Fluierul filosofului în biserică. Liviu Antonesei a iscat un scandal de zile mari legându-se de averea BOR

Râs cu plâns

Perioadele de carantină duc adesea la introspecții nebănuite. Este și cazul poetului Liviu Antonesei, aflat și el într-un timp al recluziunii din motiv de pază împotriva coronavirusului, ipostază care l-a făcut să scrie pe blogul său un text ce a atras o subtilă dojană din partea preotului Constantin Sturzu, consilierul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Pe scurt, eseul lui Antonesei se numește „Smerită propunere pentru rezolvarea crizei economice care va urma crizei epidemice”, iar printre altele scriitorul spune, la un moment dat: “Pentru contribuția directă la propagarea epidemiei, BOR va trebui să plătească!”. În urma acestui articol, se zice că Antonesei a primit mai multe mesaje de la înalte fețe bisericești. (pamflet)

ÎPS Teofan – Fiule, am citit mica ta blasfemie de scrib dornic de scandal. Evident, imediat după lectură mi-am făcut câteva cruci mari și mi-am spălat bine cu agheazmă ochelarii prin care intrase păcatul slovelor tale. Mi-a sărit în ochi, cu virulența coarnelor unui drac cât se poate de prozaic, îndemnul de a se proceda la o expropriere a Bisericii Ortodoxe Române în interes național. Adică ce vrei matale să zici? După ce ne-a închis bisericile, ar trebuie ca statul să ni le ia cu japca? Nici comuniștii n-au făcut asta. După ce ne-ați luat lingurița de împărtășanie, vreți să luați și pâinea spirituală de la gura poporului. Aștept să te căiești și să mai dai cu tămâie pe blog.

PF Daniel – Domnule Antonesei, ne știm de ceva vreme. Îmi plăcea de dumneata, în tinerețe aveai o barbă pe care o invidiam, ceva între epitrop și diacon. Nu mă așteptam să fii așa clonțos la adresa Bisericii. Scrii dumneata că BOR a acumulat o avere uriașă și a devenit cea mai mare corporație din România. Când faci asemenea afirmații, nu te lua după înălțimea turlelor de la Catedrala Mântuirii Neamului, nu în asta constă măreția Bisericii. Și dacă aș da statului această Catedrală, ce ați face acolo? O sală polivalentă, un cazino? Sfatul meu este să îți revizuiești scrierea, e păcat de talentul dumitale. Și nu mai pomeni de corporație. Eu știu mai bine ce înseamnă asta, dragă fiule rătăcitor.

PS Iosif Păuleț – Dragă domnule Liviu Antonesei, felicitări pentru mesajul transmis! E bine că vorbești doar despre BOR și nu de alte culte. Doamne ferește să fi spus ceva de romano – catolici! Sau de Vatican ori Sfântul Părinte. La Roma nu se leagă nimeni de averea Bisericii Catolice. De aia îmi place de voi, ortodocșii, tare mult vă mai place să vă expropriați pământul de sub picioare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.