Mărțișorul, partidele și pandemia. Pamflet cu trei grații feminine din politică

Râs cu plâns

Gata, e oficial, s-a dat drumul la sezonul de primăvară. Primul 1 martie din pandemie aduce cu sine tot felul de speranțe și așteptări din partea multor români deja obosiți de iarnă și restricții. În aceste zile, mărțișorul a devenit cel mai căutat cadou, iar femeile au revenit în centrul atenției publice. La fel se întâmplă și cu trei doamne arhicunoscute ieșenilor, parlamentarele Cosette Chichirău și Laura Scântei, dar și tumultuoasa Diana Șoșoacă, recent exilată din AUR, fiecare dintre acestea bucurându-se în felul lor de sărbătoarea primăverii. (pamflet)

Zona centrală a Iașului. O esplanadă plină de oameni ieșiți la plimbare. Printre ei, zeci de negustori cu flori și mărțișoare. Cosette Chichirău pășește agale printre aceștia, notându-și ceva într-un carnețel. Dintr-un magazin, arborând o pălărie uriașă pe cap, Laura Scântei iese radioasă. O vede pe Cosette și se apropie de ea.

Laura Scântei: – Bună dimineața, Cosette! Ce zi frumoasă, chiar dacă cenușie și umedă ca o brazdă de pământ proaspăt arat! Să ne bucurăm, a venit primăvara. Tu ce faci pe aici, vrei să cumperi ceva flori care să-ți bucure inima?

Cosette Chichirău: – Nici vorbă. Zău, nu vă înțeleg această exuberanță care nu cadrează deloc cu sobrietatea funcției pe care o dețineți. Sunteți senator al României, chiar nu vă puteți controla în fața acestei mascarade tradiționale care ascunde, de fapt, o imensă evaziune fiscală?

Laura Scântei: – Ei, eu propun să ne dezbrăcăm un pic de haina scorțoasă a parlamentarului și să savurăm această minunată paradă a florilor.

Cosette Chichirău: – Treaba dumneavoastră, nu-mi plac exhibițiile. Eu deja am legitimat jumătate de piață, colectând CNP – urile la acești profitori de pe urma presupuselor gingășii și slăbiciuni feminine. Imediat ce mă întorc la București voi propune un nou slogan: fără mărțișoare evazioniste în piața publică!

Laura Scântei: – Vai, draga mea, muncești prea mult. Te zbați enorm pentru un viitor al acestei țări curat și senin ca albastrul cerului. Mai bine relaxează-te adulmecând o zambilă sau o frezie. Uite, îți cumpăr eu câteva, fac cinste de mărțișor!

Cosette Chichirău: – Sunt cu factură? Au certificat de producător, de proveniență, vreo serie de fabricație pe undeva? Altfel nu pot primi această șpagă camuflată sub parfumul înșelător al sensibilității.

Laura Scântei: – Of, cu tine nu o scoate nimeni la capăt. De unde să-ți scot acum ghiocei cu certificat de garanție, standard ISO și origine Bio?

Cosette Chichirău: – Dacă nu reușiți, asta e. Chiar mai bine că nu găsiți. Înseamnă că îmi voi continua cercetările, până când voi amenda toată piața.

Deodată, în piață se iscă o rumoare, câțiva precupeți își lăsară baltă standurile cu flori și se repeziră spre o margine a esplanadei. Cosette și Scântei priviră nedumerite și o descoperiră pe Diana Șoșoacă înconjurată de admiratori care-i solicită autografe și-i prind ghiocei în păr. Fosta parlamentară AUR pășește imperial printre admiratori, pe unii dintre ei mângâindu-i pe creștet.

Cosette Chichirău: – Vai, nu se poate! Asta ne mai lipsea acum!

Laura Scântei: – De ce spui asta? E femeie ca și noi, trebuie să se bucure și ea de această magică sărbătoare a tandreții și eternului feminin. Eu îi fac semn să vină la noi. Diana! Diana!

Șoșoacă aude strigătul și se îndreaptă zâmbind larg spre cele două.

Diana Șoșoacă: – Ce mai fac distinsele mele colege de for legislativ? Sper că vă bucurați și voi de această binemeritată baie de mulțime. Ce să facem, dacă de soare nu avem parte în această minunată zi, ne mulțumim și cu prostimea.

Șoșoacă încearcă să o sărute pe obraz pe Cosette, dar aceasta se eschivează iritată.

Cosette Chichirău: – Doamna Șoșoacă, vă rog, fără efuziuni sentimentale de tip naționalist, conspiraționist și populist!

Diana Șoșoacă: – Dar ce-ai, dragă, de ce ești așa înțepată?

Laura Scântei: – Domnișoara Cosette traversează o stare de indispoziție, cauzată de o mică alergie la polenul florilor din piață. La asta se adaugă și stresul unei anchete efectuate ad-hoc printre vânzătorii ambulanți pe care-i verifică fir de-a păr.

Diana Șoșoacă: – Să verifice! Cine știe, poate că printre frezii și ghiocei descoperă vreo nouă tulpină de Covid.

Laura Scântei: – Cred că s-au ofilit toate tulpinile doar văzându-vă prin piață.

Diana Șoșoacă: – Să știți că da, îmi cultiv din greu capacitățile telepatice, extrasenzoriale. Visul meu este să teleportez România într-o lume mai bună, fără măști de protecție și oculte medicale.

Cosette Chichirău: – Pe mine vă rog să mă scuzați, tocmai am zărit un vânzător suspect. Sunt convinsă că rădăcinile florilor sale sunt adânc înfipte în solul mănos al contrabandei.

Cosette se îndepărtează grăbită. Șoșoacă privește îngândurată în urma ei.

Diana Șoșoacă: –  Strașnică femeie! Parcă văd că o transferă George Simion în locul meu lăsat liber la AUR.  M-oi fi contrat eu cu jandarmii, dar tipa asta e în stare să-i pună să planteze panseluțe cu certificat de vaccinare anticovid!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *