Paşcaniul şi geamănul basarabean. Primarul Pantazi explicând pasiunea păşcănenilor de a-şi face noi rubedenii în Republica Moldova

Satiră cu ștaif

Municipiul Paşcani duce tradiţionala înfrăţire a oraşelor la un alt nivel, respectiv la stadiul de îngemănare. Recent, consilierii locali au aprobat ca Paşcaniul să se înfrăţească cu Paşcani. Chestia e pe bune, cu precizarea că fratele Paşcaniului ieşean este comuna cu acelaşi nume din Raionul Criuleni din Republica Moldova. Legăturile dintre cele două localităţi îşi au rădăcinile în negura vremii, istoricii fiind de părere că ambele aşezări au fost întemeiate de către Ştefan cel Mare după numele lui Cozma Paşco şi fraţilor săi, fiii lui Hodco Paşco, în anul 1495. Paşcaniul mai este înfrăţit cu Ialoveni, un oraş din Republica Moldova, dar şi cu comunitatea Fejle din Norvegia. Dacă în ceea ce priveşte fraţii moldoveni se mai mişcă ceva în plan cultural, legăturile cu norvegienii au fost demult îngropate, semn că păşcănenilor nu le place să simtă fiorduri prin şira spinării.

Pantazi (foto): Din moment ce codru’i frate cu românul, de ce nu s-ar înfrăţi şi Codrii Paşcanilor cu românii de peste Prut?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.