O idee pentru anul viitor: tot Copoul, amenajat pentru Crăciun

Calcul la rece

Dacă există ceva în limbajul de lemn al administrației sau politicii autohtone care ne scoate din harbuji, este expresia „vom lua măsuri”. De câte ori autoritățile sunt prinse în off-side, neavând habar despre ce e vorba sau constatând că nu au avut replică într-o problemă care ținea strict de atribuțiile lor, iese câte un purtător de cuvânt care spune „vom lua măsuri”. Nu știm dacă ați urmărit, dar rareori apare după două săptămâni vreo știre care să spună că acele măsuri au și fost luate. Cum-necum, autoritățile noastre se trezesc la spartul târgului cu o problemă nerezolvată și anunță energic că data viitoare va fi mai bine. Eventual, anunță că iau măsuri urgente dar, ghinion, se constată ulterior că nu a mai fost timp să fie și aplicate. Bun, pe undeva e normal. Nicio autoritate publică nu poate susține că nu există problemă la care să nu fi anticipat răspunsul, nici la noi, nici în Suedia sau Germania. Dar „la ei”, măcar evenimentele cunoscute cu un an înainte sunt privite cu atenție și urmărite cu 9 luni în avans.

\"\"În Dresda, Germania, sunt 11 diferite târguri de Crăciun

La spartul târgului
Concret: acum nici o săptămână, Primăria Iașului a anunțat că se află în căutarea unui partener privat care să deschidă un patinoar artificial în parcul Expoziției. Pe bune? La sfârșit de noiembrie v-ați gândit și voi la asta? Dom’le, da’ de vorba strămoșească despre gospodarul care-și face iarna car și vara sanie, n-ați auzit? Chiar suntem curioși ce investitor privat și-ar putea risca banii într-o afacere lansată fix la deschiderea sezonului, fără să existe măcar timp de oleacă de reclamă, care să-i aducă clienți. Putem presupune că există deja un „binevoitor”, iar oficialii municipalității îi pregătesc terenul. Dacă patinoarul va exista sau nu, o vom vedea zilele următoare. Teamă ni-e că se va întâmpla la fel cum s-a întâmplat cu terenurile de sport ale școlilor, care au rămas închise aproape toată vacanța de vară, deși Primăria se lăuda că le va deschide, pentru ca elevii și tinerii să aibă unde face sport. Până una, alta, hai să vedem ce se poate face în pregătirea Crăciunului. Ăla din 2018, că cel pe 2017 e prea aproape și nu se mai pot face prea multe lucruri.

\"\"Târgul din Viena e recunoscut în lumea întreagă, nu mai necesită nicio prezentare

În Piața Unirii și pe Ștefan
Din partea municipalității, singurele lucruri pe care le știm în privința sărbătorilor de iarnă sunt că în Piața Unirii și pe pietonalul Ștefan cel Mare vor funcționa două târguri de Crăciun, iar iluminatul festiv va fi aprins pe 1 decembrie. Atât. Pe site-ul Primăriei nici nu există evenimentul numit „Crăciun”. La această secțiune, ultima informație datează din 22 septembrie, de când cu „ziua fără mașini”, care nici nu a fost organizată, de altfel. Lăsând critica la o parte, putem spune că patinoarul în Copou e o idee bună, dacă este anunțată și făcută din timp. Până acum, au existat patinoare doar în zona Palas, iar toate momentele legate de Crăciun și Anul Nou s-au concentrat pe Ștefan cel Mare. Ce bucurie poate fi pe patinatori când se ciocnesc la fiecare secundă de alții sau pe ieșenii ieșiți la plimbare când trebuie să se înghesuie și să-și dea coate pe 300 metri de stradă, nu știm.

\"\"Strasbourg este capitala Crăciunului din Franța, cel mai vechi târg din Europa fiind organizat aici în 1570

Atelierul Moșului
De ce nu este pus în valoare Copoul, cea mai importantă zonă de promenadă a Iașului, iar nu știm. Patinoarul din Expoziției ar fi o idee. Dar un „atelier al lui Moș Crăciun”, de exemplu, nu ar merge amenajat în Parcul Copou? La Sibiu se face așa ceva de 11 ani, iar părinții rezervă locuri cu un an înainte pentru ca juniorul să învețe să facă lumânări sau biscuiți, să picteze turtă dulce sau să confecționeze decorațiuni de sezon. Se plătește, bineînțeles, dar tot se înghesuie 3.000 de copii în fiecare an. În 2017, se estimează vreo 4.000 de participanți, a 20 de lei bucata. Parcă e o afacere interesantă, nu? Ca fapt divers, atelierul s-a deschis de pe 17 noiembrie și deja nu mai sunt locuri în weekend.

\"\"

Zagreb (Croația) a fost votat de două ori la rând drept cel mai bun târg european de Crăciun

Imn pentru Cluj
Bine, Sibiul e un caz special. Târgul de Crăciun de acolo e organizat sub auspiciile ambasadei austriece în România, în timp ce Iașul nu s-a gândit măcar să invite, de exemplu, pe cineva din Finlanda, patria lui Moș Crăciun. Simbolic, nu altfel. Clujul a intrat și el deja în atmosfera sărbătorilor, cu un concert Voltaj. A, și cu un cântec compus special pentru orașul ardelean de trupa Hara: „Ne vedem la Cluj”. La Iași, ultima melodie despre oraș a rămas „Iașule, mândră cetate”.

Grădină Botanică de efect
Oradea și-a stabilit două zone pentru distracțiile de iarnă, deși este un oraș mult mai mic decât Iașul. Orădenii vor sărbători în centrul orașului, dar și la Cetate. Bun, noi nu avem nicio cetate medievală care să deschidă imaginația edilililor. Dar avem o Grădină Botanică. Or, între expoziția de flori de toamnă și înflorirea cameliilor și azaleelor prin februarie, în grădină nu se mai întâmplă nimic. Ar fi așa greu de organizat, de exemplu, un tur de iarnă al Grădinii Botanice? Un ghid ar putea prezenta viața coniferelor, care este de-a dreptul fascinantă sau plantele care înfloresc în această perioadă. Căci, da, există flori și iarna. Iarba-neagră, Calluna vulgaris sau Erica carnea, cu gingașii ei clopoței roz, pentru a da doar două exemple. Când ați mers ultima oară în Grădina Botanică și să fi nins? În plus, cel puțin aleea de intrare, centrală, ar putea primi ghirlande luminoase, iar efectul ar fi, probabil, uluitor. În fine, idei sunt cu duiumul, doar voință să fie, asta e cel mai important.

Alt exemplu la Timișoara
Și Timișoara a găsit de cuviință să extindă distracția de iarnă și în alte zone decât cele standard, amenajând și Piața Libertății, în afara celei a Victoriie. Printre altele, cu o pădure de brazi. O pădure în buricul târgului, nu un singur brad gigant. Pe lângă asta, ateliere cu produse de artizanat și handmade, desen pe ceramică, globuri pictate manual și personalizate, pictură pe lemn și… Atelierul lui Moș Crăciun, „furat” de la Sibiu. Noi nu furăm chiar nimic de la nimeni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *