niţă: – Salut, Stelică, dar care-i treaba cu tine pe aici, pe la bibliotecă?
Stelian Turcu: – Iaca şi eu, ca omu’ la care-i vine oleacă de sete de cultură. Unde să mi-o astâmpăr dacă nu la bibliotecă? Şi apoi, abia acum am şi eu timp să mai citesc câte ceva, că în campania electorală o să stau toată ziua cu ochii pe sondaje.

D.N. – Foarte bine, omul cât trăieşte, învaţă. Bine, aş putea preciza faptul că e vorba de omul care trăieşte bine, că ălui care n-are nici de unele nu-i mai arde de cunoaşterea tainelor universului.
S.T.: – Aşa sunt şi eu de părere, nea Dane! Degeaba ai carte, dacă n-ai parte. Mai ales nouă, edililor care avem pe mână cartea funciară, ne mai pică câte ceva, simţim că ne creşte orizontul cunoaşterii, dincolo de cea mai îndepărtată parcelă.

D.N.: – Ia uite aici, clasicii ruşi! Pff, ce-i mai citeam când eram tânăr. Rupeam coperţile, nu alta!
S.T.: – Da’ şi eu! În tinereţe, eram înnebunit după personajul ăla feminin, Stalinskaya. Şi am mai citit şi ceva din Tanita. Abia după ce am terminat facultatea, mi-am dat seama că o confundasem cu Lolita!

D.N.: – Eh, se mai întâmplă. Uite, încă o capodoperă: Crimă şi pedeapsă!
S.T.: – Aoleu, asta o fi scrisă de Tudorel! Pune-o la loc, să nu fie cu ghinion.

D.N.: – Dar de titlul ăsta celebru ce zici: De veghe în lanul de secară?
S.T.: – Neinteresant. Ce, tu mai ai secară prin comună? De când te-ai dat cu parcurile industriale, ai lăsat-o mai moale cu agricultura.

D.N.: – Mda, am cam obosit să caut o carte ceva mai acătării. Aş ieşi un pic la aer, printre oameni, să văd ce mai zic orăşenii despre una, alta.
S.T.: – Foarte bine, nea Dane, bună idee! Parcă mă strânge şi pe mine gulerul când văd atâtea rafturi doldora de cărţi. Mai dă-le încolo! Ce, cărţile ne-au făcut pe noi primari? „Viaţa e în altă parte”, cum titra Milan Kundera, cel pentru care derizoriul existenţei, începând chiar cu ispita inconsistentă a nemuririi, scapă totuşi în chip straniu de sub imperiul grotescului! Dar ce ai, nea Dane, te ia cu leşin?

Niţă (primul din stânga): Elena dragă, dacă rămâneam comandant de navă, poate jucam şi eu un volei cu tine în Costa Rica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.