Noutăţi aviatice: un nou terminal la Palatul Culturii

Râs cu plâns

Lucrurile încep să meargă strună în aviaţia ieşeană. Între schiţarea a două proiecte de creştere a traficului pe Aeroportul Internaţional din Iaşi, directorul general Cătălin Bulgariu a participat la dezvelirea unui avion vintage (YAK – 17 UTI), plasat ca piesă de muzeu în curtea din spatele Palatului Culturii. La ceremonie a participat şi Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Moldova, cea care se va bucura, la urma urmei, de atracţia aeroplanului asupra vizitatorilor Palatului, convertită în încasări pe care, evident, şi le doreşte cât mai substanţiale. O corespondenţă purtată între cei doi manageri este elocventă în ceea ce priveşte următoarele lor proiecte comune.

Lăcrămioara Stratulat – Stimate domnule director, nici nu am împachetat bine prelata ce a ţinut ascunsă comoara de avion pe care o vom expune publicului, că deja în mintea mea au încolţit mugurii unor noi planuri pe care aş vrea să le punem în practică. Desigur, e interesant şi acest avionaş cu motor YAK – 17, care înţeleg că a servit Armata Română în anii 50, dar ce-ar fi să trecem la nivelul următor? Ştiţi, mă gândeam că, pe lângă sextant, compas, lunetă şi alte instrumente necesare navigării pe care le avem din secolele XIX, ar fi superb dacă ne-aţi furniza ceva echipamente din turnul de control al Aeroportului. Sunt convinsă că rafturile muzeului tehnicii le aşteaptă cu bucurie.

Cătălin Bulgariu – Da, şi eu încă păstrez emoţia dezvelirii superbului IAK – 17. Păcat că nu mi s-a dat voie să urc la manşă şi să fac un tur peste centrul Iaşului. La urma urmei, dacă tot se lansează mii de lampioane din faţa Palatului, ce dacă străbăteam şi eu spaţiul aerian cu o coadă de avion în flăcări? Cât despre propunerea dumneavoastră, o voi analiza cât de curând. Dar eu mă gândeam să facem o expoziţie a portului popular specific stewardeselor de pe avioanele care circulă la Iaşi. O catrinţă, o bundiţă sau o cămaşă de ie de low – cost,  ce ziceţi, ar merge?

Lăcrămioara Stratulat – Desigur, ideea este foarte bună. Mă gândeam şi la nişte proiecte de mărire a capacităţii aeroportului, dacă aveţi ceva prin arhive, din alea de care nu mai aveţi nevoie. Mi le daţi aşa, cu praf pe ele, nu-i problemă, avem aspiratoare performante.

Cătălin Bulgariu – Ceva, ceva, cred că găsesc prin fişet. Apropo de etnografie şi folclor, am şi costumul de Top Gun al lui Bodea din campania electorală de acum doi ani. Merge a-ntâia într-un ansamblul expoziţional despre cultura Cucuteni, de pildă. O fi ea salopetă dichisită de Tom Cruise, dar tot oale şi ulcele a ajuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *