N-avem echipă, n-avem nici valoare! C-așa-i în handbal

Reflector

Când nu au în minte altă poantă, administratorii de pe un site umoristic destul de cunoscut se leagă de județul Sălaj. Toate glumele au aceeași temă centrală: județul Sălaj nu există. Interesantă ideea, trebuie să o recunoaștem. În fond, de câte ori ați auzit de județul ăsta? De câte evenimente care au loc în Sălaj sau în reședința județului, Zalău, puteți să vă aduceți aminte? Și totuși, zilele trecute numele HC Zalău s-a aflat pe buzele tuturor iubitorilor sportului cu balonul rotund jucat cu mâna. După un meci aproape fantastic, fetele lui Gheorghe Tadici au reușit să înfrângă mult mai titrata CSM București. La un singur gol, cu oleacă de sprijin din partea arbitrilor, dar au bătut-o. Și așa ne-am adus aminte de începutul anului trecut când, după desființarea echipei de rugby, a urmat cea de handbal. Apoi, a murit și baschetul. De ce? Cum oare handbalul poate înflori la Zalău, Râmnicu-Vâlcea, Slatina sau Craiova, nemaivorbind de București, dar la Iași moare cu zile? Ce au ei și ce ne lipsește nouă?

Alibiul autorităților
Când vine vorba de sporturi de echipă, municipalitatea noastră are o abordare cel puțin curioasă. Nu se dau bani, oficial, pentru că legea nu ar permite-o. Nimeni nu poate spune însă care este legea cu pricina și unde scrie negru pe alb că o primărie nu are voie să dea bani pentru sport. În privința asta, Primăria este teribil de discretă. Ne și întrebăm uneori cum de nimeni nu s-a gândit până acum să-i bage la pușcărie măcar pe primarii comunelor care finanțează din bugetul local vreo echipă gen Avântul Vaideeni, care joacă doar pentru a lua bătaie de la adversari. Nu mai pomenim și de echipele finanțate de municipalități și care au și rezultate. Totuși, deși legea nu ar da voie să fie finanțat sportul, s-au găsit portițele necesare pentru ca fotbalul să primească bani, sub o formă sau alta, deși rezultatele Politehnicii nu au depășit niciodată nivelul mediocrității. Nicio găselniță nu a fost însă găsită pentru handbal, nici la Primărie, nici la Consiliul Județean. Aceasta, deși CJ a finanțat în trecut activitatea handbalistică din Iași. De fapt, prin anii 2000, între edilul de atunci și președintele CJ se stabilise un fel de acord tacit: unul dă bani la fotbal, celălalt la handbalul masculin.

3 milioane lei la Sălaj
Am pomenit de CJ tocmai pentru că asta se face în Sălaj, care concurează cu Maramureșul pentru titlul de cel mai sărac județ din Ardeal. Un județ cu 220.000 de locuitori, cu o reședință oleacă mai mare decât Pașcaniul. Pe scurt, un sfert din Iași. Ei bine, sfertul ăsta de Iași și cu un buget corespunzător mai mic, a reușit în acest an să aloce 3 milioane de lei, respectiv cam 1,3% din buget județului, pentru susținerea HC Zalău. În contrapartidă, clubului i s-a cerut să vină și el cu 2% din cele 3 milioane, ca să nu se spună că se bazează doar pe autoritățile locale și nu caută sponsorizări.

Sala „Gheorghe Tadici”
Pentru micuțul oraș ardelean, handbalul este o adevărată religie. Nu cunoaștem niciun alt caz în care arena sportivă a unui oraș să poarte numele cuiva în viață. La noi, stadionul se cheamă „Emil Alexandrescu”, dar numele i s-a dat pe când fostul primar și mijlocaș la echipa de fotbal era demult oale și ulcele. La Zalău, sala polivalentă se numește, de vreo doi ani, chiar „Gheorghe Tadici”. Adică, numele antrenorului în funcție. Pe scurt, locuitorii unui oraș de 50.000 de locuitori, în care există o sală polivalentă de nici 1.000 de locuri, se bucură periodic de competiții sportive de nivel național și european. Anul trecut, zălăuanii și-au văzut favoritele jucând în sferturile Cupei EHF.

Mult sport la Buzău
Iar Sălajul, cu Zalăul lui cu tot, nu reprezintă o excepție. Craiovenii și-au văzut anul trecut favoritele câștigând Cupa EHF. O parte din merit aparține, firește, municipalității craiovene, care finanțează sportul cu 2,7 milioane de euro anual. Un milion merge la handbalul feminin. Primăria Buzăului susține financiar un club sportiv cu 12 secții, cel mai mare din provincie. Doar clubul municipal din Capitală are mai multe – 14. La Buzău, un oraș modest financiar, 16 milioane de lei merg anual pentru sport. Handbalul primește 4,9 milioane lei, mai mult decât fotbalul, fiind cea mai bine finanțată secție. Și nu putem zice altceva decât „Jos pălăria!” Vă imaginați Primăria municipiului Iași acordând 416.000 lei pentru șah sau 490.000 lei pentru atletism? La Iași nici nu se cunoaște sensul cuvântului „atletism”. Nici nu avem o asemenea secție. Și mai visăm la handbal!

Idee moartă în fașă
Ca să fim onești, trebuie să spunem că și la Iași a existat o inițiativă de reînviere a handbalului. A fost o propunere făcută la sfârșitul anului trecut de un consilier local PSD. Răspunsul municipalității a fost un fantasmagoric centru național olimpic de tineret, care ar fi funcționat în cadrul Universității „Al.I. Cuza” și folosind infrastructura Liceului cu Profil Sportiv. Totul era ca Federația Română de Handbal să aranjeze ca niște jucătoare tinere să urmeze cursurile Universității. Nu știm cum vă sună dumneavoastră, dar pe noi aranjamentul ăsta ne-a cam băgat în ceață. Până la urmă, și de ideea asta s-a ales praful, pentru că hadbalistele ajunse la Iași erau prea slabe. Dar de ce nu s-a discutat construirea unei echipe de handbal pe structura reprezentată de fetele de la LPS? Poate pentru că Fundația Sportului Ieșean, aparținând Primăriei, ar fi urmat să contribuie cu maxim 5.000 de euro lunar. Adică doar cu banii de țigări. Și mai vrem performanță?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *