Grațiile Iașului sunt doar trei: Șoșoacă, Cosette și Scântei (pamflet)

Politică la patru ace

În urma alegerilor generale din 6 decembrie, Iașul și-a păstrat tridentul feminin parlamentar. Senatoarea liberală Iuliana Scântei și deputata USR Cosette Chichirău au refăcut trioul cu Diana Șoșoacă – Iovanovici, noua senatoare de Iași din partea revelației AUR. Firește, va urma o perioadă de acomodare între cele trei dive ieșene, mai ales că avocata Șoșoacă pare a avea o personalitate greu de îmblânzit. Cert este că Iașul va fi reprezentat de trei femei una mai spectaculoasă ca cealaltă, iar de aici nu poate ieși altceva decât o legislatură plină de evenimente haioase. (pamflet)

Un magazin de haine dintr-un centru comercial de lux din Iași. Printre mărfurile expuse se strecoară cu eleganță Iulia Scântei, urmată îndeaproape de Cosette Chichirău.

Cosette Chichirău: – Uff, mă mai foiești mult prin prăvălia asta? Nu găsesc nimic interesant de cumpărat. Iar diseară știi că avem avion pentru București, să continuăm negocierile de formare a guvernului.

Iuliana Scântei: – Ce avion? Guvernul să aștepte! Asta e rostul bărbaților, ascultă la mine: să aștepte femeia la shopping până le ies peri albi. Sau banii de pe card, dacă înțelegi ce vreau să spun…

Cosette Chichirău: – Bine, pe tine te înțeleg, ești o cochetă. Dar eu cu ce am greșit de mă tragi prin magazinele cu haine? Știi prea bine că sunt o luptătoare, o feministă, un comisar anticorupție. Cum aș putea, de pildă, să port rochița asta cu volănașe? Păi nu râd penalii de mine?

Iuliana Scântei: – Valorifică-ți feminitatea, nu fi fraieră. Cu cât ești mai sexy, cu atât cad mai bine infractorii în plasă. Ia uite ce pălărie supeeeer! Te rog, ține-mi poșeta, vreau să o probez neapărat!

Scântei își pune pe cap o pălărie uriașă, multicoloră, pe care și-o admiră într-o oglindă.

Iuliana Scântei: – Ei, cum îmi stă?

Cosette Chichirău: – Scuză-mă, e cam colorată pentru mine. Știi cine te-ar concura serios la vestimentație? Șoșoacă de la AUR.

Iuliana Scântei: – Ei, hai că mă superi.

Brusc, în magazin se iscă rumoare, se aud vociferări. De cele două femei se apropie Diana Șoșoacă, zâmbind larg și agitând o mască de protecție.

Diana Șoșoacă: – Victorie! V-am găsit, doamnele mele! Iată, flutur acest steag al independenței și neatârnării poporului român, masca de protecție!

Iuliana Scântei: – Știți, noi tocmai probam câteva ținute de seară. Dacă doriți să ne așteptați, vă rog să o faceți în liniște.

Diana Șoșoacă: – Vai, dar ce v-ați bosumflat așa, madam? Donșoara Cosette, matale ești mai de-a mea, nu ca sclifosita asta, hai să bem o cafea în mall, să vedem cum scăpăm România de hoție.

Iuliana Scântei: – Mergi, Cosette, nu te sfii. Eu mai probez câteva sombrero și niște pălării de paie.

O cafenea din preajma zonei comerciale. Șoșoacă și Cosette stau la o masă mai retrasă.

Diana Șoșoacă: – Auzi, Cosette, eu sunt nouă printre voi, ieșencele. Vreau să fim prietene, să facem echipă. Iașul ăsta e frumușel, dar e tare liniștit pentru gustul meu. Noroc de tine, că mai faci câte un scandal, câte o caterincă. Asta e politică, draga mea, panaramă și gălăgie, bravo! Parcă ai fi soră-mea, pe bune.

Cosette Chichirău: – Recunosc că și pe mine mă cam plictisește mediul politic ieșean. Am candidat la Primărie, dar am făcut-o mai mult la mișto. Eu râvneam să mă întorc în Parlament, acolo sunt reflectoarele, acolo e mare scenă a succesului!

Diana Șoșoacă: – Bravo! Presimt că o să facem un tandem de o să ni se ducă buhul. Tipa asta, Scântei, nu prea-mi place. E cam moale, fată dragă! Și cu hainele alea ale ei, de zici că e de pe vremea bunicii. Cum să faci scandal când ești doldora de volănașe, pălărioare, eșarfe, ca un pom de Crăciun?

Cosette Chichirău: – Și pe mine voia sa mă corupă. Dar, mă știi, eu sunt o bătăioasă, un soldat pe câmpul de luptă împotriva hoției!

Diana Șoșoacă: – A mea ești! Chiar dacă nu ne regăsim în vreo alianță, ce contează? Femeile ca noi fac cât zece guverne! Hai că eu mi-am băut cafeaua. Știi ceva, plătește tu, că eu nu prea cunosc obiceiurile de pe la Iași.

După ceva timp. Scântei și Cosette sunt în avionul de București, aflat încă pe pistă.

Iuliana Scântei: – Să știi că mi-a prins bine absența voastră. Am putut să-mi aleg hainele în liniște. Cum a decurs discuția cu războinica luminii?

Cosette Chichirău: – E o femeie aprigă, știe ce vrea. Cred că o să ne mai întâlnim. Nu vrei și tu să faci cunoștință cu ea?

Iuliana Scântei: – Nici vorbă! Abia aștept să o întindă avionul din loc, să ne odihnim un pic la București.

În acel moment, pe culoar își face apariția Șoșoacă, fluturând mai multe sacoșe.

Diana Șoșoacă: – Hei, credeați că plecați fără mine? Scuzați întârzierea, dar am zis să fiu și eu cochetă și am făcut niște cumpărături.

Cosette Chichirău: – Se pare că ai cheltuit ceva bani.

Diana Șoșoacă: – Eh, fleacuri. Mi-am luat numai cărți, de la Heidegger la Nietzsche. Bre, nea pilotule, bagă cărbuni la sfârleaza asta de avion, nu te mai holba atât! O Șoșoacă are Iașul și pe aia o ții în drum. Hai, la București, la lupta cea mare!

Șoșoacă (foto centru, pamflet): Simioane, fii și tu mai galant! Ți-ai tras cojoc de Avram Iancu, iar eu îngheț în cămășuța asta de Ana lui Manole. Ai grijă, o femeie ca mine e AUR la partidul omului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *