Ioan Holban: „Putem face câte un Pinocchio din fiecare parlamentar”

D’ale vedetelor

Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași a ajuns la vârsta senectuții. Zilele trecute, instituția culturală a împlinit 70 de ani de existență artistică, motiv de organizare a mai multor spectacole aniversare, printre care și o premieră, Stația Clovnilor. Evenimentul ne-a oferit ocazia de a purta un scurt dialog cu directorul Teatrului „Luceafărul”, criticul și scriitorul Ioan Holban. (pamflet)

IEȘEANUL: – Domnule director, se pare că și teatrele pentru copii îmbătrânesc. Iată, Luceafărul a împlinit 70 de ani de activitate artistică, o vârstă a pensionării.
Ioan Holban: – Da, dar să știți că actorii noștri încă au suplețea necesară eroilor din poveștile pentru copii. E drept, unele marionete încep să scârțâie pe la încheieturi, dar noi încercăm să le menținem în formă. Ideea e că nu prea mai găsim lemn de calitate, românesc. Taie ăștia pădurile din țară într-o veselie. O să vină o vreme în care n-o să găsim material pentru un Pinocchio, de pildă.

IEȘEANUL: – Va trebui să găsiți soluții pentru confecționarea de marionete.
Ioan Holban: – Nu-i vorbă, ne vom descurca, mai ales prin reciclare. De exemplu, vom declanșa o campanie de colectare a limbilor de lemn din Parlament. Sunt parlamentari care produc cam între 2 și 4 metri cubi de lemn pe sesiune. E păcat să se risipească, așa că îl colectăm noi și-l transformăm în atelierele noastre specializate. Nici nu e un procedeu prea complicat, așchia care sare din marionetă politică poate fi lesne adaptată în păpușă pentru copii. Putem face câte un Pinocchio din fiecare parlamentar, avem tâmplari mai tari ca Geppetto.

IEȘEANUL: – Cu garnitura de clovni cum stați?
Ioan Holban: – Are balta pește, ca să zic așa. Nu că n-am avea imaginație, dar tot din Parlament ne inspirăm și în cazul clovnilor. Aș putea spune că avem chiar mai multă materie primă decât în cazul marionetelor. Avem acolo personaje cu pălării fistichii, cu botniță mai nou, din ce am văzut. Tribuna parlamentară e o scenă cu un mare potențial de talent, păcat că nu și-au făcut și ei o trupă de teatru, o brigadă artistică, ceva…

IEȘEANUL: – Sunt copiii spectatori pretențioși?
Ioan Holban: – Bineînțeles. E greu să-i păcălești. Pe de altă parte, păcat că n-au drept de vot. Ne-am trezi cu un Parlament plin de ștrumfi, elfi și pitici. Am fi o țară de poveste.

IEȘEANUL: – Punguța cu doi bani sau Făt Frumos?
Ioan Holban: – Punguța, avem nevoie de buget. De Feți Frumoși suntem sătui.

IEȘEANUL: – Pinocchio sau Baronul Munchhausen?
Ioan Holban: – Pinocchio. Am avut prea mulți de-alde Munchhausen, baroni locali.

IEȘEANUL: – Clovni sau marionete?
Ioan Holban: – Marionetele, pentru că le manevrezi cum vrei. Clovnul e mai independent, mai căpos, în prostia lui nu ascultă de nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *