Grigore Tinică intră în politică! Va trece testele de efort electoral de la Chișinău?

Satiră cu ștaif

Apropiatele alegeri parlamentare din Republica Moldova produc primele surprize nu la Chișinău, ci la Iași. Renumitul chirurg Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, a acceptat să fie primul pe lista de candidați propusă de Partidul Unității Naționale pentru un loc în Parlamentul moldovean. Mai mult, conform președintelui formațiunii politice de peste Prut, profesorul Tinică va fi propus și pentru funcția de prim – ministru al Republicii Moldova. În fața acestei aventuri politice, Grigore Tinică a avut o serie de întâlniri cu fostul deputat PMP Petru Movilă, primul deputat român cu cabinet parlamentar la Chișinău, și George Simion, liderul AUR, partid care va avea și el candidați la scrutinul din Moldova. (pamflet)

Un cabinet de consultații medicale. Profesorul Tinică privește distrat câteva planșe radiologice, imagini fotografice de la diverse ecografii etc. Din când în când, aruncă câte una direct la coș, făcându-și cruce. În cabinet intră Petru Movilă, în echipament sportiv, gâfâind ușor.

Grigore Tinică: – Vai, dar ce onoare, domnule deputat. Ce vânt vă aduce pe la mine?

Petru Movilă: – Eh, ipohondria asta, bat-o vina. De când nu mai sunt deputat și nu-mi mai ocup mintea cu tot felul de soluții miraculoase pentru țărișoara asta, am început să mă gândesc numai la prostii, dar mai ales la o sumedenie de boli. Uite, am început să fac sport, să alerg, să slăbesc, vreau să fiu o minte sănătoasă într-un corp sănătos!

Grigore Tinică: – De partea cu mintea nu mă ocup, aici va trebui să vorbești cu niște colegi de-ai mei dintr-o zonă poetică a Iașului. În schimb, dacă vrei un consult pe specialitatea mea, te pot ajuta. Numai că o să fiu mai ocupat luna viitoare, mă pregătesc pentru alegeri.

Petru Movilă: – Am văzut și eu știrea, dom profesor! Vă felicit, știu că aveți gânduri unioniste, iar ce partid mai bun ați fi putut alege decât Partidul Unității Naționale, al cărui președinte de onoare este distinsul om politic și bărbat de stat Traian Băsescu!

Grigore Tinică: – Da, pentru mine, asta cu Băsescu e o chestie minoră. Tot ce a reușit dumnealui a fost să contopească whiskyul cu gheața într-o perpetuă uniune.

Petru Movilă: – Trecând peste această mică ironie a domniei voastre, pe care o înțeleg, mai ales că sunteți la început de drum în politică și încă vă puteți permite glumițe, aș putea să îmi ofer serviciile în calitate de consultant pe probleme basarabene.

Grigore Tinică: – Ești foarte amabil, dar încă cred că mă pricep la tot ce înseamnă Moldova de dincolo de Prut. Dar pot să-ți spun cum văd eu lucrurile astea din politică… e mai mult o provocare poetico – medicală.

Petru Movilă: – Cum așa?

Grigore Tinică: – Vezi tu, sunt doi inimi, una a României și cealaltă a Basarabiei. Cum facem să le unim într-una singură? În calitatea mea de chirurg, am desfăcut inimi în două, trei, patru bucăți, dar n-am lipit două într-una.

Petru Movilă: – Dacă-mi permiteți, aș putea spune că avem și același sânge, noi și moldovenii de peste Prut.

Grigore Tinică: – Da, da, Prutul e artera principală căreia trebuie să-i găsim un alt rol, s-o transformăm într-o simplă venă, dar pentru asta ar necesita un bypass…

Movilă se schimbă la față, vădit afectat de perorația lui Tinică.

Petru Movilă: – Domnule profesor, vă rog, mai ușor, v-am spus doar că sunt ipohondru…

Grigore Tinică: – Ah, da, scuză-mă! Să-ți dau un întăritor? Am o vodcă rusească bună de tot, Beluga.

Petru Movilă: – Accept, chit că vine din beciurile putiniste.

Movilă soarbe din pahar, iar culoarea îi revine în obraji.

Petru Movilă: – Și dacă veți intra în Parlament și, cine știe, veți deveni chiar prim – ministru, ce se va întâmpla cu cariera dumneavoastră de la Iași?

Grigore Tinică: – O voi suspenda o perioadă. Dar voi continua să-mi fac meseria de chirurg, la Chișinău, operând toate malformațiile mentalităților comuniste de acolo.

Petru Movilă: – Dar fiți atent, AUR, partidul lui George Simion, va intra și el în cursa pentru Parlamentul Moldovei. Parcă văd că o să vă treziți cu o Șoșoacă pe cap.

Chiar în acel moment, ușa cabinetului se deschide și în încăpere intră George Simion.

Petru Movilă: – Vorbeam de AUR și Simion la ușă!

George Simion: – Noi suntem peste tot, mai ales în spatele ușilor voastre, domnilor!

Grigore Tinică: – Să înțeleg că mă spionați, domnule Simion?

George Simion: – Nu chiar. Să spunem că vă ascultam în folosul dumneavoastră. Nu folosim un stetoscop, precum medicii, dar avem și noi scule performante.

Grigore Tinică: – Nu am nimic de ascuns. Toată cariera mea e o operație pe cord deschis.

George Simion: – Foarte bine, vă apreciez pentru transparență. Însă sunteți pe cale să faceți o greșeală cu intrarea în politică.

Grigore Tinică: – Cum așa?

George Simion: – De ce ne și vă complicați viața? Moldova încă nu este programată pentru operația de unire cu România. Încă e în teste, trebuie s-o mai perpelim pe toate părțile, să vedem de ce boală suferă. Nu avem nevoie de romantici ca dumneavoastră. O mai ținem noi vreo douăzeci de ani în ambulatoriu, apoi o trimitem pe secția necesară. Dacă e ceva, vă chemăm.

Chirurgul Grigore Tinică, pregătit pentru a ajunge la inimile alegătorilor din Basarabia. Tinică (foto, pamflet): Dacă ajung prim-ministru al Republicii Moldova, îi voi face numaidecât un transplant de inimă românească. Oricum, încerc și un bypass la Ungheni, pe unde voi introduce sânge european în venele basarabenilor mei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *