Diplome duble și titluri de doctor recunoscute în Franța și România, oportunitate pentru studenții TUIASI

Calcul la rece

Marți, 13 martie 2018, începând cu ora 12.00, într-un amfiteatru plin de studenți și profesori ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), prof. univ. Monica Siroux de la Institut National des Sciences Appliquées (INSA) Strasbourg a prezentat oportunitățile oferite de către acordul de dublă diplomă încheiat între Alianța Română a Universităților Tehnice (ARUT) și INSA. „Dubla diplomă, care este valoroasă prin faptul că are o recunoaștere într-un cadru mult mai concret și mai larg decât singura diplomă pe care o avem ca absolvenți ai acestei universități, face ca această situație să devină atractivă. Să îndrăznim să mergem pe un drum care este de acum deschis”, a spus în deschiderea evenimentului prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector relații internaționale TUIASI.

\"\"Beneficii
Preluând cuvântul, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității la TUIASI, a declarat: „Suntem în fața unei aventuri academice, care va fi cât se poate de benefică la nivel personal și instituțional. Cultura franceză, căreia îi datorăm atât de mult, reprezintă un pol de validare a valorilor europene și mondiale”. Prorectorul a amintit și de sprijinul pe care îl are TUIASI în acest demers din partea Universității Politehnice din București (UPB), membru ARUT, unde există o tradiție de zece ani în legătură cu aceste diplome duble, la întâlnirea de marți fiind prezent și prof. univ. dr. ing. George Darie, prorector UPB.

Șase școli
Prof. univ. Monica Siroux a prezentat în începutul discursului INSA, cel mai mare grup de școli de ingineri din Franța, compus din șase școli – Lyon, Rennes, Rouen, Strasbourg, Toulouse și Centre Val de Loire, pe lângă școlile partenere. INSA este o instituție cu caracter științific, cultural și profesional, sub tutela Ministerului Educației Naționale și al Cercetării din Franța, abilitată de Commission des Titres d\’Ingénieur și de Ministerul Culturii, întrucât formează, pe lângă ingineri, și arhitecți și peisagiști. „În ce privește cercetarea, suntem asociați la 55 de laboratoare, aproape 1.200 de doctoranzi pentru grupul INSA, 300 de teze care sunt susținute în fiecare an, ceea ce este destul de mult, și 1.700 publicații științifice în jurnale recunoscute mondial cu factor de impact”, a subliniat profesorul Monica Siroux. Profesorul a vorbit și despre caracterul internațional al INSA, cu 1.250 de parteneri universitari în toată lumea, 3.140 studenți străini care vin la INSA anual și 11% din diplomații instituției lucrează în străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *