ÎNGERUL SĂRMANILOR: „adopția la distanță” e cel mai nou proiect filantropic

Reflector

Știți că avem o inimă de ceară, care se topește imediat ce are ocazia, indiferent de temperatura atmosferică. De asta probabil am și scris și o să mai scriem despre diversele inițiative filantropice care se mai petrec pe malurile Bahluiului. Și, cum tot se apropie Paștele, ne-am gândit să vă oferim și dumneavoastră ocazia de a face faptele bune cu care este dator tot creștinul. De fapt, nu ne-am gândit noi, ci preotul Dan Damaschin de la capela din incinta Maternității „Cuza Vodă”. Noi nu facem altceva decât să vă povestim despre ce este vorba.

\"\"

Demers
Preotul Damaschin nu a avut niciodată pretenția că inițiativele sale sunt nemaivăzute și nemaiauzite. Sunt idei simple, dar a căror eficiență a fost deja dovedită prin alte părți. De Paștele acestui an, ca și în alte ocazii, preotul oferă doritorilor posibilitatea unei „adopții la distanță”. Este o idee aplicată mai ales de mișcările ecologiste care luptă pentru salvarea de la dispariție a vreunei specii. La noi a mai fost folosită în cazul urșilor sau râșilor, de exemplu. Puțini sunt cei care se pot implica direct în protejarea râșilor, dar nimic nu e mai simplu decât să faci o donație în folosul lor unei organizații neguvernamentale specializate, primind în schimb o insignă sau pur și simplu mulțumiri.

Ținta: 4.000 de copii
După același model, Dan Damaschin a început să lucreze la o listă mai mult decât ambițioasă, de 4.000 de copii săraci cărora să le asigure, prin bunăvoința donatorilor, un Paște ceva mai bun decât cel de care au parte în mod obișnuit. Când am verificat-o noi, lista cuprindea peste 400 de nume din Iași sau din alte localități și era în continuă creștere. Ei, nu chiar nume, ci prenume și inițiala numelui de familie. E suficient pentru a simți că este vorba despre un copil real. În plus, lista cuprinde numele, înălțimea și mărimea piciorului. Asta, pentru cei care vor să aleagă ei înșiși produsele pe care să le pună în pachetul-cadou.

Până pe 1 aprilie
Ce ar trebui să conțină aceste pachete? Nimic altceva decât minimul necesar într-o primăvară: ciorapi, maiou, chiloți, tricou cu mânecă lungă, hanorac, pantaloni, încălțări, șampon, săpun, pastă de dinți, periuță, detergent și 50 de lei pentru alimente. Asta, pentru cei care au timp și chef să umble prin magazine pentru a alege ceea ce li se pare cel mai potrivit copilului ales. Altfel, după socotelile lui Damaschin, un pachet standard ar costa 235 de lei sau 50 de euro, dolari sau lire sterline, că oricum au valori apropiate. Dacă trimiteți banii, cumpărăturile urmează să le facă preotul. Fiind vorba de mulți copii, ar putea chiar negocia prețuri mai mici, ceea ce ar însemna alți câțiva copii adăugați pe lista beneficiarilor. Singura condiție pusă de Damaschin viitorilor filantropi este să se grăbească, pentru a trimite pachetul la biserica Maternității până pe 1 aprilie. Asta, pentru orice eventualitate. Dacă cineva a uitat să pună unele obiecte în pachet, să fie timp de completare.

\"\"

Oameni săritori
După câteva trei zile de la inițierea campaniei pe Facebook, postarea preotului fusese deja distribuită de aproape 500 de ori. Știți și dumneavoastră că numărul de distribuiri este cel mai bun indicator al efectului produs de un apel făcut pe rețeaua de socializare. În plus, peste 292 de oameni își aleseseră deja copilul „înfiat” temporar. Câțiva dintre cei care comentaseră la postarea lui Damaschin îl întrebau unde să trimită banii. Din viteză, bietul preot pare-se că uitase să menționeze conturile în care se pot face donații.

(sursa foto: pagina de Facebook a părintelui Dan Damaschin)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *