Filosofie în Copou: există viață și după Liga I?

Satiră cu ștaif

Soarta Politehnicii Iași atârnă de un fir de păianjen chitit între barele porților din Copou. Jucând modest în ultimele meciuri, echipa condusă de Mircea Rednic a ajuns într-o situație mai mult decât complicată. Prin urmare, vedetele clubului, antrenorul Mircea Rednic, președintele Ciprian Paraschiv și căpitanul Andrei Cristea au avut în aceste zile discuții aprofundate pe marginea acestui subiect arzător. (pamflet)

E dimineață. Ciprian Paraschiv stă așezat pe celebra buturugă pe care au fost semnate prelungirile de contract din primăvară. De el se apropie Mircea Rednic, șchiopâtând un pic.

Ciprian Paraschiv: – Tu ești Mircea?

Mircea Rednic: – Mda, bună poantă.

Ciprian Paraschiv: – Câteodată mă gândesc ce bine ar fi fost să fii Mircea Lucescu. Dar n-am avut noi norocul ăsta.

Mircea Rednic: – Il Luce v-ar fi golit conturile, așa că zi mersi că îl ai pe Mircea Rednic, care a mai și adus bani la echipă.

Ciprian Paraschiv: – Eu tot nu pricep cum de au putut să vă bată academicienii din Clinceni cu 3 – 0.

Mircea Rednic: – E normal. Noi suntem niște politehniști, în timp ce academicienii sunt pe o cu totul altă treaptă intelectuală.

Ciprian Paraschiv: – Așa zici, că avem o problemă de încredere în capacitățile noastre cognitive? Adică stăm prost la capitolul articole ISI publicate și comunicări științifice?

Mircea Rednic: – Cip, ce-i drept, uneori discipolii mei se rotesc în teren într-o amplă mișcare browniană. Recunosc, încă n-am reușit să îi capacitez în a-și însuși metodologia științifică de a imprima mingii o traiectorie care să se încadreze în modelul geometric la care am lucrat ani de zile în laboratoarele școlii de antrenori.

Ciprian Paraschiv: – Dacă voiam să aud chestii alambicate și savante, îl aduceam pe Cornel Dinu la echipă. Eu vreau rezultate, nea Mircea, că ne ducem tare la vale, în liga a doua!

Mircea Rednic: – Suntem în grafic, Cip, nu te îngrijora.

Ciprian Paraschiv: – În care grafic? În graficul unui tren marfar care se târâie prin haltele din Liga 1?

Mircea Rednic: – Stai liniștit, trebuie să găsească băieții de la Federație vreo soluție, ceva. Doar n-or să lase pe Dinamo să retrogradeze. Cică vor să facă în așa fel încât să rămânem toți în Liga 1, și să aducă și Rapidul din liga secundă, astfel încât fotbalul românesc să redevină o mare familie, în care toată lumea ajută pe toată lumea, cum era pe vremuri.

Ciprian Paraschiv: – Ca pe vremea Cooperativei? Nici nu vreau să aud de așa ceva! Sunt un președinte corect, prefer să cad în B, decât să intru în hora blaturilor.

Mircea Rednic: – Te înțeleg, mai bine să batem pasul pe loc în B, decât să dansăm o sârbă în A.

Ciprian Paraschiv: – Bine, dar te rog să vii cu idei, soluții, să vedem ce facem ca să ieșim din mlaștina asta.

Mircea Rednic: – Păi, tocmai l-am chemat și pe Cristea să ni se alăture, poate vine și el cu propuneri.

Ciprian Paraschiv: – Foarte bine, bănuiesc că nici lui nu i-ar conveni să rămână într-o funcție de conducere la un club care retrogradează în B.

Mircea Rednic: – Ai o obsesie cu B-ul! E foarte frumos și în liga a doua. Are un aer patriarhal, joci meciurile pe stadioane liniștite, retrase, în care bate discret vântul matineului. Zău, liga a doua s-ar potrivi mai bine Iașului cultural, plin de poezie, de…

Ciprian Paraschiv: – Hai că bați câmpii! Uite, vine Andrei.

Cristea se apropie de cei doi. E îmbrăcat în echipament de joc, ținând o mască de protecție în mână.

Andrei Cristea: – Cip, nu o să stau mult la discuția asta, vreau să mă pregătesc pentru meciul următor.

Ciprian Paraschiv: – Cu masca de protecție? Nu mai potrivită era o minge?

Andrei Cristea: – Covidul e noul fotbal. Ai văzut cum se procedează la case mai mari, respectiv CFR Cluj. Azi ești pozitiv, mâine devii negativ. Chestie de jonglerie cu masca de protecție. Mingea putem s-o băgăm în vitrina muzeului, acum totul se joacă pe teste Covid.

Mircea Rednic: – Are dreptate Andrei. Cred că ar trebui să înființăm în cadrul clubului o divizie de epidemiologi. Echipa de start să fie făcută de medici și laboranți care să decidă pe cine bagă în teren. Putem avea și niște trofee ale ligii, de pildă Covidul anului, decernat jucătorului depistat de cele mai multe ori pozitiv. Gheata de aur devine istorie, trăiască buletinul de analize!

Ciprian Paraschiv: – Mă dezamăgiți. Eu credeam că ne-am adunat să vorbim serios despre Poli și șansele ei de evitare a retrogradării.

Mircea Rednic: – Dar asta e realitatea, Cip. Fotbalul e în continuă evoluție. Chiar acum mă duc la tablă, în vestiar, să desenez noua strategie de joc. Andrei, vino și tu, vreau să surprind corect trăsăturile, conturul și esența măștii de protecție pe care o voi folosi ca model. Să știi că am ceva din stilul lui Grigorescu, chiar dacă jocul Politehnicii arată ca un tablou de Picasso!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *